Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η Κομισιόν βάζει τέλος στην Ενισχυμένη Εποπτεία για την Ελλάδα έως τις 20 Αυγούστου

Η Κομισιόν βάζει τέλος στην Ενισχυμένη Εποπτεία για την Ελλάδα έως τις 20 Αυγούστου

0

Παράλληλα βάζει φρένο στα μέτρα στήριξης

Τον τερματισμό του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα μέχρι και τις 20 Αυγούστου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για την 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε ή πέτυχε σημαντική πρόοδο στις υποχρεώσεις που ανέλαβε μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Όπως τονίζεται, οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει ορισμένες ειδικές δεσμεύσεις σε τομείς όπως διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, φορολογία ακινήτων, επιδόματα αναπηρίας, περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και Δικαιοσύνη, ενώ συμφώνησαν για την παράταση της λειτουργίας του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να συνεχίσουν να αυξάνουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις τον τομέα των πολιτικών του χρηματοοικονομικού τομέα, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργασίας νομοθεσίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών.

Παράλληλα, προτείνει και την εκταμίευση μίας ακόμη δόσης από τα κέρδη των ομολόγων ως εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων υπό αίρεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με βάση την συμφωνία του Ιουνίου του 2018.

Στην έκθεση της για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η Κομισιόν ζητά για όλες τις χώρες της Ένωσης την παράταση της ρήτρας συνολικής διαφυγής και για το 2023, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των ασυνήθιστα υψηλών τιμών στα ενεργειακά προϊόντα.

Στην έκθεση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, αλλά και τη στήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία.

Για την περίοδο μετά το 2023, οι χώρες με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη σταδιακής μείωσης του χρέους και δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα, μέσω σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων τους, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup, “ανάβει” η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της 14ης έκθεσης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας. Το ποσό των 748 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.α.

Στην έκθεση, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …