Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 7% της ελληνικής οικονομίας για  το α΄ τρίμηνο 2022

ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 7% της ελληνικής οικονομίας για  το α΄ τρίμηνο 2022

0

Δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για λήψη επιπλέον μέτρων

Με υψηλούς ρυθμούς κινήθηκε η ελληνική οικονομία το α΄ τρίμηνο του έτους. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική πορεία των εσόδων τον Μάιο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα), αναμένεται  να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών αυξήσεων στα καύσιμα. Μέτρα τα οποία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και ως «ασπίδα» στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, εν αναμονή και των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Μαΐου την ερχόμενη Πέμπτη.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α΄ τρίμηνο του έτους η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%.

Σε ετήσια βάση, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23,0%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου κράτησε χαμηλά τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς αυτές άρχισαν να φαίνονται αργότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προχωρήσει  σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος, όπως έχει διατυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε στην Κομισιόν. Με βάση τις εκτιμήσεις, το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3,1% από 4,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Αντίστοιχα στα μέσα Μαΐου και η Κομισιόν προχώρησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι το 2022 το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% έναντι εκτίμησης για αύξηση 4,9% το Φεβρουάριο.

Αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που αναμένεται να υπάρξουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία του τουρισμού στην χώρα μας εκτιμάται ότι θα «αντισταθμίσει» μέρος των όποιων απωλειών υπάρξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η τουριστική κίνηση τον Ιούνιο μπορεί να υπερβεί σε ορισμένες περιοχές το 90% ενώ πολύ θετική είναι η εικόνα και στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, φέτος τα τουριστικά έσοδα εκτιμάται να φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 80% των εσόδων του 2019 και συμβαδίζει με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …