Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

0

Θα έχουμε αλλαγές;
Μαθαίνω πως στον χώρο των Επιμελητηρίων (στο επίπεδο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος), πως γίνονται συναντήσεις και συζητήσεις.
Συζητούν για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της επιμελητηριακής νομοθεσίας όπως η επίλυση θεμάτων προσωπικού, η ελεύθερη μετάταξη και απόσπαση υπαλλήλων.
Ακόμη ανάμεσα στα θέματα και η κατάργηση της απαγόρευσης της τρίτης θητείας προέδρου Επιμελητηρίου.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες τι ακριβώς θα δεχτεί η κυβέρνηση αλλά επειδή ο χρόνος είναι προνομιακός για την κυβέρνηση μάλλον δεν θα χαλάσει τις καλές σχέσεις που έχει χρόνια τώρα με τον θεσμό αυτόν.
Γ.Δ.


Αυτοκίνητα μόνο ηλεκτρικά
Το είχα γράψει πριν καιρό, το έχω αιτιολογήσει γιατί θα γίνει αυτό και σημείωνα πως σταδιακά τα αυτοκίνητα, αρχής γενομένης από τα Ι.Χ. θα είναι όλα ηλεκτρικά.
Δηλαδή, σταδιακά, οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μειώνουν τα παραγόμενα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης με βενζίνη ή πετρέλαιο.
Προχθές λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια σημαντική, ιστορική απόφαση:  την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2035.
Αιτία της απόφασης αυτής; Η προστασία του περιβάλλοντος. Άρα, σε 13 χρόνια αυτοκίνητα με βενζίνη, πετρέλαιο αλλά και υβριδικά, δεν θα κυκλοφορούν πλέον.
Η παραπάνω απόφαση αφορά την Ευρώπη και κυρίως τις 27 χώρες της Ε.Ε.
Γ.Δ.


Θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, θα επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στην γνωστή σημερινή κατάσταση.
Κατ΄αρχάς τα γνωστά σημερινά βενζινάδικα θ’ αλλάξουν άρδην. Θα φύγουν οι αντλίες για να μπουν φορτιστές διαφόρων ισχύων.
Τα συνεργεία αυτοκινήτων για βλάβες των μηχανών θ’ αλλάξουν υποχρεωτικά διότι μηχανές δεν θα υπάρχουν. Κι εδώ, θα αλλάξει τελείως το σέρβις. Θα παραμείνουν βέβαια τα λαμαρινάδικα και οι βαφείς όπως και τα λαστιχάδικα.
Μεγάλη ζημιά θα πάθουν πρώτον οι μάντρες με ανταλλακτικά μηχανών μεταχειρισμένων. Σταδιακά θα πρέπει να ξεπουλήσουν το απόθεμά τους γιατί διαφορετικά θα τους μείνουν στοκ.
Πρόβλημα θα υπάρξει επίσης και με τα μεταχειρισμένα που θα πρέπει να πωληθούν σύντομα διότι μέχρι το 2035 είναι μόνο 13 χρόνια.
Γ.Δ.


Κυριαρχεί το πλαστικό χρήμα
Θα το έχετε προσέξει πως το πλαστικό χρήμα κυριαρχεί απόλυτα στις συναλλαγές μας. Μάλιστα οι νέοι το χρησιμοποιούν και για την αγορά του καφέ τους.
Βεβαίως αυτό δεν είναι κακό. Απεναντίας οι Έλληνες αγκαλιάσαμε τον τρόπο αυτόν και πραγματοποιούμε τις συναλλαγές μας σχεδόν όλες. Για πάρα πολλούς, ιδίως των νέων, η κάρτα είναι πιο σίγουρη κατοχή έναντι των χρημάτων. Γι’ αυτό και συνεχίζουν ν’ αυξάνονται οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες όπως και η έκδοση νέων χρεωστικών καρτών.
Σήμερα σπάνια δεν θα έχει μια τουλάχιστον κάρτα χρεωστική κάθε Έλληνας.
Είναι το νέο «σήμα» της σύγχρονης ηλεκτρονικής εποχής.
Γ.Δ.


Το τίμημα είναι βαρύ πλέον
Η νοοτροπία κάποιων να τιμωρούν φιλόζωους με το να ρίχνουν φόλα ή φόλες σε δεσποζόμενα ή ελεύθερα (αδέσποτα) ζώα, είναι ανεξήγητη.
Η θανάτωση με φόλα ενός ζώου, εκτός του ότι είναι βασανιστική για το ζώο, είναι και αχαρακτήριστη, διότι ο δράστης ετοιμάζει ο ίδιος τις φόλες που θα πετάξει σε διάφορα σημεία για να τις φάνε και δηλητηριαστούν τα ζώα. Μάλιστα, κατά καιρούς, τοποθετούνται δηλητηριασμένα κρέατα κι έτσι χάνονται αετοί και άλλα πουλιά, αλλά και αγρίμια της περιοχής.
Παρότι οι ποινές είναι βαρύτατες για τους δράστες, η σύλληψή τους δυστυχώς είναι δύσκολη. Αλλά εάν εντοπιστούν, τότε η τιμωρία τους θα πρέπει είναι βαρύτατη και δίκαιη διότι λειτουργούν ως δολοφόνοι.
Γ.Δ.


Πράσινες γειτονιές
Επανέρχομαι σε μια παλαιότερη πρόταση προς τον δήμο Ξάνθης κυρίως.
Η πρόταση διακρίνεται από δύο θετικά στοιχεία. Το πρώτο του χαμηλού οικονομικού κόστους ως προς την άμεση υλοποίηση και το δεύτερο στοιχείο πως μπορούν και πρέπει να εμπλακούν εθελοντικά κάτοικοι ανά γειτονιά.
«Οι πράσινες γειτονιές», αυτή είναι η πρόταση, απαιτούν κυρίως τη συνεργασία της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου, τον εντοπισμό και επιλογή των χώρων που θα πρασινίσουν σε συνεργασίες με τους κατοίκους. Μετά την αρχική φύτευση των φυτών και λουλουδιών, οι περίοικοι κάτοικοι θα έχουν αυτοί την φροντίδα του χώρου τους, αλλά και την φύλαξή του από τους όποιους κακεντρεχείς.
Το τονίζω: Είναι καιρός να γίνουν συμμέτοχοι οι Ξανθιώτες στο να γίνει πιο όμορφη η πόλη, οι γειτονιές τους.
Γ.Δ.


Θεός φυλάξοι
Και για να ξεφύγουμε από τον μικρόκοσμό μας και να δούμε το μεγάλο κάδρο, σημαντική η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων ηγετών της Γαλλίας – Γερμανίας – Ιταλίας να επισκεφτούν τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο για συνομιλίες. Προφανώς και θα προσπαθήσουν να τον πείσουν να μπει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης παραχωρώντας εδάφη για να σταματήσει ο πόλεμος που κοστίζει τόσο πολύ στην ίδια του τη χώρα αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. Είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο. Πάντα αυτό γίνεται μετά από ένα πόλεμο. Ας ελπίσουμε να μη επαναληφθεί η ιστορία και σε μας με την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ερντογάν πάντως ζήτησε έγκριση από την τουρκική Βουλή για «πολεμικές επιχειρήσεις» σε άλλη χώρα χωρίς να διευκρινίζει εναντίον ποιας. Μήπως θέλει να κάνει τα ίδια με τον φίλο του τον Πούτιν;
Μ.Ξ.


“Πρωινοί…επισκέπτες ”
Έξι και δέκα η ώρα το πρωί. Επίμονα αλυχτήματα ξεσήκωναν όχι μόνο μια γειτονιά μα ολόκληρο το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης. Ήταν πάνω από δεκαπέντε (ο φακός δεν πρόλαβε να τ’ αποτυπώσει όλα). Μια γυναικεία φιγούρα που παρ’ ολίγον να διασταυρωθεί μαζί τους, έτρεξε και κρύφτηκε σε μια πυλωτή (πού να βρεθεί πόρτα ανοιχτή τέτοια ώρα, για να τρυπώσει κανείς…). Ο ίδιος “λόχος” εθεάθη προ ημερών στο ίδιο σημείο στις οκτώ παρά δέκα το πρωί. Και ήταν η ώρα που τα παιδάκια σιγά-σιγά ανηφορίζουν προς το παρακείμενο Δημοτικό Σχολείο (30 m απ’ το σημείο που πρόλαβε την αγέλη ο φακός). Ας μη βάλουμε στη σκέψη μας την πιθανότητα πως εκείνη την ώρα κάποιος χρειαζόταν επειγόντως διανυκτερεύον φαρμακείο.
Άρχοντες του τόπου πότε επιτέλους θα νοιαστείτε για την πόλη με τα χίλια χρώματα..;;;  Ή μήπως και τα ανωτέρω δεκαπέντε πρέπει κι αυτά να γίνουν χίλια..;;;
Χ.Μ.


Σε επίπεδο βολιδοσκοπήσεων
Με τον Δημήτρη Δόντσο γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια. Εκπαιδευτικός, ανήσυχος και με διάθεση προσφοράς, συμμετείχε στην κοινωνική ζωή αλλά και με ενδιαφέρον στην αυτοδιοίκηση που υπηρέτησε επί σειρά ετών από διάφορες θέσεις.
Με αφορμή κάποιες φήμες επικοινώνησα μαζί του για να διασταυρώσω την αλήθεια αυτών που άκουσα.
Συνομιλήσαμε και παράλληλα μου δήλωσε πως υπάρχει ένα πρώτο δικό του ενδιαφέρον να ηγηθεί δημοτικού συνδυασμού για το δήμο Αβδήρων.
Προς το παρόν όμως, η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε επίπεδο βολιδοσκοπήσεων που άλλες έγιναν ήδη και άλλες που θα συνεχιστούν τόσο με ανθρώπους έμπειρους σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και νέους με διάθεση προσφοράς αλλά και καταξιωμένους στο δήμο τους.
Γ.Δ.


Πολιτικά παρών δηλώνει ο Δημαρχόπουλος
Πολιτικά παρών δηλώνει ο πρώην δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος για τις εκλογές του 2023. Εκτός απ’ αυτό που αποτελεί είδηση (και θα εξηγήσουμε γιατί) σε σχετική ανακοίνωσή του κάνει την αυτοκριτική του μιλώντας για λάθη σε αρκετά σημεία μάλιστα αλλά και καταλήγοντας ότι  τώρα πλέον την ξέρει την «δουλειά» και είναι έτοιμος να σηκώσει τα μανίκια για ένα Δήμο – Πρότυπο με  ευημερία όλων των δημοτών!  Πολύ καλά όλα αυτά! Ζητούμενο όμως παραμένει με ποιους δημοτικούς συμβούλους γιατί οι περισσότεροι από τους παλιούς του έφυγαν. Ακόμη και ο πιο πιστός του,  ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έχει  αναλάβει την προώθηση της υποψηφιότητας του Στράτου Κοντού.
Any way μπορεί να βρει νέους υποστηρικτές. Πάντως το πολιτικό θερμόμετρο στον δήμο Ξάνθης ανεβάζει θερμοκρασία. Δίνουν και παίρνουν οι επαφές, οι συζητήσεις, οι βολιδοσκοπήσεις.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …