Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις ’’Ονειρεύτηκα τη Διδώ’’ ενώπιον του ξανθιώτικου κοινού

’’Ονειρεύτηκα τη Διδώ’’ ενώπιον του ξανθιώτικου κοινού

0

Το βιβλίο της για τη Διδώ Σωτηρίου παρουσίασε η Λένα Διβάνη, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ και οι εκδόσεις Πατάκη

Τη Διδώ Σωτηρίου ως γυναικείο πρότυπο ανέδειξε η συγγραφέας, που εξέφρασε τη χαρά της για τη συζήτηση και την αλληλεπίδραση με το φιλαναγνωστικό κοινό της πόλης

Το απόγευμα της Δευτέρας το κοινό της Ξάνθης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη συγγραφέα, Λένα Διβάνη με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου ’’ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ ΤΗ ΔΙΔΩ’’ στο καφέ μπαρ ΚΟΝΣΕΡΒΑ, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ και οι εκδόσεις Πατάκη.

Η συγγραφέας κατάφερε να «ταξιδέψει» τους/τις παρευρισκόμενους/ες μέσα από την ανάγλυφη παρουσίαση της Διδούς ,η μορφή της οποίας δύναται να αποτελέσει πρότυπο για καθεμία γυναίκα ξεχωριστά στη σημερινή εποχή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Εγώ σ’ όλη μου τη ζωή πήγαινα ασορτί με την Ελλάδα. Δράμα αυτή; Δράμα κι εγώ. Αδύνατον να ξεσπάσει καταιγίδα στη χώρα και να μη βρεθώ στο κέντρο της εγώ». Διδώ Σωτηρίου

Μέσα στον ζόφο των αλλεπάλληλων κρίσεων ένιωσα ξαφνικά την έντονη ανάγκη να ανασάνω λίγο φρέσκο αέρα, να αισιοδοξήσω. Αποφάσισα λοιπόν ότι είχε έρθει η ώρα να ξαναζωντανέψω το ίνδαλμά μου, τη Διδώ Σωτηρίου. Είναι άδικο να τη λησμονούν σιγά σιγά οι παλιότεροι και να την αγνοούν τελείως οι νεότεροι. Δεν υπήρχε άλλη σαν κι αυτή τη γυναίκα-πολεμίστρια του καλού που διέσχισε ολόκληρο τον 20ό αιώνα, βρέθηκε στο επίκεντρο κάθε ελληνικής τραγωδίας (από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη χούντα) και κατάφερε να δρασκελίσει όλα τα ερείπια φορώντας το αιώνιο χαμόγελό της, κόκκινο μπερέ, κολιέ και άρωμα. Άρχισα αμέσως την έρευνα (με αφορμή την οποία εν τέλει εμπνεύστηκα το βιβλίο “Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας”) και ευτυχώς, γιατί χάθηκαν εν τω μεταξύ η Άλκη Ζέη κι ο Νίκος Μπελογιάννης, οι μοναδικοί επιζώντες που την ήξεραν από την καλή και την ανάποδη.

Ελπίζω ότι έγραψα μια εντελώς υβριδική βιογραφία με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Ονειρεύτηκα τη Διδώ”. Γιατί πράγματι την ονειρεύτηκα ολοζώντανη, ακαταπόνητη και γελαστή, όπως ήταν πάντα, να μου διηγείται με το νι και με το σίγμα τη ζωή της που ήταν αγρίως απίθανη! (Λ. Δ., από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ευθύς αμέσως μετά το πέρας της  παρουσίασης η κα Διβάνη αφουγκράστηκε τους προβληματισμούς του κοινού, απάντησε σε ερωτήσεις τους και με ένα χαμόγελο «χαραγμένο» στα χείλη της υπέγραψε τα βιβλία.

Λ. Διβάνη: «Θεωρώ ότι θα χαιρόταν και η Διδώ πολύ την Ξάνθη, μια ζωντανή πόλη»

Με χαρά η συγγραφέας μοιράστηκε με το «Ε» τις σκέψεις της, όπως επίσης και τις εντυπώσεις της μετά την επαφή της με την Ξάνθη. Συνάμα στάθηκε και  στο μήνυμα που θέλησε να μεταδώσει μέσα από το υπάρχον βιβλίο.

Υπογράμμισε: «Η Ξάνθη είναι μία πολύ ζωντανή πόλη! Θεωρώ πως θα την χαιρόταν κι η Διδώ, μιας και της άρεσε πολύ η ζωή. Αντιθέτως, παραμέριζε το τυπικό, το καθώς πρέπει».

Και συνέχισε: «Μου άρεσε πολύ που ο κόσμος ρωτούσε. Έβλεπα τα μάτια τους ζωηρά, γεμάτα ενδιαφέρον. Συμμετείχε ενεργά, παρακολουθούσε τη ροή της αφήγησης».

Καταληκτικά, η κα Διβάνη τόνισε το μήνυμα που επιδίωξε να περάσει με το βιβλίο της.

Σημείωσε: «Αυτό που προσπάθησα να γράψω και να περάσω στον κόσμο είναι ότι η Διδώ Σωτηρίου απαντά ως σύμβολο ελπίδας και αντοχής. Οφείλουμε να μην ξεχνάμε ανθρώπους που είναι σπάνιοι κι η Διδώ ήταν ένα πλάσμα μπροστά για την εποχή του. Ούτε τώρα δεν υπάρχουν γυναίκες σαν τη Διδώ. Εμείς με τη σειρά μας θα ήταν καλό να έχουμε τέτοιες γυναίκες για πρότυπο. Ειδικά εμείς ως γυναίκες που περνάμε από ένα μεταβατικό στάδιο και έπειτα ανεβαίνουμε έχουμε ανάγκη από την ελπίδα και την αντοχή της Διδούς».

Βιογραφικό της συγγραφέως

Η Λένα Διβάνη (Βόλος, 1955) είναι Ελληνίδα συγγραφέας και καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει ελληνική και βαλκανική ιστορία εξωτερικής πολιτικής του 20ού αιώνα σε προπτυχιακό επίπεδο και μειονοτικά προβλήματα των Βαλκανίων σε μεταπτυχιακό. Υπήρξε Επισκέπτρια Μελετήτρια (Visiting Research Fellow) στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο Βασιλικό Κολλέγιο (King’s College) του Λονδίνου, δύο φορές στα Αρχεία της Κοινωνίας των Εθνών (League of Nations Archives) στη βιβλιοθήκη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και υπότροφος του Ελληνικού Ινστιτούτου (Greek Institute) στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης. Συνεργάστηκε με το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας με αντικείμενο τη δημοσίευση των διπλωματικών εγγράφων της Ελλάδας που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα. Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην κατάρτιση βιβλιογραφικής πρότασης για το πρόβλημα των μειονοτήτων και με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα την ελληνική διασπορά.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Κ.Λε.Φ.Α. προβάλλει το «Ζ» του Κώστα Γαβρά για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου

Η κλασική γαλλική ταινία με φόντο τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη επιστρέφει για μια βρα…