Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αντιπυρική προστασία: «‘Ο,τι μπορούμε κάνουμε»

Αντιπυρική προστασία: «‘Ο,τι μπορούμε κάνουμε»

0

Καθαρισμός  και συντήρηση οδικού δικτύου από το Δασαρχείο Ξάνθης– Εγκρίθηκαν 200.000 ευρώ – Επίκειται δημοπράτηση

 

‘Όλες οι παρεμβάσεις αντιπυρικής προστασίας του δήμου Ξάνθης  – Υπό σκέψη μελέτη αντιπυρικής προστασίας για το περιαστικό – Δεν έχουμε σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς!

 

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι προετοιμασίες των συναρμοδίων υπηρεσιών που συγκροτούν την Πολιτική Προστασία για την αντιπυρική περίοδο Με τα μάτια στραμμένα στο περιαστικό άλσος που αποτελεί το πιο επικίνδυνο σημείο για πυρκαγιά και τόσο κοντά στην πόλη μας,  το Δασαρχείο και  ο δήμος Ξάνθης, θέτουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους προκειμένου να το θωρακίσουν αντιπυρικά καθώς επίσης και όλα τα πιθανά επικίνδυνα σημεία. 

Καθαρισμός  και συντήρηση οδικού δικτύου από το Δασαρχείο Ξάνθης– Εγκρίθηκαν 200.000 ευρώ – Επίκειται δημοπράτηση    

Το Δασαρχείο Ξάνθης όπως ανέφερε στο «Ε» ο Δασάρχης κ. Χρήστος Μήλιος έχει ήδη κάνει συντήρηση και καθαρισμό του ορεινού δικτύου σ’ όλη την ορεινή περιοχή με μια εργολαβία 15.000 ευρώ ενώ έχει έγκριση από το ΤΑΙΠΕΔ για 200.000 ευρώ και έως τέλος του μήνα αναμένεται να τα δημοπρατήσει για να συνεχίσει. Ο κ. Μήλιος πρόσθεσε πως το περιαστικό άλσος είναι περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου και μόνο στη ζώνη μίξης με τον αστικό ιστό εμπλέκεται ο δήμος: «Έχουμε υλοποιήσει το πρόγραμμα υλοτομήσεων σύμφωνα με την Διαχειριστική μελέτη. Ό,τι  μπορούμε κάνουμε…Ας ελπίσουμε να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι», ευχήθηκε ο κ. Μήλιος.  « Ό,τι μπορούμε, κάνουμε», είναι μια ρεαλιστική απάντηση. Όμως το ερώτημα είναι: «Είναι αρκετό αυτό;»

Οι παρεμβάσεις αντιπυρικής προστασίας του δήμου Ξάνθης

Στις παρεμβάσεις του δήμου Ξάνθης αναφέρεται ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και  επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του δήμου κ. Γιάννης Ζερενίδης. Όπως διευκρινίζει όλες οι παρεμβάσεις αφορούν τον τομέα της πρόληψης γιατί το σκέλος της καταστολής το χειρίζεται η Πυροσβεστική και ο δήμος συνδράμει. Στο πλαίσιο αυτό το  σχέδιο του δήμου περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τρεις τομείς: 1) κοινόχρηστοι, κοινωφελείς  χώροι και  ζώνη μίξης του πειριαστικού με την πόλη 2) εγκαταλειμμένα ιδιωτικά οικόπεδα και 30 ανεξέλεγκτες αποθέσεις σκουπιδιών.

Σ’ ότι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδης, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει  κάνει καθαρισμούς και παράπλευρα είναι σε διαδικασία σύμβασης με ιδιώτη. Επίσης ο δήμος προχώρησε σε υλοτομήσεις δένδρων και αντικαθιστώντας τα με υδροχαρή δέντρα στην ζώνη μίξης του περαστικού δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες. Στο  πλαίσιο του ελέγχου φέτος θα αυξηθούν οι περιπολίες καθώς θα συμμετέχουν και άλλες εθελοντικές ομάδες.

Ο τομέας που αφορά τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα η διαδικασία είναι διαφορετική αφού με το νέο θεσμικό πλαίσιο, από την 1η Μαΐου και μετά, πρέπει: Να εντοπιστούν τα οικόπεδα και ο ιδιοκτήτης (και αν είναι μόνον ένας κ.λπ.) να ειδοποιηθεί και εντός (πχ. 10 ημερών) να καθαρίσει την ιδιοκτησία του. Εάν δεν το πράξει, πρέπει να κινηθεί διαδικασία για εισαγγελική εντολή εισόδου στην ιδιοκτησία και καθαρισμό της, με παράλληλη χρέωση του κόστους που θα προκύψει, στους ιδιοκτήτες. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Τέλος σ΄ ότι αφορά τους σκουπιδότοπους όπως είναι πολλοί χώροι γύρω από το Δροσερό (20 πυρκαγιές καταγράφηκαν πέρσι ευτυχώς μικρής έκταση). Ο κ. Ζερενίδης ανέφερε ότι ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Σιαμπάν Μπαντάκ έχει  κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για  να ελεγχθεί αυτή η κατάσταση. Έτσι από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει γίνει καταγραφή των χώρων αυτών και έχει υπογραφεί σύμβαση με εταιρεία για τον καθαρισμό τους.

Υπό σκέψη μελέτη αντιπυρικής προστασίας για το περιαστικό – Δεν έχουμε σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς!

Ως «πυριτιδαποθήκη», χαρακτήρισε το περιαστικό ο κ. Ζερενίδης αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας που θα περιλαμβάνει την πρόληψη με χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά και σχέδιο εκκένωσης που δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι μια υστέρηση που ιδιαίτερα μετά το Μάτι προκαλεί μεγάλη ανησυχία : «Είμαστε στην διαδικασία να ετοιμάσουμε μια μελέτη που θα περιλαμβάνει όλες τις περιοχές που είναι στο τόξο του περιαστικού από τα Κιμμέρια ως την Χρύσα. Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο θα αναπτύξουμε ένα δίκτυο πυρόσβεσης, με αποτύπωση των οδών. Θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως θερμικές κάμερες, αισθητήρες για το σκέλος της πρόληψης. Η άμεση πληροφορία είναι αυτή που σώζει. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η πυρκαγιά αν δεν ελεγχθεί την πρώτη ώρα από τότε που θα ξεσπάσει μετά γίνεται ανεξέλεγκτη. Επίσης θα υπάρχει σχέδιο εκκένωσης που θα περιλαμβάνει την μισή πόλη. Ελπίζουμε του χρόνου να έχουμε την μελέτη».

Οι πολίτες να είναι αρωγοί στην προσπάθεια πυροπροστασίας

Να σημειώσουμε ότι είναι η  πρώτη φορά που συστήνεται αυτοτελές γραφείο Πολιτικής Προστασίας στον δήμο Ξάνθης ενώ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ως σύμβουλος του δημάρχου για θέματα Πολιτικής Προστασίας ο κ. Αφεντούλης Τσακιρίδης. Ο ίδιος μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος αλλά και τις σκέψεις για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας όπως ακριβώς το περιέγραψε ο κ. Ζερενίδης. Ο κ. Τσακιρίδης πρόσθεσε ότι οι πολίτες πρέπει να μην είναι αμέτοχοι αλλά αρωγοί της προσπάθειας της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και να επικοινωνεί μέσω της γραμμής του Δημότη: 15333 για να αναφέρει οτιδήποτε ύποπτο.

Τι είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Ένα κρίσιμο επίσης σημείο που αφορά τα χρήματα και το προσωπικό για την αντιπυρική προστασία έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων  κ . Παπαστεργίου Ενδεικτικά ανέφερε ότι «ο Δήμος Τρικκαίων, με έκταση 610.000 στρέμματα, θα δαπανήσει φέτος πάνω από 300.000 ευρώ, ενώ λαμβάνει ετησίως 57.000 ευρώ που δεν αρκούν ούτε για τους μισθούς των χειριστών των απαιτούμενων μηχανημάτων έργων.

Επίσης και προκειμένου να μην αποτελούν οι δήμαρχοι τον «εύκολο στόχο», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι πρέπει να στηριχθεί επαρκώς με αρμοδιότητες και πόρους το νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ζητά απαντήσεις στα ερωτήματα: Εάν και πότε θα τρέξει το πρόγραμμα αγοράς εξοπλισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης; Αν απλοποιηθεί η νομοθεσία για να λειτουργήσουν οι δήμοι και αν δοθούν επαρκείς πόροι για την πολιτική προστασία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…