Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια εργασιών για τον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης. Μαζί του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.
Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε και την ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης. Προέδρος ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης: «Ένα έργο πνοής για το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο»
Δύο πολύ σημαντικά έργα αναπτυξιακού βεληνεκούς για την περιφέρειά μας εγκαινίασε χθες Τρίτη 2 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αλεξανδρούπολη. Την έναρξη εργασιών για την υλοποίηση του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. Στην ομιλία του έκανε λόγο για «αναπτυξιακή κοσμογονία, η οποία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη», αναφερόμενος στην εκδήλωση για το νέο τερματικό σταθμό στην οποία ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.
Μητσοτάκης για εγκαίνια ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης: «H κυβέρνησή μας προτιμά να μιλά με έργα και όχι με λόγια»
Στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οπότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Υπογράμμισε, μάλιστα ότι η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. «H κυβέρνησή μας προτιμά να μιλά με έργα και όχι με λόγια. Και καθώς συμπληρώνουμε τον Ιούλιο τον τρίτο χρόνο στην διακυβέρνηση του τόπου, τα έργα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί γίνονται πράξη. Και σήμερα το έργο το οποίο εγκαινιάζουμε είναι μία μόνο απόδειξη του πώς η Ελλάδα αλλάζει, του πώς η Θράκη αλλάζει, του πώς ο Έβρος αλλάζει, του πώς η Αλεξανδρούπολη αλλάζει».
Προέδρος ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης: «Ένα έργο πνοής για το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο»
Ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης στην ομιλία του τόνισε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση ενός έργου πνοής και μάλιστα σε μια περίοδο με πολλές αντιξοότητες. «Η συγκίνησή μου είναι πραγματικά μεγάλη. Αλλά και η περηφάνια μου… Γιατί, ένα έργο το οποίο παραλάβαμε σε επίπεδο συμβασιοποίησης, 24 μήνες μετά, το παραδίδουμε στους πολίτες. Δουλέψαμε όλοι σκληρά, επίμονα: οι Δήμαρχοι, η Περιφέρεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΑΜΑΘ, δώσαμε έναν αγώνα ενωμένοι και αποφασισμένοι. Κι αυτός ο αγώνας δικαιώθηκε. Γιατί όλοι όσοι εργάστηκαν γι’ αυτό, τα έδωσαν όλα» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός των Απορριμμάτων αποτελεί για μένα, έναν προσωπικό αγώνα. Ο Θεός το έφερε έτσι, ώστε να είμαι σήμερα ο πρόεδρος του Φορέα, που ολοκληρώνει ένα έργο πνοής…Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να πω, μετά από 32 χρόνια πορείας στον Δήμο Ξάνθης, το εξής: το κράτος -όποια κι αν είναι η κυβέρνηση- οφείλει να εμπιστεύεται τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να στηρίζει το έργο τους» και πρόσθεσε: «Εμείς, οι Αυτοδιοικητικοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Φιλοδοξούμε να γίνουμε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε υποδομές επεξεργασίας. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα». Την επίσημη εκκίνηση του εργοστασίου έκαναν από κοινού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. Τα εγκαίνια τελέστηκαν χoροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμου, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, του εκπροσώπου ΥΜΕΠΕΡΑΑ Γιώργου Ζερβού, των βουλευτών του νομού Έβρου, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, των Αντιπεριφερειαρχών Έβρου και Ροδόπης, Δημάρχων της ΑΜΘ και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.
Μητσοτάκης για τερματικό σταθμό LNG: «Πολύ σύντομα θα υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές»
Μιλώντας στην εκδήλωση για τον νέο τερματικό σταθμό LNG ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ο νέος τερματικός σταθμός LNG αποτελεί μία ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και έναν φάρο ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα. Πρώτον, ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία δρομολογούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, και ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε έναν κομβικό, νέο ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη εργασιών για την υλοποίηση του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. «Σήμερα, η παρουσία σας εδώ, καθώς και η παρουσία όλων των βαλκάνιων φίλων, συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου. Ενός έργου που βοηθάει την οικονομία όλων των χωρών μας, ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, ενός έργου που -τα έφερε έτσι η ζωή και οι διεθνείς συγκυρίες και η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Kiril Petkov, του Προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vučić και του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovachevski.
«Πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το φυσικό αέριο καθιστούν πλέον αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά -θα έλεγα- και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές. Έχει, ήδη, φροντίσει για τη δική της εθνική ενεργειακή επάρκεια και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», επεσήμανε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και περιέγραψε το σύνολο των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στο LNG. «Tο έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο: προσθήκη νέου σταθμού στην Κόρινθο, δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου FSRU στο μέλλον. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές, πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ανά ημέρα)», είπε ο Πρωθυπουργός. «Οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως, όχι μόνο την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. Και σε συνδυασμό βέβαια με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών, του IGB- τόσο σημαντικού για τη Βουλγαρία και έχουμε δουλέψει πολύ με τον φίλο Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, ώστε να επιταχύνουμε στο μέγιστο δυνατό την ολοκλήρωση αυτού του αγωγού- αλλά φυσικά και του αγωγού IBS, Βουλγαρίας – Σερβίας, του αγωγού Ελλάδος – Βορείου Μακεδονίας». Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε στην Αλεξανδρούπολη γεύμα προς τιμήν του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Kiril Petkov, του Προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vučić και του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovachevski, οι οποίοι νωρίτερα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG.
Να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός νωρίτερα επισκέφτηκε το εργοτάξιο για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, με την οποία θα επιτευχθεί η εύκολη διοχέτευση της διερχόμενης κίνησης από και προς το λιμάνι της πόλης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την πόλη της Κομοτηνής και την Εγνατία Οδό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επιβαρύνεται ο αστικός ιστός. Επίσης παρέστη στα εγκαίνια των νέων, σύγχρονων εγκαταστάσεων του Νέου Ιωακείμειου Γηροκομείου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emprosgr