Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Η Θράκη στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Η Θράκη στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

0

Η Θράκη αναδεικνύεται σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό αλλά και εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, μετά μάλιστα τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Η περιοχή έχει αρχίσει να αποκτά ενισχυμένο ρόλο, απόλυτης προτεραιότητας, καθώς από ακριτική περιφέρεια αναβαθμίζεται σε στρατηγικής σημασίας πύλη της ΕΕ με αυξημένη οικονομική και γεωπολιτική σημασία.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και του real estate, σε συνδυασμό με μεγάλα αναπτυξιακά έργα και αποκρατικοποιήσεις όπως η αξιοποίηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, η Εγνατία Οδός με τους ολοένα και περισσότερους κάθετους άξονες προς τις γειτονικές χώρες και οι νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις δημιουργούν ένα μωσαϊκό ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Ενέργεια,  ΑΠΕ και Πρωτογενής τομέας

Η ιδιαίτερα υψηλής παραγωγικότητας αγροτική γη, τα τεράστια γεωθερμικά πεδία, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου αποτελούν έναν εθνικό θησαυρό που μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια πληθώρα εφαρμογών, απόλυτα συμβατών με το νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. 

Ο ενεργειακός ρόλος της Θράκης είναι μοναδικής σημασίας, αφού η περιοχή διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας όλης της Ευρώπης. Το ενεργειακό παζλ συμπληρώνεται από δεκάδες επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σε πορεία ανάπτυξης έχει μπει και η περαιτέρω αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής. Ήδη σε πολλές περιοχές της κεντρικής ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιχειρήσεις όπως ξηραντήρια, ιχθυοτροφεία και θερμοκήπια εφαρμόζουν μεθόδους εκμετάλλευσης γεωθερμικών πεδίων χαμηλών θερμοκρασιών εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Συνδυασμένες μεταφορές

Πέρα από τον ενεργειακό κλάδο, η περιοχή της Θράκης αποτελεί σταυροδρόμι μεταφορών και εμπορίου, με σημαντικές υποδομές σε επίπεδο logistics. Οι πρόσφατες μάλιστα εξελίξεις στην Ουκρανία ανέδειξαν περαιτέρω τον ρόλο τής περιοχής ως διαμετακομιστικού κόμβου υψίστης γεωπολιτικής και εμπορικής σημασίας.

Η εγγύτητα με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων, η Εγνατία Οδός (που βρίσκεται σε φάση παραχώρησης), τα δύο αναβαθμισμένα αεροδρόμια σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη καθώς και τα αντίστοιχα λιμάνια τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ μετατρέπουν την περιοχή σε βασική δίοδο εμπορευμάτων από την Ανατολή στη Δύση και αντίστροφα.

Στο κάδρο μπαίνουν και οι νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις που θα δημιουργήσουν τη λεγόμενη “σιδηροδρομική Εγνατία”. Στα πλάνα για άμεση δημοπράτηση βρίσκονται η σύνδεση Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Τοξότες, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ και το τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο με προϋπολογισμό 815 εκατ. ευρώ.

Στις σημαντικές επενδύσεις που προγραμματίζονται στην περιοχή έχει αναφερθεί και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, τονίζοντας ότι με πόρους του ΕΣΠΑ θα δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα Καβάλα – Δράμα, ενώ έχει υπογραφεί σύμβαση για την ένωση του παραλιακού μετώπου Ροδόπης Έβρου.

Τουρισμός

Η Θράκη, αναδεικνύεται με ταχείς ρυθμούς και ως τουριστικός προορισμός, όπως άλλωστε δείχνουν οι έντονα ανοδικές τάσεις στις διεθνείς αφίξεις στην περιφέρεια. Οι οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις με μία δεξαμενή ανερχόμενων οικονομικά γειτονικών πληθυσμών σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά αλλά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία καθιστούν τον τομέα του τουρισμού αναδυόμενο κλάδο της τοπικής οικονομίας, με τη δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης ποικίλων τουριστικών υποδομών, πέρα από τις προφανείς εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες (π.χ. μαρίνες συνεδριακά κέντρα, υδροθεραπευτήρια κ.ο.κ.).

Οι πετυχημένες επενδύσεις

Η Θράκη είναι έδρα μερικών από των πιο ισχυρών ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Βιομηχανίες χημικών, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αλλά και εταιρείες-κολοσσοί στην εξόρυξη μαρμάρου, αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τον φυσικό πλούτο της περιοχής με τον καλύτερο τρόπο.

Από το κάδρο δεν λείπουν και οι σημαντικές επενδύσεις στην αγορά εμπορικών ακινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Flamingo Retail Park, το οποίο εδώ και μια δεκαετία έχει αναδειχτεί ως βασικός εμπορικός πόλος της Θράκης, προσελκύοντας τόσο Έλληνες όσο και ξένους καταναλωτές. Το εμπορικό πάρκο βρίσκεται σε ένα άμεσα προσβάσιμο σημείο (δίπλα από την έξοδο της Εγνατίας Οδού για την Ξάνθη) και σε κοντινή απόσταση από την Καβάλα και την Κομοτηνή.

Συμπερασματικά, είναι βέβαιο ότι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης βρίσκεται στο επίκεντρο οικονομικών εξελίξεων που αναμένεται να την μετασχηματίσουν σε σημαντικό βιομηχανικό πόλο και τουριστικό προορισμό τα επόμενα χρόνια. Η αξιοποίηση των πλούσιων εγγενών χαρακτηριστικών της, της γεωγραφικής θέσης της και των διαθέσιμων ευρωπαϊκών, εθνικών και ιδιωτικών κεφαλαίων προδιαγράφουν την άφιξη μιας ενδεχομένως χρυσής δεκαετίας.

Πηγή capital

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…