Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ένας πάγκος ανταλλαγής… ποιημάτων στο παζάρι Ξάνθης

Ένας πάγκος ανταλλαγής… ποιημάτων στο παζάρι Ξάνθης

0

Μια πρωτότυπη δράση με μοίρασμα τέχνης και έκφρασης από το εργαστήρι δημιουργικής γραφής «Φιλαναγνωσία» και τη Βασιλική Στρώλη

Οι μαθητές του εργαστηρίου πρόσφεραν απλόχερα πολιτισμό. «Θέλουμε μέσα από τα  ποιήματά τους τα παιδιά να εμπεδώσουν τον χαρακτήρα του πολιτισμού», εξήγησε η κ. Στρώλη

Ένα αλλιώτικο παζάρι… ανταλλαγής ποιημάτων έκφρασης και πολιτισμού περιλάμβανε η λαϊκή του Σαββάτου. Μ’ ένα πρωτότυπο και τρυφερό, όσο και δυναμικό τρόπο η Βασιλική Στρώλη και οι μαθητές του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής «Φιλαναγνωσία» αποφάσισαν να αφυπνίσουν τον κόσμο με την ποίησή τους, δηλώνοντας σθεναρά την ανάγκη της τέχνης να υπάρξει, όσο ένας πάγκος με τα αναγκαία προς επιβίωση. Μία ιδέα που στηρίζεται στη φράση: «Προσφέρω πολιτισμό, λαμβάνω πολιτισμό».

Έτσι, ένας πάγκος στήθηκε ανάμεσα σε πραματευτές με λουλούδια και άλλα προϊόντα, Ένας πάγκος γεμάτος απλά λευκά χαρτιά γεμάτα ποίηση από μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Για να αγοράσεις ένα στην τύχη, έπρεπε να προσφέρεις ένα δικό σου κείμενο ή ένα δικό σου ποίημα. Λέξεις που θα πρόσφερες στα παιδιά να σε διαβάσουν. Ακόμη, οι περαστικοί είχαν την επιλογή να ζητήσουν να παραχθεί ένα ποίημα, εκείνη τη στιγμή, από έναν ‘’συγγραφικό ‘’ πραματευτή για να ανταλλάξει με το δικό του. Κι αν δεν υπήρχε η σχετική ετοιμότητα, ήταν διαθέσιμη στην άκρη μία θέση, ένα μελανοδοχείο και μία πένα για να καταγραφούν οι εμπνεύσεις της στιγμής.

Ειδικότερα, το Σάββατο τα παιδιά μπροστά από τους πάγκους γέμισαν ένα καλάθι με όλα τα ποιήματά τους και πλάι του τοποθέτησαν ένα άλλο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να τοποθετήσουν τα ποιήματά τους όσοι το επιθυμούσαν.

Οι περαστικοί ξαφνιάστηκαν και απόλαυσαν μαζί την πρωτοβουλία, σπεύδοντας να αντιληφθούν πώς… πωλούνται τα ποιήματα!

«Να προσφέρεις τέχνη για να λάβεις τέχνη»

Με την ολοκλήρωση της δράσης , μιλώντας στο «Ε» η δημιουργός του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής «Φιλαναγνωσία», κα Βασιλική Στρώλη σημείωσε πως η δράση αποτέλεσε  ένα επιτυχές εγχείρημα ενταγμένο στην προσπάθεια να αντιληφθούν τα παιδιά την αξία του πολιτισμού με μήνυμα «να προσφέρεις τέχνη για να λάβεις τέχνη».

Όπως εξήγησε: «στόχος της δράσης ήταν να γεμίσουμε τον κόσμο ποίηση, να γράψουμε ανάμεσα σε φωνές, να μάθουμε πως η τέχνη της γραφής βρίσκεται μέσα μας, δίπλα μας, γύρω μας. Ακόμη και όσοι νόμιζαν πως δεν παράγουν ποίηση, παρέδωσαν τα πιο σπουδαία ποιήματα που διάβασα ποτέ μου».

Η ίδια σε σχετική ανάρτησή της για το… φινάλε του πρώτου αυτού εγχειρήματος ανέφερε: «το πιο μαγικό απ’ όλα σε αυτόν τον πάγκο ήταν τα παιδιά αυτά, τα δικά μας παιδιά που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους να εμπνευστούν και να γράψουν κάτι για να αγοράσουν ένα δικό τους ποίημα. Αυτή η επιμονή στην τέχνη και το χαμόγελο της προσφοράς ήταν όλα όσα ήθελα να έχω σήμερα μαζί μου. Δηλώνω περήφανη, όχι μόνο για αυτό το μοναδικό ποιητικό παζάρι που ήθελε να ανταλλάξει πολιτισμό αλλά για αυτά τα μικρά πλάσματα που στήθηκαν πίσω από έναν πάγκο κάνοντας τεράστια υπομονή στη ζέστη μόνο και μόνο για να στηρίξουν τα ιδανικά τους και όσα πιστεύουν πως αξίζουν».

Τέλος ευχαρίστησε για τη στήριξη το δήμο Ξάνθης και ιδιαίτερα το Μανώλη Φανουράκη, τον Παντελή Πεπονίδη και την Όλγα Θεραπίδου. Ακόμη, τη Σοφία Τσελεπίδου που προσφέρθηκε και με την φωτογραφική της μηχανή, την αδερφή της Κωνσταντίνα και την οικογένειά της για όλη την υποστήριξή, καθώς και τους γονείς των παιδιών που υποδέχθηκαν με θέρμη τη δράση.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…