Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Έρχεται έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Έρχεται έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

0

Βγαίνει ο διαγωνισμός και αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στο καλοκαίρι – Σε εφαρμογή και η κυκλοφοριακή μελέτη στην Π. Πόλη – Βυθιζόμενες μπάρες και κάρτες στους μόνιμους κατοίκους

 

Εγκρίθηκε η προγραμματική με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ροδόπης για δρόμους και γεφύρια στην Σταυρούπολη

 

 

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη στάθμευση που προκαλεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη ιδιαίτερα σε κεντρικές οδούς, επιχειρεί να βάλει ο δήμος Ξάνθης τοποθετώντας ένα έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Παράλληλα το σύστημα εκτός από τον εντοπισμό των παράνομων παρκαρισμάτων θα παράσχει κι άλλες δυνατότητες,  όπως έλεγχο για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο περιαστικό άλσος,  έλεγχο στους κάδους αλλά και έλεγχο στην είσοδο και έξοδο στην Π. Πόλη.

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης – Προϋπολογισμός 1 εκ. ευρώ

Η οικονομική επιτροπή που συνεδρίασε χθες Τετάρτη 17 Μαΐου ενέκρινε τους όρους διακήρυξης του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο: «Προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης».  Ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης, κ. Φανουράκης που ήταν εισηγητής ανέφερε πως ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1 εκ. ευρώ,  ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής με οικονομικές προσφορές και πως ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον πολλές εταιρίες, όπως η Microsoft,, Bosh, sisco, Vodafone. Πρόσθεσε δε ότι δίνεται η δυνατότητα στον δήμο Ξάνθης να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Έξυπνες πόλεις» και  να εξασφαλίσει 1.800.000 ευρώ ώστε να χρηματοδοτήσει το σύστημα, το οποίο και έχει χρόνο απόσβεσης τα τρία χρόνια. Σ’ ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Φανουράκης εκτίμησε ότι αν πάει καλά ο διαγωνισμός μέσα στο καλοκαίρι θα τοποθετηθεί το σύστημα και θα λειτουργήσει πιλοτικά έως το τέλος του χρόνου. Εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος αναφέρθηκε στις «έξυπνες» εφαρμογές που θα επιτρέπουν το δήμο να έχει ανά πάσα ώρα τον έλεγχο σ’ ότι αφορά την κυκλοφορία αλλά και να έχει έσοδα από την στάθμευση που τώρα περιορίζονται μόνο στο 30% . Ειδικότερα πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση που αφορά: τοποθέτηση αισθητήρων παρκαρίσματος, αγορά λογισμικού που θα δίνει την δυνατότητα στον δημότη που θα εγκαταστήσει την εφαρμογή να βλέπει ποιες θέσεις στάθμευσης είναι κενές και σε ποιες οδούς, ποιες είναι οι θέσεις ΑΜΕΑ επίσης. Το σύστημα θα είναι και στο site του δήμου ενώ για τους δημότες που δεν έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα δίνεται η δυνατότητα να εξυπηρετούνται από περίπτερα ή εμπορικά καταστήματα που έχουν προμηθευτεί έναντι τιμήματος από το δήμο την υπηρεσία και θα την παρέχουν με μικρό κέρδος στους πολίτες. Ο κ. Φανουράκης σημείωσε επίσης ότι  θα υπάρχουν διάφορες τιμολογήσεις για την στάθμευση ανάλογα με την ώρα και τις οδούς με εφαρμογή υψηλού τιμήματος σε κάποιες ώστε να αποτρέπεται η στάθμευση και χαμηλό σε κάποιες άλλες. Σε κάθε περίπτωση ο τιμοκατάλογος της στάθμευσης θα αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης το σύστημα έχει και άλλες εφαρμογές καθώς με τη σύνδεσή του στο control room του δήμου θα ελέγχεται ανά πάσα ώρα και στιγμή το περιαστικό άλσος ώστε να αποτραπεί κίνδυνος πυρκαγιάς αλλά και να υπάρχει άμεση παρέμβαση. Θα ελέγχονται οι κάδοι απορριμμάτων, η παράνομη στάθμευση, καθώς και η είσοδος έξοδος των οχημάτων στην Παλιά Πόλη. 

Σε εφαρμογή και η κυκλοφοριακή μελέτη στην Π. Πόλη – Βυθιζόμενες μπάρες και κάρτες στους μόνιμους κατοίκους

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή  και η  πολυσυζητημένη κυκλοφοριακή μελέτη για την Π. Πόλη. Όπως είναι γνωστό θα επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων μόνο στους μόνιμους κατοίκους που θα έχουν ειδική κάρτα. Θα τοποθετηθούν  ειδικές βυθιζόμενες μπάρες στην είσοδο και στην έξοδο και  θα αναγνωρίζουν τις κάρτες. Θα υπάρχει πρόβλεψη για την τροφοδοσία των καταστημάτων, για τα σχολεία και για τις τελετές στην Μητρόπολη. Θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή του συστήματος για ένα χρονικό διάστημα ώστε να εντοπιστούν και να διορθωθούν τυχόν αστοχίες.

Εγκρίθηκε η προγραμματική με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ροδόπης για δρόμους και γεφύρια στην Σταυρούπολη

Στα εκτός ημερησίας θέματα ήταν η προγραμματική σύμβαση του δήμου με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ροδόπης «Καραθεοδωρή» που αναλαμβάνει την μελέτη για το έργο αποκατάστασης υποδομών σε δρόμους και γεφύρια στην Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης. Το έργο είναι προϋπολογισμού  850.000 ευρώ και η μελέτη 80.000 ευρώ.

Τέλος, ανακοινώθηκε η έγκριση έργου που αφορά την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στο Πράσινο Ταμείο ύψους 75.000 ευρώ και σε τομεακό πρόγραμμα υπουργείου για την βιώσιμη μκροκινητικότητα (ηλεκτρικά ποδήλατα), ύψους 315.000 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …