Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Οι  4 πληγές της κτηνοτροφίας στην ΑΜΘ

Οι  4 πληγές της κτηνοτροφίας στην ΑΜΘ

0

Έκτακτη ενημερωτική συνεδρίαση στο περιφερειακό συμβούλιο – Ομόφωνο Ψήφισμα στήριξης – Ζητούν άμεση επίσκεψη του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γεωργαντά στην περιφέρειά μας

 

Μείωση 30% της αιγοπροβατοτροφίας στην ΑΜΘ – Αύξηση 5% της αγελαδοτροφίας

 

 

Η καρδιά της κτηνοτροφίας της περιφέρειάς μας χτύπησε δυνατά στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ωστόσο λίγοι ήταν οι  περιφερειακοί σύμβουλοι που την άκουσαν αφού μόλις ένας συμπλήρωσε την απαρτία. Ωστόσο  οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά και αναλυτικά από τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων και  να καταλήξουν  στην έκδοση ενός ομόφωνου ψηφίσματος.

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στο περιφερειακό συμβούλιο

‘Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Καβάλας και εκπρόσωπος των συλλόγων της ΑΜΘ κ. Νίκος Δημόπουλος τα προβλήματα των κτηνοτρόφων αφορούν: Α) στην κατανομή των Βοσκοτόπων και του Εθνικού Αποθέματος εξηγώντας ότι  ο …μπακαλίστικος τρόπος διανομής τους που έγινε το  2015 έχει  δημιουργήσει  μεγάλες στρεβλώσεις με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ να παίρνουν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από τους κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών, όπως και άλλες ενισχύσεις που συνδέονται με τους βοσκοτόπους όπως η βασική ενίσχυση, Πρασίνισμα, Εξισωτική, Βιολογικά, Νέοι κτηνοτρόφοι και νεοεισερχόμενοι). Ως την μόνη και δίκαιη και βιώσιμη λύση πρότειναν την κοινή  πυκνότητα βόσκησης σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

Β) Στρατηγικό σχέδιο ΚΓΠ 2021-2027 και τρόπος κατανομής των άμεσων ενισχύσεων. Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι παρά τις διαβουλεύσεις ανά τη χώρα, η βούληση των κτηνοτρόφων και αγροτών της πατρίδας μας, δεν έχουν αποτυπωθεί στο στρατηγικό σχέδιο που κατατέθηκε από το ΥΠΑΑΤ στην Ε.Ε. και ότι θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις και

συμπληρωματικές παρεμβάσεις.

Μείωση 30% της αιγοπροβατοτροφίας στην ΑΜΘ – Αύξηση 5% της αγελαδοτροφίας

Γ)Το μεγάλο  πρόβλημα όμως είναι το κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, ενέργεια, καύσιμα).

Όπως αναφέρθηκε η μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση του κόστους παραγωγής, σε ζωοτροφές, ενέργεια και καύσιμα κάνει ασύμφορη την παραγωγή κι έχει φέρει τους κτηνοτρόφους σε οικονομικό αδιέξοδο.

Οι παρεμβάσεις της πολιτείας κρίνονται απ’ όλους τους κτηνοτρόφους ελάχιστες έως ανύπαρκτες και με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγούν στην καλύτερη περίπτωση σε οικονομικό αδιέξοδο και πολλούς κτηνοτρόφους στην έξοδο από την κτηνοτροφία.

Οι προτάσεις των κτηνοτρόφων που συμπεριλαμβάνονται στο  Ψήφισμα

Προτείνουμε:

Την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές με 200€ ανά ΖΜ.

Την αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, από την ημερομηνία επιβολής της. Τη θέσπιση φτηνού αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα.

Οικονομική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που είχαν πρόβλημα στη διάθεση των αμνοεριφίων τους την περίοδο του Πάσχα 2022 και οι οποίοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές, παθαίνοντας πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά. Λόγω όλων των παραπάνω κρίνεται αναγκαία η άμεση επίσκεψη του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γεωργαντά στην περιφέρειά μας , για να συζητηθούν και να δοθούν λύσεις στα θέματα της κτηνοτροφίας.»

Να σημειώσουμε ότι το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Περιφέρειάς μας και επιθυμεί την στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα.

Να προσθέσουμε ότι  η παράταξη της αντιπολίτευσης «Περιφερειακή Σύνθεση» άσκησε κριτική στην διοίκηση της περιφέρειας σημειώνοντας ότι ήρθε απροετοίμαστη σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση: «Αν όντως τους ενδιέφερε το μέλλον της Κτηνοτροφίας θα είχαν έρθει στη συνεδρίαση με μία ολοκληρωμένη πρόταση και έναν προγραμματισμό δράσεων για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ανθρώπων του Πρωτογενούς Τομέα.

Αλλά, όπως είχαμε προβλέψει, οι Διοικούντες προσήλθαν στη συνεδρίαση «με άδεια χέρια» και όταν οι κτηνοτρόφοι τους έφεραν σε δύσκολη θέση προτάσσοντας τα θέματα που η Περιφέρεια δεν έχει επιλύσει ακόμη, ορισμένοι εξ αυτών ανέβασαν και τους τόνους.

Σε κάθε περίπτωση, η παράταξη μας θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση κινείται προς όφελος των κτηνοτρόφων μας, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ανικανότητα της Διοίκησης και σε αυτόν τον τομέα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…