Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Τακτική ενημέρωση των επιχειρήσεων εγκαινιάζει η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ξάνθης

Τακτική ενημέρωση των επιχειρήσεων εγκαινιάζει η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ξάνθης

0

Δίνει πληροφορίες και συμβουλές για επίκαιρα ζητήματα, προκειμένου οι επαγγελματίες να προβούν άμεσα στις σχετικές ενέργειες

Κάνει αναφορά στα ζητήματα που προκύπτουν για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, το mydata, τις αλλαγές στη νομοθεσία του ΓΕΜΗ και την οχύρωση των λογιστών σε περίπτωση ασθένειας

Τακτική ενημέρωση με τους επιχειρηματίες της Ξάνθης, μέσω δημόσιων ανακοινώσεων εγκαινιάζει η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης, προκειμένου να θίγει επίκαιρα και σημαντικά θέματα που αφορούν οικονομικά και φορολογικά στοιχεία. Όπως επισημαίνει: «η ταχύτατη ηλεκτρονική αναβάθμιση του κράτους στην εποχή της πανδημίας, είχε ως αποτέλεσμα την εξ αποστάσεως επικοινωνία μεταξύ φορολογούμενων και δημοσίων υπηρεσιών. Εμείς οι Λογιστές Φοροτεχνικοί διαδραματίσαμε τον σημαντικότερο συνδετικό κρίκο για αυτή την αναβάθμιση, σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών του κράτους, λόγω ότι όλες οι διαδικασίες διενεργούνταν με τους κωδικούς taxisnet. Εμείς οι λογιστές Φοροτεχνικοί, σηκώσαμε και συνεχίζουμε να σηκώνουμε το βάρος, πέραν της επιστημονικής μας ιδιότητας, ώστε να στηρίζουμε τους πελάτες μας, το προσωπικό τους και την ιδιωτική πελατεία μας, αφού χωρίς εμάς δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί οποιαδήποτε κοινωνική και οικονομική πολιτική. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι μέσα από τα Λογιστικά Γραφεία να κινείται και να χτυπάει η καρδιά του 97% της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους».

Στην πρώτη αυτή ανακοίνωση, η ΕΦΕΕ αναφέρεται σε φορολογικές δηλώσεις, my data, ΓΕΜΗ και τις περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή.

Φορολογικές Δηλώσεις

Οι υποβολές των φορολογικών δηλώσεων έχουν ξεκινήσει και εκείνο που έχουμε επισημάνει ως κλάδος, αφορά τις δηλώσεις των ατομικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων για το φορολογικό έτος 2021. Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η διαβίβαση των εσόδων των επιχειρήσεων για το έτος 2021 (πρώην συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών) λήγει στις 27/05/2022 και η προθεσμία διόρθωσης των αποκλίσεων που θα εντοπιστούν λήγει στις 31/10/2022. Με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30/06/2022, συνδυαστικά με τη δυσκολία εύρεσης ή αναζήτησης αποκλίσεων σε παραστατικά εξόδων, θα έχουν ως συνέπεια την περίπτωση πληθώρας υποβολών διπλών υποβολών φορολογικών δηλώσεων (αρχικών και τροποποιητικών) για φέτος.

Η πρώτη υποβολή φορολογικής δήλωσης θα είναι με ότι παραστατικά έχουν προσκομιστεί στα Λογιστήρια και η δεύτερη υποβολή θα είναι με βάση τις αποκλίσεις οι οποίες θα έλθουν σε γνώση μας, όπως προβλέπεται μετά την 10/06/2022.

Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας θα είναι ότι λόγω των επιπλέον παραστατικών εξόδων που θα εντοπιστούν στις αποκλίσεις, η πρώτη εμπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης θα γίνει χωρίς να περιλαμβάνει το σύνολο των εξόδων του έτους. Με τις ισχύουσες διατάξεις λοιπόν, η εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων στα νομικά πρόσωπα επιβαρύνεται με πρόστιμο του άρθρου 54 του Ν.4174/2013 ήτοι 250,00 ευρώ όταν τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 500,00 ευρώ όταν τηρούνται διπλογραφικά βιβλία. Στην περίπτωση των ατομικών επιχειρήσεων, μετά την τροποποίηση του άρθρου 54 του Ν.4174/2013 με την παράγραφο 1 του άρθρου 77 του ν. 4916/2022, τα ανωτέρω πρόστιμα δεν επιβάλλονται σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος , από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό (100) ευρώ.

Άρα φέτος, οι λογιστές φοροτεχνικοί, θα υποβάλουν για λογαριασμό σας και για τους περισσότερους από εσάς, διπλές φορολογικές δηλώσεις. Θεωρούμε σημαντικό να προσέχετε τα παραστατικά σας και να τα προσκομίζετε άμεσα στο λογιστήριο ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ εκδότη και λήπτη των συναλλαγών.

My Data

Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων αφορά τους

  • ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές κ.ά.)
  • Ατομικές επιχειρήσεις
  • Νομικά Πρόσωπα (ΙΚΕ – Α.Ε. – ΕΠΕ κοκ)

Οι παραπάνω πρέπει να ενημερώνουν την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων, κυρίως μέσω των προγραμμάτων τιμολόγησης και των ταμειακών τους μηχανών, για τις πωλήσεις τους και μάλιστα online από την 1/1/22.

Οι λογιστές, αφού πρώτα ενημερώσουν το πρωτότυπο παραστατικό στις λογιστικές εφαρμογές τους, αναλαμβάνουν επιπλέον να καθορίζουν τον χαρακτηρισμό των παραστατικών στο My Data όπως η κατηγοριοποίηση των εξόδων σε δαπάνες και αγορές, εκπιπτόμενο ΦΠΑ ή μη, καθώς και των εγγραφών τακτοποίησης-μισθοδοσίας.

Ήδη οι Λογιστές Φοροτεχνικοί μέλη του Συλλόγου μας, έχουν ενημερώσει το πελατολόγιο τους και έχουν προβεί οι επιχειρήσεις στην αναβάθμιση των ταμειακών και του λογισμικού τους για την σύνδεση τους στο my data. Όμως, σε κάθε νέα διαδικασία, υπάρχουν και πολλές αστοχίες και λάθη που εμείς οι Λογιστές Φοροτεχνικοί προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Ασυμφωνίες μεταξύ Συνοπτικού βιβλίου και αναλυτικών εγγραφών στο mydata, έλλειψη κωδικοποιημένου εγχειριδίου οδηγιών για την αντιμετώπιση της διαβίβασης πλήθους ιδιαίτερων περιπτώσεων που προκύπτουν από την πολυπλοκότητα του φορολογικού μας συστήματος, αδυναμία εύρεσης αποκλίσεων, ελλιπή ενημέρωση από το κράτος προς τις επιχειρήσεις ώστε να υποβάλλονται ορθά τα παραστατικά, είναι μερικά από τα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά.

Σε αυτό τον αγώνα αναφοράς των προβλημάτων θα έπρεπε να ήταν οι επιχειρήσεις και η ομοσπονδία η οποία ανήκουν και όχι οι Λογιστές Φοροτεχνικοί που προσπαθούν να εξηγήσουν στις αρμόδιες υπηρεσιακές δημόσιες αρχές τα «αυτονόητα» και καθώς επίκειται η έκδοση της αναθεωρημένης Α1138/2020 που θα ορίζει τα πρόστιμα στην εκπρόθεσμη διαβίβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mydata, συνιστούμε οι επιχειρήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με την έκδοση και διαβίβαση των εσόδων τους, ανεξάρτητα εάν ακόμη και σήμερα, 4 ημέρες πριν την καταληκτική προθεσμία των εσόδων τους για το 2021, η ΑΑΔΕ ακόμη εκδίδει οδηγίες για την ανάρτηση των επιδοτήσεων που έλαβαν οι επιχειρήσεις για το έτος αυτό και παρά το γεγονός ότι το μη επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν έχει ακόμη γίνει επ’ ακριβώς γνωστό μέχρι και σήμερα.

ΓΕΜΗ

Με την ψήφιση του Νόμου Ν. 4919/2022 (ΦΕΚ Α 71/07-04-2022), επήλθαν σημαντικές αλλαγές στην Νομοθεσία για το Γ.Ε.ΜΗ. που αφορά όλες τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 περ. ιδ του Ν. 4919/2022 (ΦΕΚ Α 71/07-04-2022) ορίζεται ότι τα υποκαταστήματα έχουν υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., προβλέποντας μάλιστα και σχετικές διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση μη σχετικής εγγραφής. Προκειμένου λοιπόν η επιχείρησή σας να είναι σύννομη με τις πρόσφατες αλλαγές της νομοθεσίας, αλλά και να αποφύγετε τυχόν διοικητικές κυρώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 50 παρ. 1β του Ν. 4919/2022 και προβλέπει ότι «για παραβάσεις του άρθρου 16, σχετικά με την παράλειψη εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ».

Σημειώνεται ότι ανεξαρτήτως μορφής επιχειρήσεως θα πρέπει να καταβάλετε το σχετικό τέλος καταχώρησης ΓΕΜΗ ύψους 10,00€. Η υποχρέωση των ενεργειών που περιγράφονται παραπάνω, ισχύουν και στην περίπτωση που η μητρική σας επιχείρηση ανήκει στο Επιμελητήριό Ξάνθης και διατηρείτε υποκατάστημα στο πεδίο αρμοδιότητας άλλου Επιμελητηρίου/ ή νομού. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θα πρέπει κάθε φορά που προβαίνετε σε ίδρυση νέου υποκαταστήματος να ακολουθείτε την ως άνω διαδικασία κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 16 παρ. 1 περ. ιδ του Ν. 4919/2022. Το κάθε υποκατάστημα λαμβάνει ξεχωριστό αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. που καταχωρείται και δημοσιοποιείται στο μητρώο Γ.Ε.ΜΗ, σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1α του Ν.4919/2022.

Ασθένεια Λογιστή Φοροτεχνικού

Ο Λογιστής Φοροτεχνικός δεν έχει την δυνατότητα να ασθενήσει και να νοσήσει είτε από covid, είτε από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Επανειλημμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος όπως και Βουλευτές έχουν ζητήσει να διευρυνθεί ο ν.4764/2020 (άρθρο 93), ώστε να καλύπτονται και οι περιπτώσεις τεκμηριωμένης ασθένειας, εγκυμοσύνης και θανάτου…

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών δεν αποσαφήνισε τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας όπως είναι η ασθένεια ή η νόσησης του Λογιστή Φοροτεχνικού.

«Κλείνουμε την πρώτη αυτή επιστολή – προσπάθειά μας για αμεσότερη επικοινωνία και ενημέρωση των επιχειρήσεων, με την προτροπή προς όλες τις επιχειρήσεις να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην επικοινωνία και την ενημέρωση του λογιστή τους για κάθε τι που τον αφορά, προκειμένου να λαμβάνουν έγκαιρα και έγκυρα τις πληροφορίες που αμφότεροι χρειάζονται προς όφελος όλων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …