Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

0

Θα δώσει βαρύτητα
Μπορεί όλοι να μιλούν για βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο που θα γίνουν σίγουρα, κάποιοι όμως δεν ξεχνούν και τις αυτοδιοικητικές.
Πληροφορίες, αλλά και αναλύσεις και άρθρα που πρόσφατα δημοσιεύθηκαν, κάνουν από νωρίς αναφορά για το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Είναι γνωστό πως ο χώρος αυτός ήταν ιδιαίτερα προνομιακός για το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά και τελευταία για τη Ν.Δ.
Κι επειδή θέλει η Ν.Δ. το καλό γι’ αυτήν αποτέλεσμα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών να το διατηρήσει, ετοιμάζεται από τώρα.
Λογικό θα πει κάποιος. Από νωρίς το μαγείρεμα, πριν έρθει η πείνα.
Γ.Δ.


Ορεινή Ξάνθη: Εγκατάλειψη
Την Παρασκευή που μας πέρασε είχαμε την ευκαιρία να υποδεχτούμε στα γραφεία μας έναν ηλικιωμένο φίλο από την Πασχαλιά. Άνθρωπος υγιής, ευγενικός, αισιόδοξος, με ενδιαφέροντα.
Πίνοντας τον καφέ μας συζητήσαμε διάφορα θέματα μεν αλλά το κυρίαρχο ήταν ένα. Η ορεινή Ξάνθη. Η ορεινή περιοχή που πλέον δεν έχει ζωή, δεν έχει μέλλον, αφού το παρόν είναι οι εναπομείναντες ηλικιωμένοι. Οι οποίοι ζουν με τις αναμνήσεις τους και τις επισκέψεις τις γιορτές των παιδιών τους και τα εγγόνια τους.
Δεν θα παρελθοντολογήσω, ούτε είναι του παρόντος για να πούμε τι φταίει. Απλά υπάρχει μια θλίψη για κάτι που σιγά σιγά χάνεται και κυρίως που στον ορίζοντα δεν έρχεται κάτι νέο…
Γ.Δ.


Πίσω ολοταχώς…
Σοκ έχει προκαλέσει σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ της απαγόρευση των αμβλώσεων. Η χώρα της ελευθερίας καταργεί με νόμο το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής των γυναικών στην μητρότητα και στην ελευθερία να αποφασίζουν για την ζωή τους. Μια απόφαση που γυρνά τις γυναίκες πολλές δεκαετίες πίσω, που καταστρατηγεί ένα ανθρώπινο δικαίωμα και δείχνει ένα βαθύ συντηρητισμό. Μια απόφαση προανάκρουσμα κάποιων άλλων που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν όπως για παράδειγμα η πρόσβαση στην αντισύλληψη.
Όλα αυτά αποτελούν οπισθοδρόμηση και διαμορφώνουν νέα κοινωνικά δεδομένα με αδιευκρίνιστες συνέπειες.
Μ.Ξ.


Το περιφερειακό συμβούλιο για τους κτηνοτρόφους
Έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή με μοναδικό θέμα την κτηνοτροφία και τα προβλήματά της. Κι ενώ όλοι οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων ήταν παρόντες για να ενημερώσουν το εκτελεστικό όργανο της περιφέρειας για την κατάστασή τους και να ζητήσουν στήριξη γιατί έχει θέμα επιβίωσης ο κλάδος με όλες αυτές τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές και στην ενέργεια, οι περιφερειακοί σύμβουλοι μόλις και συμπλήρωσαν την απαρτία για να πραγματοποιηθεί  η συνεδρίαση. Αυτό  είναι ένδειξη ότι δεν πολυνοιάζονται προφανώς για τους κτηνοτρόφους και τα προβλήματά τους.
Όμως του χρόνου που θα γίνουν οι εκλογές θα ζητήσουν την ψήφο τους…
Μ.Ξ.


Να λύνουν τα προβλήματα των δημοτών
Η συζήτηση στον Σαββατοκύριακο καφέ ήταν σίγουρο πως θα έφθανε και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εξάλλου πιο εύκολα συζητά κανείς για τα του οίκου του.
Οι γνώμες προφανώς διάφορες, οι απόψεις πολλές και είναι λογικό και η συζήτηση προχωρούσε ομαλά μέχρι τη στιγμή που τέθηκε το επίμαχο ερώτημα «ποιος ο ρόλος των δήμων;».
Ακούστηκαν αρκετές απόψεις, όλοι είχαν να πουν τη δική τους άποψη, που συμπωματικά συνέκλιναν προς μία θέση, πως οι δημοτικοί άρχοντες εκλέγονται για να λύνουν προβλήματα των δημοτών, αυτά που βελτιώνουν και αλλάζουν την ποιότητα της ζωής τους.
Ας το έχουν υπ’ όψιν τους αυτό οι τοπικοί άρχοντές μας.
Γ.Δ.


Μια φωτογραφία


Η φωτογραφία λένε πως είναι αντίστοιχη με χίλιες λέξεις. Εντάξει υπερβολή, αλλά πράγματι η εικόνα πάντα δημιουργεί εντυπώσεις.
Η εικόνα λοιπόν από την οδό Κουγιουμτζόγλου, την Κυριακή, μπροστά στην είσοδο της πρώην φοιτητικής εστίας.
Σκουπίδια πεταμένα στο πεζοδρόμιο, στα σκαλιά, μια εικόνα ντροπής που με προβλημάτισε ιδιαίτερα για την ποιότητα αυτού ή αυτών που τα πέταξαν.
Γ.Δ.


Για τα σκουπίδια
Θα μου επιτραπεί ν’ ασχοληθώ περισσότερο με το θέμα διότι η υπόθεση «σκουπίδια» είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ όσο κάποιοι νομίζουν.
Κατ’ αρχάς πρέπει να δει κανείς το θέμα με σοβαρότητα. Τα σκουπίδια στην πόλη τα δημιουργούν οι δημότες και μόνο αυτοί. Δηλαδή κάποιοι δημότες τα πετούν εδώ κι εκεί, χωρίς ντροπή. Άρα, με το χέρι στην καρδιά να παραδεχτούμε πως δεν είναι άμεση ευθύνη του δήμου.
Πρωτίστως είναι δική μας και στη συνέχεια του δήμου.
Προφανώς σε κανένα μέρος του πολιτισμένου κόσμου οι δημότες δεν πετούν κάτω τα σκουπίδια τους. Αυτό όχι μόνο είναι αδιανόητο, αλλά όταν γίνει τιμωρείται και αυστηρά.
Μόνον εδώ ο βρωμίζων δεν τιμωρείται κι ούτε έχει κάποια συνέπεια για την πράξη του.
Γ.Δ.


Ευθύνες εταιρειών και δήμου
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο στο θέμα των σκουπιδιών που αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των δήμων. Πρόκειται για την αυθαίρετη διανομή διαφημιστικών εντύπων στην πόλη. Πρόκειται για χιλιάδες έντυπα τα οποία οι διανομείς αφήνουν στις εισόδους των πολυκατοικιών.
Τα έντυπα αυτά τις περισσότερες φορές καταλήγουν στους δρόμους και από κει, όταν βρέχει στις σχάρες του δικτύου ομβρίων, όπου μαζί με άλλα φερτά υλικά, τις φρακάρουν δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα.
Μάλιστα οι διαφημιζόμενες εταιρείες Σούπερ Μάρκετ δεν πληρώνουν κάποιο τέλος διαφήμισης κι αυτό είναι ευθύνη του δήμου που ανέχεται αυτή την κατάσταση.
Έτσι, και δεν πληρώνουν οι εταιρείες αυτές και δημιουργούν προβλήματα.
Πρόκειται για μεγάλα Σούπερ Μάρκετ ή άλλες πολυεθνικές που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τόσο τους δήμους όσο και τους δημότες.
Παρόμοιο φαινόμενο δε θα συναντήσει κανείς σε ευρωπαϊκή πόλη.
Γ.Δ.


26 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου
Στις 24 Ιουνίου 2022, συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν το 1996 και στη Σαμοθράκη διεξάγονταν το Δημοσιογραφικό Συνέδριο, το οποίο φυσικά και διεκόπη αμέσως και δημοσιογράφοι Αθηνών και επαρχίας επέστρεψαν στα γραφεία τους.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένα απόλυτο πολιτικό ον, γι’ αυτό και απέκτησε φανατικούς φίλους αλλά και φανατικούς αντιπάλους.
Η προσφορά του στην εμπέδωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας ήταν καθοριστική, όπως και για μια σειρά σημαντικών αποφάσεων για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα.
Υπήρξε, από κάθε άποψη, ένας γνώστης της πολιτικής με κατάρτιση και οξυδερκείς.
Γ.Δ.


Τα αμαξίδια επί των καταστρωμάτων αντί των πεζοδρομίων
Το θέμα είναι σοβαρό, είναι υπαρκτό αλλά δυστυχώς απασχολεί μόνον όσους κινούνται με αμαξίδιο στην πόλη.
Μεταξύ μας, ενώ υπάρχουν αρκετοί, δεν θέλουν να κυκλοφορήσουν διότι δεν μπορούν. Και δεν μπορούν γιατί δεν τους το επιτρέπουμε εμείς, οι «άλλοι», που δεν σεβόμαστε την ιδιαιτερότητά τους.  Ουσιαστικά σας ζητώ να δείτε εάν μπορεί άνθρωπος με αμαξίδιο να κυκλοφορήσει στα πεζοδρόμια. Είναι δύσκολο έως απίθανο.
Όποιος το επιχειρήσει, αγανακτεί και το εγκαταλείπει υποχρεούμενος να κατέβει στο δρόμο.
Τα πεζοδρόμια υπάρχουν για οποιοδήποτε λόγο και αιτία, εκτός από το να κυκλοφορούν αμαξίδια τετραπληγικών.
Πρόκειται για ντροπή συνολικά για όλους μας και βέβαια για την χωρίς μέτρο κατάληψη των πεζοδρομίων με τις ευλογίες του δήμου και των δήμων γενικά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …