Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αγώνας δρόμου για τις φορολογικές δηλώσεις και τα MyDATA

Αγώνας δρόμου για τις φορολογικές δηλώσεις και τα MyDATA

0

Ελάχιστες έχουν υποβληθεί – Στα «κάγκελα» οι λογιστές – Ζητούν παράταση των προθεσμιών

 

Παρέμβαση από το Οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδας –  Οι λογιστές και η …Μακιαβελική θεωρία  

 

 

 

«Μαύρα τα μαντάτα» για τα …MyDATA που κάνουν πρεμιέρα φέτος στις φορολογικές δηλώσεις. Παρά τις παρατάσεις επί παρατάσεων που έχουν  δοθεί πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν διαβιβάσει τα έσοδά του 2021 στην πλατφόρμα τουMyDATA  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η διασταύρωση και ο χαρακτηρισμό τους από τους λογιστές φοροτεχνικούς για την συμπλήρωση και εγγραφή τους στις φορολογικές δηλώσεις. Να σημειώσουμε ότι  η προθεσμία για την διαβίβαση έληξε στις 15 Ιουνίου ενώ η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 20 Ιουνίου.

Ένας φαύλος κύκλος με τα MyDATA και τις φορολογικές δηλώσεις- Στα κάγκελα οι λογιστές

mpatzakidouΌπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Ξάνθης κα Ειρήνη Μπατζακίδου  η προθεσμία για τα MyDATA έληξε και όμως υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν ανεβάσει τα έσοδα 2021 στην ειδική πλατφόρμα: «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν να γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις γιατί πρέπει προηγουμένως κάνουμε τη διασταύρωση και τον χαρακτηρισμό των εσόδων και να προβούμε σε τυχόν τροποποιήσεις αν χρειαστεί και στη συνέχεια να υποβάλλουμε την δήλωση. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και έχουν υποβληθεί ελάχιστες δηλώσεις. Είναι αδύνατο να προλάβουμε μέχρι τέλος του μήνα.  Είμαστε αντιμέτωποι με έναν φαύλο  κύκλο που μας δυσκολεύει απίστευτα την δουλειά μας».

Παρέμβαση από το Οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδας

Να σημειώσουμε πως με επιστολή του ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ζήτησε την  επανεξέταση των χρονικών προθεσμιών συγκεκριμένων υποχρεώσεων, που σχετίζονται με το myDATA, αλλά και παρεμβάσεις, που θα διευκολύνουν την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων. Αναφέρει δε ως αιτίες των καθυστερήσεων «την  ελλιπή λειτουργία της πλατφόρμας myDATA και αφετέρου τις καθυστερήσεις στη μη έγκαιρη έκδοση των απαιτούμενων εγκυκλίων – οδηγιών, σχετικών με διαβίβαση των εσόδων του έτους 2021, συνεξεταζόμενα με τις τρέχουσες καταιγιστικές υποχρεώσεις και άλλες κοινωνικού χαρακτήρα πλατφόρμες (ενδεικτικά επιδότηση ρεύματος), που προκύπτουν για τους φορολογούμενους (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και προκειμένου να ομαλοποιηθεί η υπάρχουσα κατάσταση, επικαλούμενο και τις θεμελιώδεις αρχές και κανόνες της χρηστής διοίκησης».

Και προτείνει:

– Για τη διαβίβαση των εσόδων έτους 2021: Επανεξέταση των χρονικών προθεσμιών (έληξαν 15 Ιουνίου), ώστε να δοθεί ο αναγκαίος, επαρκής και εύλογος χρόνος, καθόσον λόγω των προβλημάτων της πλατφόρμας δεν δύναται να πραγματοποιηθεί ορθά η διαβίβαση σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια, καθώς και η επισήμανση σε δεύτερο χρόνο των αποκλίσεων των δεδομένων.

– Άμεση έκδοση της τροποποίησης της Απόφασης Α.1138/12-6-2020, λαμβανομένων υπόψη των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, προκειμένου να διευκρινισθούν θέματα σχετικά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Α του Ν.4174/2013.

– Για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2021: Επανεξέταση των χρονικών προθεσμιών, σε εύρος χρόνου που θα λαμβάνει υπόψη του την πλήρη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση των λογιστικών – φοροτεχνικών εργασιών και την ετοιμότητα της ΑΑΔΕ.

-Ταυτόχρονο άνοιγμα για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Νομικών Προσώπων, χωρίς πρόστιμα, κατά τα πρότυπα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για τα Φυσικά Πρόσωπα. Συνέπεια αυτού προτείνουμε την επέκταση της διάταξης του άρθρου 77 του Ν.4916/2022 που τροποποίησε τα άρθρα 54 και 72 του Ν.4174/2013, με αποτέλεσμα τη μη επιβολή προστίμων, όταν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό (100) ευρώ.

– Ειδικά για τους τυχόν μελλοντικούς φορολογικούς ελέγχους, δεδομένου ότι όλες οι διατάξεις που τους διέπουν δεν εξαρτούν αυτούς από τα myDATA, είναι απαραίτητο να καθοριστεί η διαδικασία τους ειδικά για το έτος 2021, με δεδομένη τη μη ετοιμότητα του συστήματος.

Οι λογιστές και η …Μακιαβελική θεωρία  

Συνεχίζοντας η κα Μπατζακίδου αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους: «Έχουμε το άγχος να προλάβουμε τις ημερομηνίες και παράλληλα μας ανοίγουν και άλλες …δουλειές. Έχουμε να κάνουμε τα fuel pass,  το power pass για το ρεύμα τον κοινωνικό τουρισμό κ.λ.π. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν μπορούν να τα κάνουν μόνοι τους και να αναθέσουν σε μας. Θα μπορούσε το υπουργείο εφόσον έχει όλα τα δεδομένα να εντάσσει αυτόματα στο σύστημα των επιδομάτων αυτών τους δικαιούχους. Θα ήταν όλα πιο απλά», σημείωσε. Τέλος εξέφρασε την ενόχληση του κλάδου από το σχόλιο του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρη που συνέστησε στους επιχειρηματίες να απολύουν τους λογιστές ή να μην τους πληρώνουν.  Μάλιστα το Περιφερειακό τμήμα Θράκης του Οικονομικού επιμελητήριου Ελλάδος που εδρεύει στην Κομοτηνή και όπου ανήκουν και όλοι οι λογιστές και φοροτεχνικοί μέλη ή μη μέλη των τοπικών συλλόγων απάντησε με καυστικό τρόπο: «Η προτροπή του κ. Υφυπουργού προς τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης ώστε τουλάχιστον οι μισοί να απολύσουν, είτε να μην πληρώσουν τους λογιστές, οικονομολόγους και συμβούλους επιχειρήσεων, αποτελεί την απόλυτη εφαρμογή της Μακιαβελικής θεωρίας του διαίρει και βασίλευε. Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους χιλιάδες επαγγελματίες οικονομολόγους – λογιστές, που πάσχισαν για να παραμείνει ζώσα η οικονομία στη δύσκολη συγκυρία, ο κ. Υφυπουργός και ο κ. Γενικός Γραμματέας, οφείλουν «έμπρακτη» συγγνώμη, μια συγγνώμη – αποδοχή των χρόνιων αιτημάτων του κλάδου, θέτοντας έτσι το οικονομολογικό επάγγελμα στη δεσπόζουσα θέση που του αρμόζει».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΝΦΙΑ-Ε9: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών

Ποια είναι η  διαδικασία που μειώνει τον φόρο ακινήτων Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως όσοι…