Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε μαρασμό η καλλιέργεια σπαραγγιού στην Ξάνθη

Σε μαρασμό η καλλιέργεια σπαραγγιού στην Ξάνθη

0

Υπό διάλυση ο Συνεταιρισμός παραγωγών σπαραγγιών Ξάνθης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Σαπίζουν αμάζευτα τα λευκά σπαράγγια στα χωράφια του Νέστου

 

Έφταιξε ο κακός καιρός  και η κακοδαιμονία του πολέμου στην Ουκρανία –

Εκπέμπουν S.O.S. προς το ΥΠΑΑΤ οι σπαραγγοπαραγωγοί ζητώντας αποζημίωση

 

 

Σαπίζουν αμάζευτα τα λευκά σπαράγγια μέσα στα χωράφια της περιοχής μας αφού οι καιρικές συνθήκες έθεσαν εμπόδια στην έγκαιρη συγκομιδή τους, με αποτέλεσμα να μην «κλείσει» η αγορά της Γερμανίας όπου κατευθύνεται ο κύριος όγκος της παραγωγής λευκού σπαραγγιού από άλλες χώρες. Επιπρόσθετα ο πόλεμος στην Ουκρανία μείωσε την κατανάλωση στην Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία και σε συνδυασμό με την  αύξηση του κόστους μεταφοράς,  μείωσε κατακόρυφα τις εξαγωγές.

Υπό διάλυση ο Συνεταιρισμός παραγωγών σπαραγγιών Ξάνθης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Σε μαρασμό βρίσκεται η καλλιέργεια σπαραγγιού που ξεκίνησε δυναμικά στην Ξάνθη το 2003. Είναι ενδεικτικό ότι ο Συνεταιρισμός παραγωγών σπαραγγιών Ξάνθης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ξεκίνησε καλλιεργώντας συνολικά με 600 στρέμματα σε Μυρωδάτο, Κουτσό,  την Γενισέα και την Κεσσάνη και τώρα έχει απομείνει ένας παραγωγός με 100 στρέμματα που είναι ο πρόεδρος του συνεταιρισμού  κ. Αναστάσιος Μπάρλας καθώς οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει: «Έχουμε πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος μας σε Γερμανία και Γαλλία όπου εξάγαμε. Επίσης έχουμε πρόβλημα στην ανεύρεση εργατικών χεριών. Ένας – ένας οι παραγωγοί παράτησαν την καλλιέργεια», επισημαίνει ο κ. Μπάρλας.

Να σημειώσουμε ότι η καλλιέργεια στο νομό μας υπέστη μεγάλη πίεση και από την πανδημία του 2020 όταν και πάλι η παραγωγή έμεινε στα χωράφια.

Σαπίζουν αμάζευτα τα λευκά σπαράγγια στα χωράφια του Νέστου

Στην φετινή κακοδαιμονία που «χτύπησε» την παραγωγή σπαραγγιών και δεν περιορίζεται μόνο στην κακοκαιρία αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Πασαλίδης Ιωάννης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού παραγωγών σπαραγγιών Νέστου: «Δεν ήταν καλή χρονιά. Έκανε κρύο όλο τον Απρίλιο και παρεμποδίστηκε η συγκομιδή του λευκού σπαραγγιού. Έτσι έγινε όψιμα και στο μεταξύ καλύφθηκαν οι αγορές του εξωτερικού. Επιπλέον λόγω του πολέμου έπεσε η κατανάλωση σε χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία. Τέλος έχουμε τεράστια αύξηση των μεταφορικών. Όλα αυτά μεταφράζονται σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος αφού φέτος το λευκό σπαράγγι δεν θα το μαζέψουμε. Μόνο στο πράσινο σπαράγγι γίνεται τώρα συγκομιδή και αυτό για εγχώρια κατανάλωση καθώς είναι πιο οικείο στην χώρα μας ενώ τα λευκά στις χώρες της Ευρώπης.

Μπαίνουν «μέσα» οι παραγωγοί με το σπαράγγι – Το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 1000 ευρώ το στρέμμα

Όπως επεσήμανε ο κ. Πασαλίδης το σπαράγγι είναι μια ιδιαίτερα κοστοβόρα καλλιέργεια αφού το κόστος παραγωγής μαζί με τα εργατικά χωρίς τις αποσβέσεις ανέρχεται σε 1.000 ευρώ το στρέμμα. Πέρα όμως από την αγροτική εκμετάλλευση η καλλιέργεια σπαραγγιού έχει και κοινωνική υπεραξία καθώς προσφέρει δουλειά καθώς με την ιδιαιτερότητά της  απασχολεί πολλά εργατικά χέρια και όχι μόνο κατά την διάρκεια της συγκομιδής: «Η καλλιέργεια αυτή χρειάζεται εργατικά χέρια. Έχει υπεραξία στην κοινωνία γιατί χτυπά την ανεργία. Αντιμετωπίζουμε όμως μεγάλο πρόβλημα στην ανεύρεση εργατών. Όταν ξεκινήσαμε το 2001 στον συνεταιρισμό απασχολούσαμε 3.500 εργαζόμενους».

Να σημειώσουμε ότι ο συνεταιρισμός του Νέστου απαρτίζεται από 20 – 25 παραγωγούς που συνολικά καλλιεργούν 600 στρέμματα και έχει ιδιόκτητο συσκευαστήριο για το προϊόν του.

Εκπέμπουν S.O.S. προς το ΥΠΑΑΤ οι σπαραγγοπαραγωγοί ζητώντας αποζημίωση

Ο συνεταιρισμός παραγωγών του Νέστου απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Γεωργαντά, με θέμα την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι  σπαραγγοπαραγωγοί ζητώντας αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματος.

Στην επιστολή αναφέρουν:

Κύριε Υπουργέ,

Οι κακοί οιωνοί που φάνηκαν κατά τις πρώτες ημέρες συγκομιδής σπαραγγιών, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά και οι ασυνήθιστες κακές καιρικές συνθήκες κατά τον μήνα Μάρτιο που ακολούθησαν, μας έκαναν να αντιληφθούμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το σπαράγγι.

Στην περιοχή του Δήμου Νέστου Καβάλας καλλιεργούμε σπαράγγια από τα τέλη του `80 και τις δεκαετίες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει σημαντικές επενδύσεις από Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών αλλά και Ιδιώτες που δραστηριοποιούνται με τη καλλιέργεια σπαραγγιού, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα συσκευαστήρια, σε ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα ενισχύουν την τοπική οικονομία και τη χώρα από τις εξαγωγές του προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής έγιναν αντιληπτά και τα προβλήματα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τα καλλιεργητικά έξοδα, μιας ήδη κοστοβόρας  και απαιτητικής καλλιέργειας όπως το σπαράγγι. Η αύξηση του κόστους επήλθε και στα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.α. Ο πόλεμος όμως προκάλεσε και μεγάλη αποδιοργάνωση στις ευρωπαϊκές αγορές, κάνοντας τους ευρωπαίους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα όπως συνήθιζαν τόσα χρόνια, λόγω της ανασφάλειας και του φόβου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών πώλησης, κάνοντας απαγορευτική τη συνέχιση της συγκομιδής από τους παραγωγούς.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό που συνέβη είναι καταστροφικό για τους σπαραγγοπαραγωγούς αλλά και το μέλλον της ίδιας της καλλιέργειας. Για τους λόγους που αναφέραμε ζητάμε τη μέριμνα του ΥΠΑΑΤ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν. Ειδικά να στηριχθεί η σπαραγγοκαλλιέργεια ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να συνεχίσουμε ως παραγωγοί να εισπράττουμε την υπεραξία του προϊόντος από τις εξαγωγές και να μην δούμε τα συσκευαστήρια μας κουφάρια».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …