Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Μαΐου 2022

0

Μήπως η αρχή του τέλους;
Όλες οι ενδείξεις, όλα τα νούμερα από την πανδημία μας οδηγούν να σκεφτούμε πως βρισκόμαστε μάλλον στην αρχή του τέλους. Ένα τέλος που το αναμένουμε όλοι με λαχτάρα και αίσθηση πως τελειώνει επιτέλους ένα κακό όνειρο.
Ήδη τα νούμερα που δίνονται στη δημοσιότητα δείχνουν μια αργή αλλά σταθερή πορεία μείωσης σε όλους τους δείκτες. Αισιόδοξος δείκτης λέμε κι ευχόμαστε σύντομα να έχουμε ακόμη πιο μεγάλη μείωση και μονό αριθμό θανάτων έως μηδενισμού.
Εξάλλου, αρκετά ακριβά πλήρωσε η χώρα μας την υπόθεση αυτή, είναι καιρός πλέον στην υγειονομική πλευρά να επανέλθει η κανονικότητα.
Γ.Δ.


Εξελίξεις εν όψει
Με ενδιαφέρον παρακολουθώ, δεν το κρύβω, τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην πόλη μας με τα χίλια χρώματα. Η τοπική σκηνή ξαφνικά απέκτησε μεγάλο ενδιαφέρον, έχει κινητικότητα, γίνονται επαφές, συζητήσεις κατ’ ιδίαν προς άνδρες και γυναίκες.
Κάποιοι λειτουργούν ως διερευνητές προθέσεων με άτομα και των δύο φύλων. Σκοπός των κατ’ εντολή άνωθεν επαφών να γίνει γνωστή η πρόθεσή τους για συμμετοχή στην τοπική πολιτική σκηνή, δηλαδή του δήμου Ξάνθης.
Η όλη προσπάθεια όπως πληροφορήθηκα συνεχίζεται πότε με θετική εξέλιξη και πότε με αρνητική. Πάντως χρόνος υπάρχει αρκετός.
Γ.Δ.


Και για την κεντρική σκηνή
Εξελίξεις όμως έχουμε και στην κεντρική πολιτική σκηνή στην όμορφη πόλη μας.
Θα έλεγα μάλιστα πως αυτές είναι πιο έντονες, πιο πιεστικές διότι η ημερομηνία των εκλογών είναι ρευστή και άγνωστο πότε θα εξαγγελθούν. Έτσι, υπάρχουν και δω επαφές, συζητήσεις, προτάσεις, αυτοπροτάσεις, ένας γενικός χαμός.
Το πρόσφατο συνέδριο της Ν.Δ. ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ζυμώσεις και γνωριμίες, για προώθηση των υποψηφιοτήτων.
Έτσι, από την Ξάνθη μας, σύμφωνα με πληροφορίες, σε γυναίκα της προτάθηκε να είναι υποψήφια, ενώ ένας άνδρας έδωσε τα διαπιστευτήριά του γενικώς και όπως έγινε γνωστό είχε θετική αποδοχή γι’ αυτό και η αισιοδοξία του.
Ως προς την κυρία που της έγινε πρόταση, το άκουσε, το σκέφτεται, δεν αποφάσισε γιατί χρειάζεται συζήτηση το θέμα.
Γ.Δ.


Ο ρόλος του παρασκηνίου
Κλείνοντας τα πολιτικά σχόλια οφείλουμε μία επισήμανση προς τους ενδιαφερόμενους τόσο για την τοπική σκηνή όσο και την κεντρική.
Χωρίς συμμάχους είναι δύσκολος κάθε αγώνας σε οποιοδήποτε μέτωπο κι αν δοθεί.
Συμμάχους σε τοπικό επίπεδο αλλά και περιφερειακό.
Το πως θα γίνει η αξιολόγηση του κάθε ενός από τους συμμάχους είναι μια περίπλοκη υπόθεση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς για να έχουν θετική απόδοση κι όχι φιάσκο.
Κι εδώ βέβαια εμφανίζεται ο ρόλος του παρασκηνίου ο οποίος πολύ συχνά παίζει καταλυτικό ρόλο στο να δημιουργήσει νικηφόρους συσχετισμούς.
Ούτως εχόντων λοιπόν των πραγμάτων, θέλει δουλειά και τρέξιμο και ικανότητες στις διαπροσωπικές σχέσεις που κάποιοι τις έχουν και τις καλλιεργούν κι άλλοι δεν τις έχουν.
Γ.Δ.


Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Τι συντονισμός ήταν αυτός φέτος με τα κόμματα, μας άφησε εντυπωσιασμένους. Μόλις τελειώνει το ένα συνέδριο ακολουθεί της άλλης παράταξης και στη συνέχεια οι υπόλοιποι.
Οργασμός συνεδρίων, ψηφοφοριών, εκλογών οργάνων και βέβαια των επικεφαλής όπου έγιναν.
Έτσι, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία με το δικό της πολύ πρόσφατα και τώρα στις 20 έως 22 Μαΐου θα γίνει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Τόπος το Τάε-Κβο-Ντο και σ’ αυτό θα μιλήσουν οι Κώστας Σημίτης και Ευ.Βενιζέλος.
Οργανωτικά τα κόμματά μας πάνε καλά, αυτό είναι γεγονός.
Γ.Δ.


Περί της ανεργίας Ι
Φίλος της στήλης που παρακολουθεί με προσοχή τα σχόλια, με αφορμή ένα πρόσφατο για την υψηλή ανεργία στο νομό και την περιφέρειά μας, μας έστειλε τα δικά του σχόλια.
Λόγω σοβαρότητας του θέματος τα δημοσιεύουμε:
«Τέσσερις ελληνικές, τρεις ισπανικές και τρεις ιταλικές Περιφέρειες φιγουράρουν στις 10 χειρότερες θέσεις ανεργίας νέων (15 έως 29 ετών) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.
Εξ’ αυτών, αρνητική πρωταθλήτρια στην Ελλάδα και δεύτερη πανευρωπαϊκά είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δείκτη ανεργίας των νέων στο 45,1%, δηλαδή σχεδόν 1 στους 2 νέους στην ΑΜΘ είναι άνεργος, με βάση τα στοιχεία 2021 της Eurostat.
Η θέση γίνεται ακόμη χειρότερη, εάν λάβουμε υπόψη ότι η «πρωταθλήτρια», περιφέρεια Κεούτα της Ισπανίας, ανήκει γεωγραφικά στην…Αφρική, αφού είναι Περιφέρεια της Ισπανίας στο στενό του Γιβραλτάρ. Ακολουθεί στην 3η θέση η Δυτική Μακεδονία με 42,3% ανεργία νέων, στην 7η θέση η Στερεά Ελλάδα (38,9%) και στη 10η η Θεσσαλία (36,7%).
Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανεργίας στις ηλικίες 15-29 είναι 13%».
Γ.Δ.


Περί της ανεργίας ΙΙ
«Η Ευρώπη φαίνεται να κινείται σε δύο ταχύτητες και στην ανεργία νέων, που «οργιάζει» κυρίως στις χώρες της Μεσογείου, ενώ μειώνεται στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Εξ’ ου κι η παρουσία Περιφερειών μόνο από τις τρεις πλέον χρεωμένες χώρες της ΕΕ στο top10, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Πάντως, τα στοιχεία σε αυτές τις χώρες, ιδίως στην Ελλάδα, μπορεί να είναι και λίγο «φουσκωμένα», εάν λάβουμε υπόψη τα υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας στη χώρα μας, που επίσημα καταγράφεται ως ανεργία. Κι από αυτό το ζήτημα όμως, εξάγονται συμπεράσματα για την εργασιακή κατάσταση στη χώρα μας.
Το ερώτημα όμως που προκύπτει εύλογα, είναι πώς να μη μεταναστεύσουν οι νέοι μακριά από ένα τόπο στον οποίο όχι απλώς δεν μπορούν να βρουν ποιοτικά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε επάρκεια, αλλά και απλώς… ένα μεροκάματο;
Η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση του πληθυσμού, η «αποψίλωση» των χωριών, η φυγή νέων αλλά και η ανεργία, αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα για το παρόν και το μέλλον της ΑΜΘ, στα οποία δεν έχουν βρεθεί πειστικές απαντήσεις».
Γ.Δ.


Περί ανεργίας ΙΙ
«Στους δείκτες ανεργίας σε όλο τον ενεργό πληθυσμό (15-74 ετών) σύμφωνα με τη Eurostat η ΑΜΘ παραμένει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, 3η πανελλαδικά και 10η πανευρωπαϊκά, με ανεργία στο 18,5%, σε λίγο καλύτερη θέση από τη Δυτική Μακεδονία (19,8%) και το Νότιο Αιγαίο (18,8%). Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία βλέπουν και σε αυτή την κατηγορία τις Περιφέρειές τους «πρωταθλήτριες».
Αυτή λοιπόν η κατάσταση. Σκληρή αλλά αληθινή. Άνεργος είναι σχεδόν 1 στους 2 νέους της Θράκης. Κι αυτό είναι το κακό. Πώς να μείνουν μετά οι νέοι στον τόπο τους;
Αυτή είναι η αιτία της φυγής τους, της ξενιτιάς.
Η υπόθεση της ανεργίας στην περιφέρειά μας και ειδικότερα στο νομό μας είναι μια ιδιαίτερα σημαντική περίπτωση που προφανώς δεν αντιμετωπίζεται με λίγα σχόλια».
Γ.Δ.


Ο Στάθης Γιαννακίδης εκλέχθηκε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στάθης Γιαννακίδης, είναι ο μόνος από την Ξάνθη που εκλέχθηκε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιος ήταν και ο γραμματέας της Νομαρχιακής και δημοτικός
σύμβουλος Γιώργος Χατζηθεοδώρου όμως δεν εξελέγη με αρκετή διαφορά ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι ο «ισχυρός άνδρας» του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη είναι ο κ. Γιαννακίδης και δεν ήταν απλά ένας διάττοντας αστέρας όπως ίσως πίστευαν κάποιοι αλλά ότι έχει τη στήριξη της βάσης. Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής η οργάνωση της Ξάνθης τριπλασίασε τη δύναμή της με πάνω από 1.000 μέλη ενώ πανελλαδικά ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε 172.000 τα νέα μέλη. Να σημειώσουμε ότι έως και το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμούσε περί τα 60.000 μέλη. Συνεπώς πάνω από 110.000 ήταν νέα μέλη του κόμματος. που προσήλθαν στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξουν Αλέξη Τσίπρα  o οποίος μπορεί να ήταν ο μοναδικός υποψήφιος αλλά είχε αντίπαλο τους αριθμούς! Το πραγματικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα ήταν να επικυρώσει με εκλογικές διαδικασίες αυτό που πέτυχε στο συνέδριο. Να περάσει την πρότασή του για το μέλλον του κόμματος και να βάλει φρένο στην αμφισβήτηση από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Και όπως φαίνεται το πέτυχε.
Μ.Ξ.


Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία και πολιτισμό…
Είναι γνωστό ότι …οι παρέες γράφουν ιστορία και αυτό συμβαίνει στα Άβδηρα με μια παρέα, αυτή του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών. Ένας σύλλογος με πολύ δραστήρια μέλη που αγαπούν την παράδοση του τόπου τους με τρόπο βιωματικό και δημιουργικό και όχι στείρο.  Έτσι τα τελευταία χρόνια αυτή η παρέα έχει φέρει μια πολιτιστική άνθηση στον οικισμό, διοργανώνοντας με επιτυχία και συμμετοχή,  αναβίωση εθίμων, δημιουργικές δράσεις στο Λαογραφικό Μουσείο για παιδιά αλλά και μεγάλους, ξεναγήσεις επισκεπτών, διοργάνωση γιορτών όπου χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και τραγουδούν με συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Όπως πρόσφατα στην γιορτή του Αγίου Αθανασίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η γιορτή στης βρύσης που διοργάνωσαν την Κυριακή για πρώτη φορά και είχε μεγάλη επιτυχία. Μετά από 2 χρόνια οι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες συγκεντρώθηκαν γύρω από την βρύση που χρονολογείται από το 1700 και ήταν σημείο αναφοράς του οικισμού όπως και η υπερυψωμένη πλατεία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που έχει πετύχει ο σύλλογος. Πέρα από το γεγονός ότι παράγει πολιτισμό, αποτελεί και μια κυψέλη που δίνει  δημιουργική διέξοδο για τους νέους του οικισμού που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον σύλλογο. Μέσα από αυτή την κοινωνικοποίηση προωθείται το ομαδικό πνεύμα  κι είναι μια καλή απάντηση στο να σταματήσει η αστικοποίηση των νέων. Να παραμείνουν στα χωριά, να τα ζωντανέψουν, να ζουν όμορφα και να δημιουργούν. Κι αυτό είναι ανεκτίμητη προσφορά!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …