Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μαγιάτικο χοροστάσι στην Γιορτή της Βρύσης στα Άβδηρα

Μαγιάτικο χοροστάσι στην Γιορτή της Βρύσης στα Άβδηρα

0

Από τον Χορευτικό και Πολιτιστικό σύλλογο Αβδηριτών- Μια παρέα που γράφει ιστορία και παράγει πολιτισμό

 

 Σαν το νερό κυλά ο χρόνος …Η βρύση των Αβδήρων από το 1700 στο 2022 – Με χορούς κυκλωτικούς πάντα ν’ ανταμώνουμε…

 

 

Να κρατήσουν οι χοροί, να κρατήσει η έννοια και το περιεχόμενο της γιορτής, να ακουστούν τα τραγούδια, να αντιλαλήσουν οι ήχοι της παράδοσης από την γκάιντα, το ούτι, το τύμπανο, να μεταδοθεί η χαρά που δίνει το αντάμωμα ύστερα από δυο χρόνια, στο σμίξιμο των χεριών, στο ζωναράδικο και στην μπαϊντούσκα! Αυτό αποφάσισαν σε μια γλεντζέδικη μάζωξή τους η παρέα του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών, μια παρέα που γράφει ιστορία με ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα στο τόπο μέσα από τις δράσεις της που όλες έχουν στόχο να διατηρήσουν την παράδοση των Αβδήρων και να την μεταλαμπαδεύσουν στις νέες γενιές αλλά και να ζωντανέψουν με την νεανικότητά τους το όμορφο χωριό τους.

Τα μέλη του Χορευτικού και Πολιτιστικού συλλόγου Αβδηριτών φωτογραφίζονται όπως παλιά στην βρύση

Σαν το νερό κυλά ο χρόνος …Η βρύση των Αβδήρων από το 1700 στο 2022

Η παλιά πέτρινη βρύση των Αβδήρων κτισμένη το 1700 που δεσπόζει στο κέντρο το οικισμού δίπλα στην υπερυψωμένη πλατεία ήταν πάντα ένα σημείο συγκέντρωσης όλων των κατοίκων, ένα σημείο αναφοράς και κοινωνικοποίησης.  Άλλωστε ήταν η μοναδική βρύση  εκείνη την εποχή στο χωριό που από τα αρχαία χρόνια είχε πρόβλημα λειψυδρίας.

Έτσι λοιπόν ο σύλλογος για να φέρει κοντά τους χωριανούς αλλά και επισκέπτες σκέφτηκε να στήσει χορό πλάι στην βρύση διοργανώνοντας τη Γιορτή της Βρύσης και δίνοντας έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Όπως μας εξηγεί η και Ευγενία Πανταζόγλου, μέλος του συλλόγου, κάτοικος Αβδήρων: «Είναι μεγάλη μας χαρά που κάνουμε αυτή την γιορτή που ξεκίνησε από μια ιδέα που είχαμε σ’ ένα γλέντι μας. Σκεφτήκαμε, τι ωραία που θα ήταν να μαζευόμαστε, να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να μοιραζόμαστε συναισθήματα και στιγμές κοινές. Σκεφτήκαμε λοιπόν να διοργανώσουμε μια γιορτή στο  κέντρο του χωριού που δεσπόζει από το 1700 η βρύση, ένα μνημείο που θέλαμε να το αναδείξουμε. Έτσι συνδέσαμε την βραδιά αυτή με την ανάδειξη αυτής της βρύσης που ήταν στο σημείο συνάντησης των κατοίκων του χωριού. ‘Έχει και ένα συμβολισμό με το νερό που κυλάει σαν την ζωή μας …σαν τον χρόνο! Υπάρχουν πολλές παλιές φωτογραφίες όπως αυτή του 1904 όπου κάτοικοι φωτογραφίζονται μπροστά στην βρύση. Αυτό το κάνουμε συχνά και εμείς όταν έχουμε επισκέπτες στο χωριό μας».  Η κα Πανταζόγλου είναι μουσικός. Παίζει γκάιντα, κλαρίνο και τραγουδάει. Μαζί της ο Γιάννης Πανταζόγλου που παίζει νταούλι, ακορντεόν, ο Θανάσης Μπαντάκης που παίζει ακορντεόν και τραγουδάει, ο Γιάννης Κατσούλης ούτι, λαούτο, τραγούδι  και ο Άγγελος Ξανθόπουλος που παίζει ούτι και τραγουδάει επίσης.

Με χορούς κυκλωτικούς πάντα ν’ ανταμώνουμε…

Η γιορτή ξεκίνησε με τα μέλη του χορευτικού να στήνουν χορό δίπλα στην φωταγωγημένη βρύση με την συνοδεία μουσικής και τραγουδιού από τους μουσικούς της μπάντας. Πολύς κόσμος παρακολούθησε τη γιορτή και μπήκε στον χορό. «Με χορούς …κυκλωτικούς πάντα ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε» που λέει ο Σαββόπουλος κι αυτό έγινε το βράδυ της Κυριακής στα Άβδηρα στην γιορτή της Βρύσης.  Όπως ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου κα Χρύσα Ραξιώνη η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία και του χρόνου θα διοργανωθεί καλύτερα για να γίνει ένας θεσμός που θα σκορπίζει χαρά και κέφι στους κατοίκους και τους επισκέπτες του οικισμού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Κάποιοι άλλοι Αβδηρίτες στην ίδια βρύση το 1904

 

Ο κόσμος πλαισίωσε το χώρο, χόρεψε και γεύτηκε τα σπιτικά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του συλλόγου

Τα μέλη της μπάντας
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με πυροτεχνήματα
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψηφιδωτά λάμποντα!

«…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…