Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τηλεφωνική γραμμή για τον καθαρισμό εγκαταλελειμμένων οικοπέδων από τον Δήμο Ξάνθης

Τηλεφωνική γραμμή για τον καθαρισμό εγκαταλελειμμένων οικοπέδων από τον Δήμο Ξάνθης

0

Καλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν για οικόπεδα ή ακάλυπτους χώρους που χρήζουν καθαρισμού για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας

Ο Δήμος Ξάνθης, ήδη από τον Μάρτιο του 2022 και ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, είχε καλέσει τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπέδων και άλλων ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου να προβούν έγκαιρα -και μέχρι τις 30 Απριλίου 2022- στον καθαρισμό τους, απομακρύνοντας χόρτα, κλαδιά, διάφορα υλικά, όπως και να λάβουν κάθε, κατά περίπτωση, μέτρο, για την αποφυγή πυρκαγιάς, κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Με δεδομένο ότι πολλά οικόπεδα είναι εγκαταλελειμμένα και οι ιδιοκτήτες τους ζουν σε άλλες περιοχές της χώρας, αδιαφορώντας ή αδυνατώντας να αναλάβουν την ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, από το δήμο Ξάνθης καλούνται οι πολίτες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του Δήμου, ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του για οικόπεδα ή ακάλυπτους χώρους που χρήζουν καθαρισμό.

Για τον σκοπό αυτό, μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 25410 28398 – υπεύθυνος Ιωάννης Παπαδόπουλος.

 

Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Υπενθυμίζεται ότι στην υπ’αριθμ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1301/τ.Β΄/18.03.2022) αναγράφεται ρητά η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων ως ακολούθως:

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

β. Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.

γ. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.

δ. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

 

Πράξη ευθύνης

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προβαίνει στον καθαρισμό των χώρων και θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις (άρθρο 94 ν.3852/2010, Πυροσβεστική Διάταξη 20/2022, άρθρο 433 Ποινικού Κώδικα).

Όπως επισημαίνει ο δήμος, «ο καθαρισμός των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων αποτελεί υποχρέωση όλων μας, βάσει νόμων και διατάξεων, αλλά πάνω απ’ όλα, αποτελεί πράξη ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, το περιβάλλον και τους συμπολίτες μας.

Οφείλουμε να κρατήσουμε το Δήμο μας ασφαλή και καθαρό ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς και των επιπτώσεών της.

Ως Δήμος ευελπιστούμε στην καλή συνεργασία και στην άμεση ανταπόκριση των συνδημοτών μας».

  • telephone-empros

    Τηλεφωνική γραμμή του δημότη

    Νέα υπηρεσία από το δήμο Ξάνθης για τη διευκόλυνση των δημοτών Στο 800-825825 οι πολίτες μ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανασκευάζει ο Αθανασίου, κάνοντας λόγο για παρερμηνείες

Τονίζει ότι ουδέποτε αμφισβήτησε τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών ανεξαρτήτως …