Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Μετά την έναρξη εργασιών του FSRU στην Αλεξανδρούπολη άλλοι τέσσερεις πλωτοί τερματικοί LNG στα σκαριά

Μετά την έναρξη εργασιών του FSRU στην Αλεξανδρούπολη άλλοι τέσσερεις πλωτοί τερματικοί LNG στα σκαριά

0

Το έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη εξυπηρετεί τη στρατηγική διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (βλέπε μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία), η οποία αναβαθμίστηκε σε επείγουσα προτεραιότητα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα FSRUs (Πλωτοί Τερματικοί Σταθμοί Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG) αποτελούν μια πολύ ευέλικτη και γρήγορη επιλογή για να έρθει περισσότερο LNG στην Ευρώπη. Υπό κανονικές συνθήκες, η διαδικασία απαιτεί 18-24 μήνες κατά μέσο όρο, αλλά εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση το διάστημα μπορεί να επιταχυνθεί σε 12-18 μήνες.

Μόνο στην Ελλάδα, υπάρχουν σχέδια για άλλα ακόμη 4 πλωτούς σταθμούς LNG πλην αυτού της Αλεξανδρούπολης. Προ των πυλών της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης βρίσκεται το FSRU της Διώρυγας Gas στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ στο πιο πρώιμο στάδιο της λήψης άδειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) βρίσκονται τρία ακόμα projects, της Gastrade πάλι κοντά στην Αλεξανδρούπολη, της Elpedison στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και της Mediterranean Gas στο λιμάνι του Βόλου.

Σημειώνεται ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης αποτελεί κλειδί στον ενεργειακό σχεδιασμό της Βουλγαρίας για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου που σταμάτησε να ρέει εδώ και λίγες ημέρες, σε συνδυασμό με τον διασυνδετήριο ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB, που θα ανοίξει για τη γειτονική χώρα και την «πύλη εισόδου» του αζέρικου αερίου μέσω του αγωγού TAP. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος, «Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την είσοδο και η Βουλγαρία τον συνδετικό κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας που αυτό το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει, στον δρόμο προς τη Σερβία και τη Ρουμανία. Το δεύτερο FSRU επιτρέπει την περαιτέρω επέκταση αυτής της αλυσίδας προς τη Μολδαβία, την Ουκρανία…».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η ταχύτερη στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων στη χώρα!

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Πύργου Ελέγχου του ΕΦΚΑ Ο Πύργος Ελέγχου του ΕΦΚΑ με τα στατισ…