Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στο κατώφλι του «Α. Τρίτσης» η ανάπλαση της  πλατείας Ελευθερίας

Στο κατώφλι του «Α. Τρίτσης» η ανάπλαση της  πλατείας Ελευθερίας

0

Ανάπλαση της Λεωφόρου Στρατού και οδική ασφάλεια  – Ολοκληρώθηκε η μελέτη –  Γωνιές ανακύκλωσης σε 11 σημεία της πόλης

 

Άγονος ο διαγωνισμός της πεζογέφυρας Κιμμερίων – Εκ παραδρομής η ακύρωση του διαγωνισμού για το Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

 

 

Το ράλι τιμών στα οικοδομικά υλικά και στην ενέργεια που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία φρενάρει απότομα έργα ιδιωτικά και δημόσια και ο ένας μετά τον άλλο οι διαγωνισμοί κηρύσσονται  άγονοι γιατί ανά μήνα αλλάζουν οι  τιμές και βγαίνουν ασύμφορες οι εκπτώσεις με τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι «χτυπούν» τα έργα. Επίσης  πολλά έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί σταματούν περιμένοντας  τις αναθεωρήσεις των πινάκων από το υπουργείο γιατί ήταν διαφορετικά τα δεδομένα όταν ανέλαβαν τα έργα. Γενικότερα είναι εμφανής μια γενικότερη δυστοκία στην ανάληψη και  στην εκτέλεση έργων προκαλώντας προβλήματα στους δημόσιους και δημοτικούς φορείς ιδίως όταν πρόκειται να αναβάλλουν έργα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Άγονος ο διαγωνισμός της πεζογέφυρας Κιμμερίων

Θύμα του  «ιού» των ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών και ιδιαίτερα του σιδήρου,  έπεσε και το έργο της Πεζογέφυρας Κιμμερίων. Έτσι ο διαγωνισμός θα συζητηθεί στην επόμενη οικονομική επιτροπή καθώς έχει  μπει στην ημερήσια διάταξη. Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν και  δύο άλλα θέματα που αφορούν την πυροπροστασία στα αθλητικό κέντρο Αλ. Μπαλτατζής και στο γήπεδο της Ασπίδας.

Εκ παραδρομής η ακύρωση του διαγωνισμού για το Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Κι άλλος ένας διαγωνισμός του δήμου Ξάνθης  ακυρώθηκε λίγο πριν την κατάθεση προσφορών. Αφορά το έργο «Προμήθεια & Εγκατάσταση Έξυπνου Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης». Στην περίπτωση αυτή η αιτία δεν ήταν οι ανατιμήσεις αλλά ένα λάθος. Όπως μας ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Ζερενίδης εκ παραδρομής στα τεύχη δημοπράτησης δεν προστέθηκε ο πίνακας βαθμολόγησης. Το λάθος έγινε αντιληπτό και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε για να προστεθεί  και να επαναπροκηρυχθεί.

Ανάπλαση της Λεωφόρου Στρατού και οδική ασφάλεια

Μετά από τα πολλά τροχαία ατυχήματα που έχουν γίνει στην Λεωφόρου Στρατού με τελευταίο μόλις χθες όπου ένας 48χρονος έχασε την ζωή του, γίνεται επιτακτική η ανάγκη  για παρεμβάσεις στην συγκεκριμένη οδό. Να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη στην Οικονομική επιτροπή θα γίνει η παραλαβή της τελικής  φάσης της μελέτης του έργου  που  περιλαμβάνει την συνολική ανάπλαση της  οδού και την οδική της ασφάλεια με κυκλικούς κόμβους από την συμβολή της με την Δημοκρίτου έως και την Γέφυρα του Αγ. Κωνσταντίνου. Η μελέτη είχε προϋπολογισμό 210.000 ευρώ και κόστισε μόλις 44.000 ευρώ μετά την γενναία έκπτωση και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1 εκ. ευρώ.

Σε φάση προένταξης το μεγάλο έργο ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Ελευθερίας

Στο κατώφλι του «Α. Τρίτσης» για ένταξη βρίσκεται  το μεγάλο έργο της πλατείας Ελευθερίας και των παρακείμενων οδών, Μ. Ρέματος,  40 Εκκλησιών και Αν. Δημητρίου. Σύμφωνα με την μελέτη ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται  σε 2,5 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει τη διαμόρφωση της πλατείας με την τοποθέτηση διάφορων μνημείων καθώς και την πλήρη ανάπλαση των οδών (πεζοδρόμια , υπόγεια καλωδίωση κ.λ.π.). Πρόκειται για ένα έργο  που θα αλλάξει το κέντρο  της πόλης και έχει  μακρά ιστορία καθώς παλαιότερα επί δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη έφτασε λίγο πριν την ένταξη στο ΕΣΠΑ, με μελέτη που περιλάμβανε και την ανάπλαση της Δημοτική αγοράς αλλά στην συνέχεια αυτό το φιλόδοξο έργο δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Τώρα επανέρχεται …μικρότερο αφού αφαιρέθηκε η ανάπλαση της Δημοτικής αγοράς.

Γωνιές ανακύκλωσης στην πόλη

Επίσης ένα άλλο σημαντικό έργο είναι οι γωνιές ανακύκλωσης με 10 – 11 κάδους που θα τοποθετηθούν σε διαφορά σημεία της πόλης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» με το ποσό των 7 εκ. ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnahtopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε το νομοσχέδιο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Τι ειπώθηκε στην συζήτηση Υπερψηφίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπου…