Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίσκεψη και διδασκαλία στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής

Επίσκεψη και διδασκαλία στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής

0
Θανάσης Μουσόπουλος
Φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας θεσμός που εκτιμώ και αγαπώ ιδιαίτερα. Πριν από πολλές δεκαετίες είχα την ευκαιρία να κάνω μαθήματα σε ενηλίκους στα τμήματα ΝΕΛΕ (Λαϊκής Επιμόρφωσης) που λειτουργούσαν τότε. Διάδοχος θεσμός είναι τα ΣΔΕ.

Κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2015 – Μαρτίου 2016 είχα την τύχη να βρεθώ στο ΣΔΕ Ξάνθης,  όπου σε περίπου  τριάντα  ώρες εξετάσαμε την Ιστορία της Θράκης και της Ξάνθης, καθώς και τον Πολιτισμό της Θράκης και της Ξάνθης.

Χάρηκα, λοιπόν, και ευχαρίστως δέχτηκα την πρόσκληση του ΣΔΕ Κομοτηνής με την πρόταση του διδάσκοντα εκεί φίλου μαθητή μου Νίκου Σεργκενλίδη να κάνω κάποια διδασκαλία σχετική με ιστορία και πολιτισμό.

Πραγματικά την  Παρασκευή  27 Μαΐου 2022  βρέθηκα στο ΣΔΕ Κομοτηνής όπου με τη βοήθεια φωτογραφιών και εικόνων σε δύο δίωρα (ένα για το κάθε έτος σπουδαστών και σπουδαστριών) μίλησα για:

(α) Λογοτεχνία και Λογοτέχνες της Θράκης και

(β) Η παρουσία και προσφορά των Προσφύγων στον νεοελληνικό πολιτισμό.

Στην πρώτη διδακτική ενότητα αναφερθήκαμε αρχικά στην ιστορία και στον μυθολογικό πλούτο της ενιαίας Θράκης και στη συνέχεια στο έργο του Γιώργου Βιζυηνού και του Κώστα Βάρναλη. Κλείσαμε τη θρακική λογοτεχνία με αναφορά σε τρεις εκπροσώπους των τριών νομών της (νοτιο)δυτικής Θράκης: τον Στέφανο Ιωαννίδη, τον Μόσχο Κούκο και τον Γιάννη Ξανθούλη.

Στη δεύτερη διδακτική ώρα  προσεγγίσαμε την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα πολλά και ποικίλα προβλήματα των προσφύγων (θέματα υγείας, αντιμετώπιση από ντόπιους, στέγαση), αλλά και τα θετικά αποτελέσματα της παρουσίας των προσφύγων στην νεοελληνική κοινωνία, στην οικονομία και στον πολιτισμό.   Ενδεικτικά αναφερθήκαμε στη λογοτεχνία, στη μουσική και στη ζωγραφική. Μιλήσαμε για τον Γιώργο Σεφέρη, τη ρεμπέτικη μουσική και για δύο μικρασιάτες ζωγράφους και το έργο τους: τον Φώτη Κόντογλου και τον Γιώργο Σικελιώτη.

Τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη ακούσαμε τη μελοποίηση των Μοιραίων του Κ. Βάρναλη και της Άρνησης του Γ. Σεφέρη. Κλείσαμε το δίωρο με το τραγούδι «Ο ψαράς – Γιατί δε με θες κυρά μου».

Σε φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους σπουδαστές και  στις σπουδάστριες αποτυπώνουμε επιγραμματικά την Ιστορία της Θράκης καθώς και το ποίημά μου «ΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ», ως ενθύμιο της επίσκεψής μου.

Στον διευθυντή του ΣΔΕ Κ. Ηλία Βλάχο αφιέρωσα τρία βιβλία μου για τη βιβλιοθήκη του σχολείου, ενώ έδωσα την υπόσχεση ότι του χρόνου είναι στη διάθεσή τους.

Ευχαριστώ τα παιδιά που με παρακολούθησαν και τον Νίκο που με κάλεσε και οργάνωσε αυτή τη δράση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …