Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

0

Διάψευση για «πληροφορίες»
Κυκλοφόρησε εδώ και λίγο καιρό. Πρόσφατα μάλιστα και από μειονοτικό αντιπεριφερειάρχη σε γεύμα Ιφτάρ.
Την «πληροφορία» μας την μετέφερε φίλος αυτοδιοικητικός με επιφύλαξη. Την ίδια επιφύλαξη είχαμε κι εμείς γι’ αυτό και επιδιώξαμε να την διασταυρώσουμε ρωτώντας σχετικά άμεσο συνεργάτη του Τοψίδη.
Γιατί αυτόν; Διότι η «πληροφορία» που διοχετεύτηκε αυτόν αφορούσε. Δηλαδή πως θ’ αποχωρούσε από την διεκδίκηση της Περιφέρειας για να διεκδικήσει δήθεν τον δήμο Αλεξανδρούπολης.
Τελικά ήταν μια στημένη προσπάθεια να θιγεί ο Τοψίδης και η δήθεν πληροφορία ήταν ψευδέστατη και ανυπόστατη. Παιγνίδια συμφερόντων πολιτικών, χτυπήματα βέβαια κάτω από τη μέση, ανεπίτρεπτα στις μέρες μας.
Γ.Δ.


Η «δημοσιογραφία» τύπου Τράγκα
Πρώτη είδηση είναι μήνες μετά τον  θάνατό του ο Γιώργος  Τράγκας. Κι αυτό γιατί αποκαλύφθηκε η αμύθητη περιουσία που είχε αποκτήσει από την ενασχόλησή του με την… «δημοσιογραφία». Κάποιοι άκουσα τον αποκαλούσαν «δάσκαλο» πριν μαθευτούν τα πλούτη του και οι ύποπτες διαδρομές που αποκτήθηκαν. Και αποδείχθηκε ότι ήταν δάσκαλος του είδους.  Είναι  το πιο τρανταχτό παράδειγμα του πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις την δημοσιογραφία για  να βγάλεις λεφτά, μέσω αθέμιτων μέσων. Αυτό έκανε με μεγάλη επιτυχία ενώ την ίδια στιγμή πρόβαλλε ένα προφίλ του προστάτη των φτωχών και των αδυνάτων και των αδικημένων. Η επιτομή του λαϊκισμού και της υποκρισίας και εσχάτως μπροστάρης του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Όμως ας μην εκπλήσσονται κάποιοι…Υπάρχουν και ντόπιοι «Τράγκες» αν και με μικρότερο βεληνεκές. Κάποιοι που με πρόσχημα την δημοσιογραφία επιχειρούν να αποκτήσουν εξουσία μέσω εκβιασμών και συκοφαντιών.
Κάποια στιγμή πρέπει να καθαρίσει η ίδια η κοινωνία αυτή την «κόπρο του Αυγεία». Να την απομονώσει, να την περιθωριοποιήσει, να πάψει να διαιωνίζεται αυτή η σαπίλα…
Μ.Ξ.


Η κατάρα του πολέμου
Πολύ θερμό  θα είναι το φετινό καλοκαίρι από κάθε άποψη. Από καιρική, από ενεργειακή, ενδεχομένως υγειονομική όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες. Επικίνδυνα όμως ανεβαίνει το θερμόμετρο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία αφού πλέον είμαστε αποδέκτες λεκτικών απειλών για τα νησιά μας αλλά και συνεχών παραβιάσεων. Πραγματικά η κατάσταση λίγο θέλει να ξεφύγει και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό για την ειρήνη στην περιοχή μας. Αναλύσεις επί αναλύσεων επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν την στάση της Τουρκίας και τα κίνητρά της ωστόσο το ζήτημα είναι ότι ο πόλεμος είναι συμφορά και κατάρα για τους λαούς. Φέρνει θάνατο, καταστροφή, φτώχεια και δυστυχία.
Ας ελπίσουμε να μην ζήσουμε αυτά που βλέπουμε στην Ουκρανία αλλά να επιλύσουμε με ειρηνικό διάλογο τις όποιες διαφορές μας.
Μ.Ξ.


Μονίμως η μειονότητα
Η ιστορία είναι γνωστή και αποδεκτή. Ότι στις διενέξεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τη νύφη την πληρώνει η μειονότητα. Είναι σωστό αυτό;
Φυσικά και όχι. Όμως αυτή είναι η φυσική πορεία των γεγονότων. Οι μειονοτικοί πολίτες το γνωρίζουν αυτό και γι’ αυτό το λόγο δεν επιθυμούν διατάραξη των σχέσεων των δύο λαών.
Φυσικά οι λαοί, οι μειονότητες δεν είναι αυτές που προκαλούν. Είναι οι κυβερνήσεις και στην δική μας περίπτωση είναι η τουρκική που μονότονα απειλεί, δημιουργεί εντάσεις με τις υπερπτήσεις και βέβαια τα ψεύδη για ύπαρξη τρομοκρατών και διάφορα άλλα.
Δεν επιθυμώ να επεκταθώ στο θέμα. Επιθυμώ λογική, σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, στα σύνορα και την καλή γειτονία. Και κυρίως οι φίλοι μας και συμπατριώτες μας μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα να συνεχίσουν να ζουν ήρεμα, ήσυχα, ασκώντας τις δουλειές τους, χωρίς ανησυχίες και προβληματισμούς που προέρχονται από την πλευρά της Τουρκίας.
-Είναι γνωστό. Παντού και πάντα οι μειονότητες πληρώνουν τις διαμάχες.
Γ.Δ.


Στη νέα θητεία του
Δεν θέλω να στεναχωρήσω τον αγαπητό δήμαρχο Αβδήρων αλλά οφείλω να επισημάνω την ελληνική πραγματικότητα την οποία ζει και γνωρίζει και ο ίδιος αρκετά καλά.
Λοιπόν, τόσο το κάμπινγκ στην παραλία Μυρωδάτου όσο και τα θερμά λουτρά Ποταμιάς, θα ολοκληρωθούν και με μεγάλες προσπάθειες μάλιστα, όχι στην τωρινή θητεία του αλλά στην επόμενη!
Ενδομύχως, επειδή γνωρίζει την ελληνική γραφειοκρατία, είμαι βέβαιος πως δεν θα προλάβει να ξεπεράσει τις δυσκολίες το 2022. Ίσως να προλάβει το 2023.
Γ.Δ.


«Όταν δεν θέλω να σε φιλήσω ρωτώ που ‘ναι το μάγουλό σου»
Ο λαός μας ξέρει καλά τι λέει στα γνωμικά του. Έτσι και οι μανδαρίνοι των υπουργείων και κρατικών οργανισμών με τη στάση και συμπεριφορά τους έρχονται να δικαιώσουν το γνωμικό.
Η ΕΤΑΔ λοιπόν, εταιρεία που διαχειρίζεται τα κρατικά ακίνητα, κινείται αργά και αρνητικά.
Ζητά ένας δήμος ένα ακίνητο  για να το αξιοποιήσει, το οποίο βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του δήμου του. Συνήθως δεν το παίρνει. Εάν σπάνια του παραχωρηθεί, μπαίνουν τέτοιοι όροι που αγανακτεί ο δήμος και στο τέλος δεν το παίρνει.
Αυτά και άλλα πολλά συνέβησαν με το κάμπινγκ Μυρωδάτου και τα πολύπαθα Λουτρά Ποταμιάς. Γι’ αυτό μίλησα για υπομονή μέχρι να τελειώσει τις δύο αυτές ιστορίες ο δήμος.
Ο οποίος βέβαια εάν λειτουργήσει ο ίδιος κάμπινγκ και Λουτρά, θα μπει οικονομικά μέσα. Αυτό όχι, είναι σίγουρο, είναι βέβαιο.
Γ.Δ.


Η επιλογή των Θερμών
Κι ενώ στο δήμο Αβδήρων αλλάζουν ρότα ως προς το κάμπινγκ Μυρωδάτου και τα λουτρά Ποταμιάς, στο δήμο Μύκης ο προβληματισμός είναι έντονος. Προβληματισμός λόγω των θερμών λουτρών στις Θέρμες.
Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα διπλό καθεστώς. Από τη μία πλευρά είναι η δημοτική επιχείρηση με ξενώνα και λουτρά και δύο ιδιωτικές με ξενοδοχειακή προσφορά και λουτρά.
Οι μονάδες στις Θέρμες θέλουν συντήρηση, δηλαδή έξοδα, κεφάλαιο που δεν υπάρχει. Το υδροθεραπευτήριο του δήμου είναι ένα σωστό κτίριο, λειτουργικό, αλλά τόσο ο ξενώνας όσο και ο περιβάλλων χώρος θα πρέπει να αξιοποιηθεί καλύτερα.
Εξάλλου οι Θέρμες έχουν ένα μειονέκτημα έναντι της Ξάνθης που βρίσκονται μακριά.
Γενικώς ο δήμος προσπαθεί, οι δύο ιδιώτες το ίδιο αλλά χρειάζονται κι άλλα πράγματα για να πάνε μπροστά.
Γ.Δ.


Μνήμη Κωντσταντίνου Κόρκα
Στις 29 Μαΐου 2022, μετά την εκδήλωση στη μνήμη των Ιερολοχιτών, ο μοναδικός μέχρι τότε στη ζωή, Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας, άφησε την τελευταία του πνοή εκεί δίπλα στους στρατιωτικούς, στρατιώτης κι αυτός με αγώνες, μάχες πολλές, νικηφόρες, που τον καταξίωσαν στη συνείδηση των γενεών που ακολούθησαν.
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας γεννήθηκε το 1921 και έζησε μέχρι 29 Μαΐου 2022.
Υπήρξε μαχητής αξιωματικός, καταδρομέας και την περίοδο 1976-77 ανέλαβε τη διοίκηση του Δ΄ Σώματος Στρατού που τότε δημιουργήθηκε στην περιοχή μας με έδρα την Ξάνθη.
Γ.Δ.


Η συνέντευξη Τσέπελη
Διάβασα με προσοχή τη συνέντευξη του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη στα ΝΕΑ της Δευτέρας 6 Ιουνίου. Μάλιστα, αποσπάσματα δημοσιεύσαμε στη σελίδα 12 της Τρίτης, όπως για τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί ο δήμος ως προς τα έργα προς υλοποίηση, αναφορά στα προβλήματα που παραμένουν, την αντιμετώπιση της πανδημίας, ως προς τις εκδηλώσεις στην πόλη και τη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων.
Μένω στο σημείο αυτό διότι η απάντηση που δόθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών. Ο Μ.Τσέπελης δήλωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να κάνει εξωτερική πολιτική».
Ήταν καιρός να λεχθεί αυτό διότι το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους, εφημερίδες και άλλους διάφορους «αναλυτές».
Η πολιτεία έχει τις ευθύνες και τα όργανα εκείνα που ασχολούνται με το σοβαρό αυτό θέμα. Όσοι το καταλαβαίνουν, έχει καλώς…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…