Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης μίλησε στο «Ε» για τη δυναμική και την προοπτική των ειδικών μορφών τουρισμού για την περιοχή
Με αφορμή την παρουσία της στο Συνέδριο του «Κλεισθένη», συζήτησε με τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ τις δυνατότητες αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων για τον τουρισμό
Τη στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού στην κατεύθυνση της χωρικής και χρονικής επιμήκυνσης του τουρισμού στη χώρα και την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, παράλληλα με τη στοχευμένη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μετέφερε μιλώντας στο «Ε» η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου.
Η κ. Αναστασοπούλου βρέθηκε στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του συνεδρίου των Γενικών Γραμματέων των ΟΤΑ, όπου κατά την ομιλία της επεσήμανε: «ο τουρισμός έχει μια έντονη περιφερειακή διάσταση και άρα όλοι οι περιφερειακοί stakeholders πρέπει να συμμετέχουν στην διαμόρφωση της τουριστικής αναπτυξιακής στρατηγικής».
Στο πλαίσιο δε του Συνεδρίου, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο, με τον οποίο συζητήσανε τις προοπτικές και τις δυνατότητες αξιοποίησης διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο ένα «πράσινο», βιώσιμο, ανθεκτικό και καινοτόμο τουριστικό οικοσύστημα στη χώρα μας, ενώ ακολούθως είχε συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο μιλήσανε για ειδικές μορφές τουρισμού όπως τον αγροτουρισμό, τον θρησκευτικό και τον γαστρονομικό τουρισμό αντιστοίχως, καθώς και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις αυτών αφού, όπως τόνισε, (α) αναπτύσσουν τις τοπικές κοινωνίες, (β) διατηρούν τέχνες που διαφορετικά θα είχαν εξαφανισθεί, (γ) συμβάλλουν στην αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών εκδηλώσεων, στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, (δ) αποτελούν ένα μέσο επικοινωνίας των απομονωμένων περιοχών με τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και (ε) προσφέρουν βιώσιμες προοπτικές ζωής στους νέους των περιοχών αυτών.
Πάνω από 150 εκ. ευρώ για ειδικές μορφές τουρισμού και προσβάσιμες παραλίες
Η κ. Αναστασοπούλου, έχοντας στην αρμοδιότητά της τη Γενική Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής, την Ειδική Υπηρεσία Αδειοδότησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, καθώς και την Επιτελική ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ του υπουργείου, μιλώντας στο «Ε» για τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις του υπουργείου Τουρισμού, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην «ευκαιρία και πρόκληση» του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως εξήγησε, διατίθενται για τον τουρισμό 320 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά περίπου κατευθύνονται προς τους τουριστικούς λιμένες για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, την ψηφιοποίηση και τη συμμετοχή σε επενδυτικά σχέδια. Ήδη μάλιστα, έχει ξεκινήσει η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για επιτάχυνση διαδικασιών, απλοποίηση και καλύτερο έλεγχο. Οι υπόλοιποι πόροι προορίζονται για τις ειδικές μορφές τουρισμό και ένα μέρος για την προσβασιμότητα των παραλιών.
«Οι ειδικές μορφές τουρισμού είναι ένα κομμάτι με ιδιαίτερη αξία και δυναμική για την περιοχή της Ξάνθης και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα», σημείωσε η κα Αναστασοπούλου, τονίζοντας τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει σε αυτή την κατεύθυνση με την καμπάνια «Greece does have a winter» για τον ορεινό τουρισμού και τις πρωτοβουλίες για την χρονική και χωρική επέκταση του τουρισμού της χώρας.
Άλλωστε, όπως υπογράμμισε και από το βήμα του Συνεδρίου, «το πρόσταγμα είναι σαφές προς τον ιδιωτικό τομέα, και δη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς αμφότεροι οφείλουν να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά, κανονιστικά και θεσμικά εργαλεία που έρχονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους, την εξωστρέφεια τους και εν γένει το παραγωγικό τους αποτύπωμα. Δεδομένου δε πως το χρονικό πλαίσιο της ευκαιρίας που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης είναι περιορισμένο, η πρόκληση γίνεται ακόμη εντονότερη».
Ενθαρρυντικά δεδομένα και συγκρατημένη αισιοδοξία για το φετινό καλοκαίρι
Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, τονίζοντας ότι ο αγροτουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο γαστρονομικός, ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός, ο καταδυτικός, αποτελούν δυνατότητες που μπορούν να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και παράλληλα, να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα ενθαρρύνοντας τις συνέργειες. «Ο τουρισμός αποτελεί το 25% του ΑΕΠ. Αυτό πρέπει να διαχέεται σε όλη τη χώρα. Στη δική σας Περιφέρεια είναι 5%, όπως με ενημέρωσε ο κ. Μέτιος. Στόχος μας είναι να εντοπιστούν και να υποστηριχτούν εκείνες οι δυνατότητες που θα αναπτύξουν τουριστικά την περιοχή, μέσω ειδικών μορφών τουρισμού», σημείωσε η κ. Αναστασοπούλου, πληροφορώντας παράλληλα ότι υπάρχει εν εξελίξει συζήτηση με τον περιφερειάρχη, ώστε να προχωρήσει στρατηγικά αυτή η προοπτική.
Ακόμη, στην ίδια κατεύθυνση ενημέρωσε ότι το υπουργείο Τουρισμού αναζητεί νέες αγορές, προκειμένου να προσελκύσει ταξιδιώτες με ενδιαφέρον να γνωρίσουν όχι μόνο το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος-θάλασσα», αλλά και τη φύση, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό. «Υπάρχει μία στόχευση προς την αγορά της Ινδίας, που αναζητούν το πολιτιστικό στοιχείο», ανέφερε η κ. Αναστασοπούλου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το «στοίχημα» στη νέα Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό είναι η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών στον τουρισμό, παράλληλα με την στοχευμένη εκπαίδευση, τις καλά αμειβόμενες δουλειές στον τουριστικό κλάδο και το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Καταληκτικά, κάνοντας μία πρόβλεψη για το φετινό καλοκαίρι, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης ανέφερε ότι τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, παρά το γεγονός ότι το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο και αυτό είναι δεδομένο που συνυπολογίζεται από την πλευρά του υπουργείου.
Όπως ενημέρωσε πάντως, οι πτήσεις από Αμερική ξεκίνησαν στις 7 Μαρτίου, τον Απρίλιο από τον Καναδά, ενώ και η κρουαζιέρα που έχει ήδη ξεκινήσει σταματά τις 5 Ιανουαρίου. «Το Μάρτιο ξεκινά ξανά, οπότε φαίνεται ότι ειδικά στην κρουαζιέρα, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου την πετυχαίνουμε», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συζητήσεις με τους επαγγελματίες του κλάδου για κάλυψη και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. «Ενδεχομένως να προσεγγίσουμε ή και να ξεπεράσουμε σε κάποιες περιοχές το φετινό καλοκαίρι τα επίπεδα του 2019. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε η ίδια.
Ελένη Διαφωνίδου