Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ένα όχι και τόσο παραμύθι» μέσα από τον λόγο των παιδιών

«Ένα όχι και τόσο παραμύθι» μέσα από τον λόγο των παιδιών

0

Το βιβλίο της Β.Στρώλη παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης με έναν αλλιώτικο τρόπο…

Β.Στρώλη: «Ένα παραμύθι μέσα από ένα έντονα αλληγορικό πνεύμα έρχεται για να στηλιτεύσει την ταμπελοποίηση»

Το απόγευμα της Πέμπτης το «Ένα όχι και τόσο παραμύθι» της Βασιλικής Στρώλη «συστήθηκε» στο κοινό στο πλαίσιο μίας «ανοιχτής» συζήτησης στις «Μπαχάμες». Αν και ο καιρός ήταν βροχερός δεν  αποθάρρυνε μικρούς και μεγάλους να δώσουν το παρών στην παρουσίαση. Με πρωταγωνιστές τα παιδιά σε συνδυασμό με τον καθοδηγητικό ρόλο τόσο της ίδιας της συγγραφέα, όσο και των συνεργατών της, το βιβλίο «αγκαλιάστηκε» από τον κόσμο. «Ξύπνησε» βιώματα και συνάμα «έθιξε» το φαινόμενο της  «ταμπελοποίησης», προβλημάτισε και άφησε τελικά ερωτήματα για προβληματισμό.

Η κα Στρώλη, μιλώντας για το βιβλίο της στο «Ε» και αναφερόμενη στην ταυτότητα του βιβλίου και στην ειδοποιό διαφορά του σε σχέση με τα άλλα αναγνώσματα, υπογράμμισε: «Λόγος γίνεται για ένα ‘’σκληρό’’ βιβλίο, κάτι που ομολογώ πως προβλημάτισε την εκδοτική. ’’Θίγει’’ τις ταμπέλες. Το έγραψα μέσα σε μόλις τρεις μέρες μέσα στην καραντίνα. Πρόκειται για μία αλληγορία. Ξεκινά με την αναφορά σε ένα καρφί που διαπερνά το μέτωπο ενός παιδιού αποβλέποντας να παρομοιάσει τις ‘ταμπέλες’, με ένα καρφί που ‘’διατρυπά’’ τα ‘’θύματα’’. Δεν θέλω τις ταμπέλες ‘’ειδημοσύνης’’. Μπορεί ίσως να χαρακτηριστεί ως ένα δυστοπικό βιβλίο».

Στη συνέχεια, μιλώντας για την σχέση της με τα παιδιά ,τόνισε: «Σέβομαι πολύ την γνώμη των παιδιών. Άλλωστε, είναι οι συνεργάτες μου. ’’Αγκαλιάζουν’’ με θέρμη και προσήλωση καθεμία από τις δράσεις. Γι’ αυτό  βέβαια στην παρουσίαση ο λόγος δόθηκε κυρίως στα παιδιά. Ήταν μία αλλιώτικη εκδήλωση. Τα παιδιά έθεσαν ερωτήματα και οι συνεργάτες μου, Δρ. Άννα Αφεντουλίδου κι Αργυρώ Γιαπουτζή απάντησαν με τρόπο καινοτόμο και συνάμα εύληπτο. Όπως επεσήμανε και μία κυρία του ακροατηρίου ήταν μία… σουρεαλιστική παρουσίαση».

Τέλος, είπε ένα «ευχαριστώ» ολόψυχα σε αυτούς/ες που στάθηκαν στο πλευρό της. Σημείωσε: «Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά  όλους/ες  που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αψηφώντας  την πιθανότητα επιδείνωσης του καιρού. Φυσικά θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και όλα τα παιδιά μου που με την παρουσία τους έκαναν ακόμη πιο διαδραστική την παρουσίαση».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…