Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Οργιάζουν» τα κουνούπια στην παραλιακή ζώνη

«Οργιάζουν» τα κουνούπια στην παραλιακή ζώνη

0

Αφόρητη η κατάσταση –  Η προνυμφοκτονία δεν έκανε δουλειά…Οι νύμφες έγιναν …ακμαιότατα κουνούπια!

 

Από την περιφέρεια περιμένουν να πάρουν έγκριση από το  υπουργείο για να ξεκινήσουν τις ακμαιοκτονίες –  Κανένα  κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην ΑΜΘ – Σμήνη κουνουπιών …απογειώνονται κάθε που βραδιάζει σ’ όλη την παραλιακή ζώνη του

του νομού μας όσο και εντός των οικισμών των Αβδήρων, του Μυρωδάτου κ.λ.π. προκαλώντας αφόρητη όχληση σε σημείο έντονα προβληματικό για την δημόσια υγεία. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα καταπολέμησης της περιφέρειας ΑΜΘ που ξεκίνησε τον Απρίλιο βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο, αυτό της προνυμφοκτονίας καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια από το υπουργείο για ακμαιοκτονία ασχέτως αν …ακμαιότατα κουνούπια κυκλοφορούν και …οπλοφορούν, αποδεικνύοντας στην πράξη αναποτελεσματικότητα και έλλειψη ευελιξίας του προγράμματος.

Αφόρητη η κατάσταση με τα κουνούπια στους παραλιακούς οικισμούς

Σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στους παραλιακούς οικισμούς αυτό το διάστημα, αδιαμφισβήτητα είναι τα κουνούπια. Παρά το γεγονός ότι οι  καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους αφού δεν είχαμε βροχοπτώσεις και παρά το γεγονός ότι προνυμφοκτονία ξεκίνησε νωρίς, από αρχές Απριλίου, ο αριθμός των κουνουπιών είναι ανεξέλεγκτος. Κι αυτό εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στους κατοίκους αποτελεί ένα τεράστιο αντικίνητρο για επισκεψιμότητα σε μια περίοδο που ξεκινά η τουριστική σαιζόν μετά από 2 χρόνια και οι παραλιακοί οικισμού ευελπιστούν να δεχτούν κύμα τουριστών από την Βουλγαρία όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Η προνυμφοκτονία δεν έκανε δουλειά…Οι νύμφες έγιναν …ακμαιότατα κουνούπια!

Ο αντιπεριφεριάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης που επισκέφτηκε την Κυριακή τον οικισμό των Αβδήρων διαπίστωσε την έκταση του προβλήματος (το ένιωσε στο πετσί του) και δεσμεύτηκε να εντείνει τις προσπάθειες ώστε να επισπευσθεί η ακμαιοκτονία. Ερωτηθείς από το «Ε» για το θέμα επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι φέτος νωρίτερα από ποτέ ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με την Ξάνθη και τον Έβρο με αεροψεκασμούς για την προνυμφοκτονία ωστόσο δεν υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα αποδίδοντάς το στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται βιολογικά σκευάσματα που δεν είχαν τόσο μεγάλη ισχύ ωστόσο αυτά ορίζονται από τον νόμο.

Περιμένουν να πάρουν έγκριση από το  υπουργείο για τις ακμαιοκτονίες

Την ώρα που τα κουνούπια στήνουν πάρτι οι υπεύθυνοι του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών περιμένουν διακαώς την έγκριση του υπουργείου για να ξεκινήσουν τις ακμαιοκτονίες από εδάφους και αέρος. Αυτό βεβαιώνει ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δ. Υγείας ΑΜΘ, Α. Μωϋσιάδης: «Γνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή της παραλιακής ζώνης της Ξάνθης. Έχουμε συνεργεία στην περιοχή για να ξεκινήσουμε ψεκασμούς. Περιμένουμε έγκριση από το υπουργείο για να ξεκινήσουμε την ακμαιοκτονία.  Οι ψεκασμοί για την προνυμφοκτονία γίνονται το πρωί και θα συνεχιστούν παράλληλα με τους ψεκασμούς για τα ακμαία κουνούπια που γίνονται το απόγευμα. Θα εντείνουμε το πρόγραμμα με επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς για να ελέγχουμε την κατάσταση και να μειώσουμε την όχληση.  Είναι γεγονός με την προνυμφοκτονία δεν υπήρξε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας που επιτάχυνε την ανάπτυξη των κουνουπιών».

Κανένα  κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην ΑΜΘ

Όπως σημείωσε ο οκ. Μωυσιάδης από το πρόγραμμα με τις  «παγίδες» (πουλερικά – ανιχνευτές) που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες περιοχής της ΑΜΘ δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Όπως όμως αναφέρθηκε  από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας σ’ αυτή την φάση τα κουνούπια δεν έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης με τον κ. Κιατίπη και τον κ. Χατζόπουλο κατά την επίσκεψή του στα Άβδηρα

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…