Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

0

Αστυνομικοί των γραφείων
Το τηλεφώνημα από συμπολίτη μας που έθιξε ένα υπαρκτό θέμα, αυτό της μειωμένης αστυνόμευσης σε πόλεις και χωριά.
Αρχικά ο συμπολίτης επεσήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας δημοτικής αστυνομίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Δεύτερο πρότεινε τη μείωση των αστυνομικών που υπάρχουν στα γραφεία και οι οποίοι συνολικά πανελληνίως θα πρέπει ν’ ανέρχονται σε κάποιες χιλιάδες.
Προτείνει να μείνουν ελάχιστοι στα γραφεία και η πλειοψηφία να βγει έξω. «Σήμερα», είπε, «έχουμε έλλειψη στους δρόμους αστυνομικών και πλεόνασμα στα γραφεία. Μ’ αυτή τη νοοτροπία σωστή αστυνόμευση δε μπορεί να υπάρξει στις πόλεις και τα χωριά».
Γ.Δ.


Στο ίδιο έργο θεατές
Η συζήτηση μαζί του έφερε στην επιφάνεια κι ένα νούμερο που ελάχιστοι γνωρίζουμε. Μου είπε λοιπόν πως ο αριθμός των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας Αστυνομικών φτάνουν τις εξήντα χιλιάδες.
Νούμερο προφανώς  μεγάλο που όμως δεν είναι ορατό στην πράξη και την τήρηση της τάξης.
Εάν η δύναμη αυτή στην συντριπτική της πλειοψηφία έβγαινε έξω και κυκλοφορούσε στους δρόμους, το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών θα ήταν σε υψηλό βαθμό και οι παράνομες πράξεις θα είχαν μειωθεί και μόνον από την παρουσία των αστυνομικών.
Δυστυχώς, είναι βέβαιο, πως τίποτε από τα παραπάνω δεν θα γίνουν. Γιατί εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε.
Γ.Δ.


Νόμος ναι, ανεφάρμοστος δε
Οι συμπολίτες μας που μας διαβάζουν καθημερινά είναι και από τους καλύτερους τροφοδότες μας με επισημάνσεις και παρατηρήσεις για τοπικά και εθνικά θέματα της επικαιρότητας.
Ιδού τι μας επεσήμανε φίλος της στήλης.
«Παρατήρησα σε κάποιο δελτίο ειδήσεων σε τηλεοπτικό σταθμό, την πορεία διαμαρτυρίας κάποιων απεργούντων. Γύρω στα 400-500 άτομα. Τα οποία καταλάμβαναν όλο το κατάστρωμα του δρόμου. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακή ασφυξία, κορναρίσματα, ζημιά στα ανοιχτά καταστήματα, εκνευρισμός.
Θυμήθηκα πως υπάρχει σχετικός νόμος που υποχρεώνει τις πορείες αυτές να γίνονται στο πεζοδρόμιο επάνω, για να μην εμποδίζεται η ζωή της πόλης, η αγορά, οι επαγγελματίες.
-Ναι, επιβεβαιώνω πως ο σχετικός νόμος  υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται. Όπως και πολλοί άλλοι. Αλλά το είπαμε, εδώ είναι Βαλκάνια…
Γ.Δ.


Φλαμουριές
Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει επαρχιακή πόλη με τόσες πολλές φλαμουριές όπως η Ξάνθη.
Μάλιστα την περίοδο αυτή που είναι ανθισμένες, κυκλοφορείς και δέχεσαι το ωραίο άρωμά τους δίνοντάς σου την αίσθηση πως βρίσκεσαι έξω, στο δάσος, στην εξοχή.
Η επιλογή του δέντρου αυτού να φυτευτεί σε αρκετούς δρόμους της πόλης πριν χρόνια, ήταν πράγματι σωστή. Μάλιστα εκτός από το άρωμά της η φλαμουριά προσφέρει και τα άνθη της για την παρασκευή αρωματικού τσαγιού.
Γ.Δ.


Πληθωρισμός 74%
Η συζήτηση στην παρέα κάτω από τη δροσιά του πλάτανου. Σε απαρτία οι φίλοι και η κυριακάτικη αργία βοηθούσε περισσότερο στις συζητήσεις.
Ανάμεσα στα θέματα και η Τουρκία και οι λεονταρισμοί αυτής, οι απειλές δεξιά-αριστερά, κυρίως όμως προς τη χώρα μας και η σταθερή και αμετακίνητη άποψη της Ελλάδος ότι δεν απειλεί αλλά δεν δέχεται επ’ ουδενί απειλές και πως θ’ απαντά σε κάθε ψέμα και πρόκληση.
Ομόθυμη ήταν η στάση όλων της παρέας ως προς τον χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση.
Όμως, καταλύτης ήταν η δήλωση του οικονομολόγου της παρέας που είπε: «Με πληθωρισμό φανερό 74% και  κρυφό ακόμη μεγαλύτερο, δε σε παίρνει ν’ απειλείς και να το παίζεις περιφερειακή δύναμη. Οικονομικά είσαι αδύναμος και οι πολίτες ακόμη πιο αδύναμοι, στα όριά τους».
Γ.Δ.


