Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι
Στο 6%, μειωμένες κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, από 6,5% που ήταν έως τώρα, υποχωρούν από σήμερα, 1η Ιουνίου, οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση. Πρόκειται για προγραμματισμένη περικοπή, ήδη από το 2017 και την προηγούμενη κυβέρνηση, που η σημερινή επέλεξε να διατηρήσει.
Έτσι, οι νέες εισφορές, από 3,25% που ήταν για εργοδότη και άλλο τόσο για τον εργαζόμενο, θα μειωθούν στο 3% τον μήνα για κάθε μία από τις δύο πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι τη διετία 2020 – 2021, έχουν ήδη υποχωρήσει οι εισφορές κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Άρα, με την νέα περικοπή οι εισφορές έχουν υποχωρήσει κατά 4,4 μονάδες. Απομένει συνεπώς να μειωθούν κατά άλλες 0,6 μονάδες, ώστε να πραγματοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση που ήθελε υποχώρηση 5 μονάδων στις ασφαλιστικές εισφορές έως το τέλος της τετραετίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ενώ το 2019 με βάση το μέγεθος εισφορών, η Ελλάδα βρισκόταν στην 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., το 2021 ανέβηκε στην 5η καλύτερη θέση και με τη σημερινή μείωση αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάταξής της.
Για παράδειγμα, για μισθούς 800 ευρώ, η εισφορά υπέρ επικουρικής ασφάλισης ήταν έως την 31η Μαΐου, 26 ευρώ. Από την 1η Ιουνίου θα είναι 24 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει μια μικρή αύξηση κατά 2 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές ή κατά 24 ευρώ ετησίως.
Για μισθό 1.500 ευρώ όμως, η εισφορά ήταν 48,75 ευρώ και υποχωρεί στα 45 ευρώ. Η διαφορά των 3,75 ευρώ αντιστοιχεί σε 52 ευρώ όφελος.
Για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, οι τρεις παλιές ασφαλιστικές κατηγορίες προέβλεπαν ποσά 42,51 και 61 ευρώ, αντίστοιχα. Τώρα τα νέα ποσά είναι 39, 47 και 56 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία που θα επιλέξει ο εκάστοτε ασφαλισμένος.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε: «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές της κυβέρνησης (φορολογικές, ρυθμιστικές, αδειοδοτικές, κ.λπ.) οδηγεί σε ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα, από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και παρά τις κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η απασχόληση αυξήθηκε σχεδόν κατά 350 χιλιάδες άτομα. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας που οδηγεί σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αύξηση της απασχόλησης, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και, τελικά, βελτίωση της ευημερίας των πολιτών».