Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Θ.Σκυλακάκης: Κάλεσμα στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Θ.Σκυλακάκης: Κάλεσμα στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

0

Συνέντευξη Τύπου για τους πόρους του Αναπτυξιακού Νόμου και του Ταμείου

«Κάλεσμα» στις επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν όσο το γρηγορότερο δυνατόν τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, απηύθυνε εχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση με θέμα τη συνέργεια των πόρων του αναπτυξιακού νόμου και του Ταμείου.

Μπαίνουμε σε μία περίοδο αυξημένων επιτοκίων. Αυτό σημαίνει πως τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποκτούν ιδιαίτερη αξία και έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα με την οποία οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν σ’ αυτό το εργαλείο, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Η πλατφόρμα που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση είναι ενεργή (https://rrf-gobeyond.gr/welcome). Κι έχουμε, ήδη, πάνω από 600 επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, εκ των οποίων 20  συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ έχουν υποβληθεί επισήμως, επισήμανε ο ίδιος.

Από τα 700 εκατ. ευρώ στα 264 εκατ. ευρώ  ανέρχονται οι δανειακοί πόροι από το ΤΑΑ, τα ίδια κεφάλαια είναι 223 εκατ. ευρώ και τα εμπορικά δάνεια φτάνουν τα 204 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει σημασία όλες οι επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ να αξιοποιήσουν, το ταχύτερο, αυτό το εργαλείο. Τα δάνεια που παρέχονται, σήμερα, από τα συνεργαζόμενα, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πιστωτικά ιδρύματα, έχουν επιτόκιο ύψους 0,35%. Αυτό ισχύει μέχρι να εξαντληθεί το πρώτο 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο είχαμε δανειστεί με πέρα πολύ χαμηλό επιτόκιο από την Κομισιόν. Όταν εξαντληθεί αυτό θα πάμε σε μία άνοδο του επιτοκίου, λογική στην πρώτη φάση και πολύ μεγαλύτερη στη δεύτερη φάση.

Για να έχουμε μία αίσθηση τι επιτόκια θα έχουμε μπροστά μας στην επόμενη φάση, η Γερμανία που δανειζόταν με -0,40% πριν από 1 χρόνο περίπου, σήμερα είναι στο 1,7% και η Γαλλία που είναι κοντά εκεί που δανείζεται η Κομισιόν είναι στο 2,2-2,3% στην παρούσα φάση, εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Πέραν όμως του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχουν και οι πόροι του νέου αναπτυξιακού νόμου που αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός των επομένων ημερών. Και ο συνδυασμός των δύο χρηματοδοτικών εργαλείων  δημιουργεί τις συνθήκες για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ενίσχυσης στα επενδυτικά σχέδια.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση, τα επόμενα καθεστώτα που θα προκηρυχθούν είναι η «Μεταποίηση  Εφοδιαστική Αλυσίδα, «Αγροδιατροφή» και «Αγροτουρισμός».  Επιχορήγηση κατ΄ανώτατο 3 εκατ. ευρώ προβλέπεται μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι το μέγιστο ύψος για τις φοροαπαλλαγές, είναι τα 5 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πληθωρισμός: Νέο άλμα τον Ιούνιο στο 12%

8,6% στην Ευρωζώνη Συνεχίσθηκε και τον Ιούνιο το ράλι της ακρίβειας, με τον πληθωρισμό να …