Παύλος Καλογιάννης
Ο αθλητικός – ποδοσφαιρικός κόσμος της Ξάνθης θρηνεί την απώλεια του αγαπητού συμπολίτη Παύλου Καλογιάννη, που την Κυριακή «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι.
Ο Καλογιάννης υπήρξε ένας ποδοσφαιρικός παράγοντας επί πολλά χρόνια συνεργαζόμενος στενά και με επιτυχία με τον Θόδωρο Κοκκάλα.
Υπήρξε όντως ένας ιστορικός παράγοντας με προσφορά στην ομάδα της Ξάνθης μέχρι και την άνοδό της στην Α΄ κατηγορία.
Υπηρέτησε σαν γενικός αρχηγός από το 1985 μέχρι και την ιστορική άνοδο της ομάδας.
Υπήρξε πετυχημένος επιχειρηματίας και εδώ και καιρό συνεχίζει ο γιος του.
Γ.Δ.


Πρόταση
Ιδού και μία πρόταση από τον συμπολίτη μας Γιώργο Μπατζακίδη που θα πρέπει να εξεταστεί από τους παραλήπτες Αντιπεριφέρεια και δήμο Ξάνθης.
«Τοποθέτηση πανό μνήμης των Μικρασιατών για τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή (1922-2022):
Σας κοινοποιώ την πρότασή μου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κουρτίδη Κωνσταντίνο και αξιότιμο Δήμαρχο Ξάνθης κ. Τσέπελη Εμμανουήλ. Για τα 100 χρόνια  μνήμης των Μικρασιατών (1922-2022):  Αγαπητέ Αντιπεριφερειάρχα κ. Κωνσταντίνε Κουρτίδη και αξιότιμε Δήμαρχε κ. Εμμανουήλ Τσέπελη,  φέτος, εμείς οι απόγονοι των Μικρασιατών, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022 κλείνουμε και επισήμως τα 100 χρόνια παρουσίας μας στην Ελλάδα μετά την μικρασιατική τραγωδία του 1922.
Εμείς, όπως καλά γνωρίζετε, δεν υπαγόμασταν στην ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923.
Οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας ήρθαν κατατρεγμένοι, με απώλειες, χιλιάδες βάσανα και με πολύ κόπο και ιδρώτα μεγαλούργησαν στην δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, της Νέας Ελλάδας. Στην Θράκη μας και ιδίως στην όμορφη πόλη μας, την Ξάνθη, πολλές χιλιάδων αυτών των προσφύγων ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ. Ως ύστατο φόρο τιμής, ας υψώσουμε τούτο το πανό που είναι απολύτως επικεντρωμένο στο δράμα των προγόνων προσφύγων μας και μόνον σ αυτό. Δίχως λόγια, σεμνό, ταπεινό και με πολύ σεβασμό και συγκίνηση. Ευελπιστώντας στην θετική σας ανταπόκριση του δικαίου αυτού αιτήματος, σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.
Με ιδιαίτερη τιμή
Μπατζακίδης Φ. Γιώργος
Πολίτης της Ξάνθης»


Επίσκεψη στο Μουσείο Αβδήρων
Εντυπωσιασμένη από τον Αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων και το Μουσείο Αβδήρων δήλωσε η βουλευτής Τρικάλων κα Κατερίνα Παπακώστα, που συνόδευε τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη κατά την επίσκεψή στο νομό μας. Αρχικά είχε προγραμματιστεί επίσκεψη και του κ. Χατζηδάκη στα Άβδηρα αλλά στην συνέχεια άλλαξε το πρόγραμμά του και μετέβη στην Πάχνη. Η κα Παπακώστα κατά την ομιλία της στην διευρυμένη σύσκεψη της Δ.Ε.Ε.Π. ΝΔ Ξάνθης μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για το Μουσείο και τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται και μάλιστα σημείωσε πως θα ήθελε κάτι ανάλογο να υπάρχει και στην περιοχή απ’ όπου κατάγεται τα Τρίκαλα εννοώντας τον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Τρίκκης (“Ασκληπιείο”) Τρικάλων.
Είναι γεγονός ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά στον αρχαιολογικό χώρο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης και το δυναμικό της, ενώ σ’ ότι αφορά το Μουσείο είναι ένα πραγματικό κόσμημα που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα ευρήματα αλλά και τον τρόπο που αναδεικνύονται.
Μ.Ξ.


Κλιματική κρίση
Ήταν ομολογουμένως ένα πολύ θερμό Σαββατοκύριακο αυτό που μας πέρασε. Ουσιαστικά είχαμε έναν μίνι καύσωνα αφού επικράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για  την εποχή που τις συναντάμε τον Αύγουστο. Αυτό είχε σαν αποτελέσματα να γεμίσουν οι παραλίες από κόσμο που αναζητούσε λίγη δροσιά. Όπως όλα δείχνουν θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, έτσι το χαρακτήρισε και ο κ. Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Σκεφτείτε ότι μόλις βγαίνουμε από μια υγειονομική κρίση και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ενεργειακή κρίση , μια εθνική κρίση (ελληνοτουρκικά) και μια κλιματική κρίση!
Πόσα πια ν’ αντέξουμε…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…