Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξανά στις κάλπες οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής μετά από τρία χρόνια

Ξανά στις κάλπες οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής μετά από τρία χρόνια

0

Πραγματοποιήθηκαν χθες στα ΠΡΟΚΑΤ. Την ανάγκη ανάδειξης του νέου οργάνου με πραγματικό συσχετισμό των δυνάμεων ανέδειξαν οι παρατάξεις

Εκπρόσωποι από τα έξι συνολικά ψηφοδέλτια της κάλπης του ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνικής μίλησαν στο «Ε» για τις εκλογές και τις διεκδικήσεις τους για το δημόσιο πανεπιστήμιο

Εκλογές ξανά, τρία χρόνια μετά, είχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας την Τετάρτη. Από τις πρωινές ώρες εκπρόσωποι των Φοιτητικών Παρατάξεων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης συγκεντρώθηκαν στους πάγκους τους μετά από δύσκολα χρόνια αναβολής της διαδικασίας λόγω της πανδημίας. Τελευταία φορά έγιναν εκλογές στα πανεπιστήμια στις 11 Απριλίου 2019.

Φέτος στις εκλογές του ενιαίου συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνικής συμμετείχε και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που για αρκετά χρόνια επέλεγε να συμμετέχει στις εκλογές των τμημάτων, που διεξάγονταν ξεχωριστά.

Έτσι, χθες, οι κάλπες του ΣΦΠ δέχθηκαν ψηφοδέλτια από τις παρατάξεις: ΠΚΣ (Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας), που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, ΠΑΣΠ (Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη), που είναι η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πρώτη Ύλη (συμμετέχουμε στο Bloco), που αποτελεί τις φοιτητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΠΑΑ Λεγεωνάριοι-Κουρσάροι, που είναι σχήμα της ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση), Αγωνιστικές Κινήσεις και ΔΠΑ-ΝΔΦΚ (Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία – Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση) που είναι η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσα σε αυτό το εκλογικό κλίμα εκπρόσωποι των παρατάξεων μίλησαν στο «Ε» κι αποτύπωσαν σε αδρές γραμμές την όλη ατμόσφαιρα και τις συνθήκες διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης. Μάλιστα, σημείωσαν ότι η κίνηση-ανταπόκριση ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητική συγκριτικά με το 2019.

ΠΚΣ: «Μέρα που όλοι οι φοιτητές μπορούν να δυναμώσουν την φωνή τους. Πανελλαδικά ψηφίζουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα. Μετά από τρία χρόνια είναι πολύ σημαντική αυτή η κίνηση. Πρέπει να έχουμε ‘’ζωντανούς’’ φοιτητικούς συλλόγους που να ‘’αγκαλιάζουν’’ όλες τις πτυχές της ζωής των φοιτητών και να στείλουν συνάμα μήνυμα καταδίκης στην πολιτική της κυβέρνησης που τους ‘’τσάκισε ‘’τις σπουδές».

Λεγεωνάριοι-Κουρσάροι: «Οι φοιτητικοί σύλλογοι ουσιαστικά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα νομοσχέδιο για την εκπαίδευση ,τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη  που ήταν σαρωτικός για τα δικαιώματά τους ως φοιτητές. Δεν είχαν αυτόν τον κοινωνικό χώρο να μπορέσουν να τα συζητήσουν όλα αυτά, να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις. Το πρώτο στοίχημα είναι η συμμετοχή κι η ανασυγκρότηση των συλλόγων για να επανέλθει η τάση συλλογικοποίησης των προβλημάτων. Μέχρι στιγμής η κάλπη έχει να δείξει καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με το 2019».

BLOCO: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά από τρία χρόνια καταφέραμε να γίνουν φοιτητικές εκλογές. Τα ΔΣ των συλλόγων ήταν πολύ γερασμένα και ουσιαστικά δεν αποτύπωναν τον πραγματικό ουσιαστικά συσχετισμό δυνάμεων. Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες σε μία περίοδο που το δημόσιο πανεπιστήμιο βάλλεται από παντού και δη από τις κυβερνητικές επιλογές. Ειδικά, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης φαίνεται να φτάνει σε ένα τέλμα. Σχολές με μηδέν εισακτέους, τμήματα με τους μισούς κι άλλα σε διπλανές πόλεις να κλείνουν. Το μήνυμα της κάλπης είναι αν θα επιλέξουμε το δημόσιο, δημοκρατικό και δωρεάν πανεπιστήμιο ή όχι, ή εμείς ή αυτοί».

Αγωνιστικές Κινήσεις: «Καλούμε κάθε φοιτητή να ενισχύσει τη διαδικασία αυτή για τη συγκρότηση των δικών του οργάνων  προκειμένου να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του. Οι εκλογές διεξάγονται σε συνθήκες έντονης υπονόμευσης των συλλόγων και του ασύλου λόγω της μείωσης των εισακτέων και της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Καλούμε τον φοιτητή να ενισχύσει τους συλλόγους και τα ψηφοδέλτιά μας με την έννοια όχι της  εκπροσώπησης, αλλά της κατάθεσης της άποψής τους. Πρέπει να είναι μία μαζική δράση των φοιτητών και να ενισχυθεί στο πλαίσιο αντίστασης και διεκδίκησης».

ΠΑΣΠ: «Μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές δεν υπήρχε συμμετοχή από την ΠΑΣΠ, οπότε αποφασίσαμε να δώσουμε μία κινητικότητα στον σύλλογο. Παρουσιάζουμε αιτήματα για τα οποία δεν παίρνουμε λύσεις και για αυτό ακριβώς κινητοποιηθήκαμε».

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: «Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία αποχή από την ομάδα της ΔΑΠ. Μπορούμε να μιλάμε για μία νεοσύστατη ομάδα. Είμαστε από όλες τις σχολές και όλοι μαζί με κάποιες κοινές βάσεις και με μία κοινή πορεία κατεύθυνσης θα προχωρήσουμε σε προτάσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη φοιτητική ζωή ως προς την φοίτηση του μέσου φοιτητή. Επιστρέφουμε με εξωστρεφή και ασφαλή πανεπιστήμια, ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους».

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…