Εγκρίθηκαν και δεσμεύτηκαν 240 εκ. ευρώ από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ για το αρδευτικό της Ξάνθης
Δήλωση του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη στο «Ε» τον Νοέμβριο 2011: « Αυτό το έργο θα γίνει νωρίτερα ή αργότερα. Αν δεν γίνει οι συνέπειες θα είναι περιβαλλοντικά καταστροφικές και ιστορικές»
Το δρόμο προς την υλοποίησή του παίρνει το πολύπαθο έργο γνωστό ως «Μεγάλο αρδευτικό έργο της Ξάνθης». Οκτώ μήνες μετά την ένταξή του στην λίστα μεταξύ των 21 συνολικά αρδευτικών έργων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0. και θα υλοποιηθούν με την συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, χθες (22/6/2022) η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση ενέκρινε και δέσμευσε 240 εκ. που είναι το συνολικό κόστος της επένδυσης. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (9/11/2021), με ιδιαίτερη μάλιστα αναφορά στο έργο της Ξάνθης.
Σπύρος Τσιλιγγίρης, βουλευτής ΝΔ Ξάνθης: «Το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Το υποσχεθήκαμε, το επιδιώξαμε από την πρώτη μέρα, το παρακολουθούμε και το υλοποιούμε»
Την θετική εξέλιξη ανακοίνωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης, του οποίου η συμβολή υπήρξε καθοριστική γι αυτή την θετική έκβαση. Υπενθυμίζουμε ότι εξ αρχής έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα του να προχωρήσει το έργο που είναι 1, 5 χρόνο που είχε απενταχθεί από το πρόγραμμα λόγω της καθυστέρησης ετών που ήταν μπλοκαρισμένο στις δικαστικές αίθουσες. Έτσι ένα μήνα μετά την εκλογή του και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2019 είχε την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη με αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς.
Ο ίδιος εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του με μια ανάρτηση στην σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Το υποσχεθήκαμε, το επιδιώξαμε από την πρώτη μέρα, το παρακολουθούμε και το υλοποιούμε.
Το όραμα του Αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη και τον αγώνα του Αλέκου Κοντού ως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν κατάφερε να μηδενίσει μια παρέα μη αγροτών που έχοντας λανθασμένη αντίληψη προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας»!
Το έργο ξεκινά με την άρδευση 56 χιλ. στρεμμάτων με την μεγαλύτερη υφαλμύρωση
Το έργο με τίτλο: «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς με ΣΔΙΤ» αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των βασικών υποδομών για μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης και ειδικότερα σε μία έκταση περίπου 56 χιλ. στρεμμάτων, όπου παρατηρούνται τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση: «Η γεωργία είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα του πληθυσμού της Ξάνθης και οι αγρότες αποτελούν το 1/3 του εργατικού δυναμικού του Νομού. Η Σύμπραξη αναμένεται να επιδράσει θετικά στη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της μείωσης των κινδύνων αυξημένης άντλησης των υπόγειων υδάτων καθώς και των απωλειών με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και πρακτικών στον τομέα της γεωργίας. Η κατασκευή ενός δικτύου που θα χρησιμοποιεί και θα διανέμει περισσότερο επιφανειακό νερό θα μειώσει τη ζήτηση υπόγειων υδάτινων πόρων που είναι ευπαθείς σε αγροχημικές μολύνσεις και σε διείσδυση θαλασσινού νερού».
Να σημειώσουμε ότι η απόφαση θα δημοσιευθεί στη Διαύγεια αφού πρώτα υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Δήλωση του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη στο «Ε» τον Νοέμβριο 2011: «Αυτό το έργο θα γίνει νωρίτερα ή αργότερα. Αν δεν γίνει οι συνέπειες θα είναι περιβαλλοντικά καταστροφικές και ιστορικές»
«Αυτό το έργο θα γίνει νωρίτερα ή αργότερα. Και αν δε γίνει θα φέρω προ των ευθυνών τους όσους συντέλεσαν, διότι αν σταματήσει οι συνέπειες θα είναι περιβαλλοντικά καταστροφικές και ιστορικές», ήταν η δήλωση του αειμνήστου Γιώργου Παυλίδη σε ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο της 30ης Νοεμβρίου 2011. Δυστυχώς δεν βρίσκεται εν ζωή για να φέρει προ των ευθυνών τους όσους συντέλεσαν ή επιχείρησαν ενδεχομένως να συντελέσουν να μην γίνει, ωστόσο η δήλωσή του ήταν προφητική και έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα για τις συνέπειες στο περιβάλλον που τις χαρακτηρίζει «καταστροφικές και ιστορικές»!
Μαριάννα Ξανθοπούλου