Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δεν τους φτάνει η ακρίβεια τους χτύπησε και το χαλάζι!

Δεν τους φτάνει η ακρίβεια τους χτύπησε και το χαλάζι!

0

Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού κατέστρεψε δέντρα και σιτηρά στα χωριά του κάμπου –

Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ έκανε χθες αυτοψία καταγράφοντας τις καταστροφές στις πληγείσες περιοχές

 

Καταγραφή και αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης  – Σηκώνει τα χέρια ψηλά ο αγροτικός κόσμος

 

Εικόνες καταστροφής σε σιτηρά αλλά και σε δενδρώδεις καλλιέργειες άφησε πίσω της η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε χθες το νομό μας. Τα χωριά Γαλάνη, Τοξότες, Λεύκη, Μαγικό, αλλά και σε άλλες περιοχές της ΠΕ Ξάνθης ντύθηκαν στα λευκά αφού το χαλάζι ήταν τόσο πολύ που κάλυψε δρόμους και χωράφια.

Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού κατέστρεψε δέντρα και σιτηρά στα χωριά του κάμπου

Ήταν στις  3 το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Μαΐου όταν άνοιξαν οι ουρανοί στην Ξάνθη. Η βροχόπτωση ήταν έντονη ενώ η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα. Χαλάζι έπεσε και στην πόλη της Ξάνθης χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα αφού διήρκησε λίγο και ήταν μικρό σε μέγεθος. Στο «μάτι του κυκλώνα» της απότομης κακοκαιρίας βρέθηκαν τα χωριά Γαλάνη, Τοξότες, Λεύκη, Μαγικό όπου η  έντονη χαλαζόπτωση, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα σε σημείο να καλύπτει τα πάντα στο πέρασμά του. Οι διερχόμενοι οδηγοί αναγκάστηκαν να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους, αναμένοντας να κοπάσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης υπάρχουν καταστροφές σε δέντρα, καλαμπόκια, ηλίανθο και σιτηρά: «Τα στάρια είναι σε μια κρίσιμη φάση καθώς τώρα δένουν καρπό και χρειάζονται νερό. Η βροχή που έπεσε μετά από μια μεγάλη περίοδο ανομβρίας τα πρόλαβε οριακά. Αλλά σε περιοχές που έπεσε χαλάζι έγιναν μεγάλες ζημιές».

 

Σηκώνει τα χέρια ψηλά ο αγροτικός κόσμος

Την απόγνωση του αγροτικού κόσμου μεταφέρει ο κ. Δαλάτσης καθώς είναι αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου ακρίβεια στην ενέργεια και σε λιπάσματα που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής και όσο και αν αυξηθούν οι τιμές που θα πουλήσουν τα αγροτικά προϊόντα τους το μόνο που θα πετύχουν είναι να καλύψουν το κόστος γιατί ούτε λόγος για κέρδος: «Είναι πανάκριβα όλα, λιπάσματα, σπόροι αλλά κυρίως πετρέλαιο και ρεύμα. Και ακόμη δεν μας έχουν δώσει καμιά ενίσχυση. Ακόμη είμαστε στο θα …Ελπίζουμε να πουλήσουμε σε καλές τιμές μόνο και μόνο για να καλύψουμε το κόστος. Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός και ανασφάλεια στον αγροτικό κόσμο».

 

 

Καταγραφή και αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

Στο πλαίσιο της καταγραφής και της αποζημίωσης των αγροτών ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης  γνωστοποιεί  ότι απέστειλε επιστολή προς τον ΕΛΓΑ κοινοποιούμενη στον  Περιφερειάρχη ΠΑΜΘ, κύριο Εκτελεστικό ΠΑΜΘ, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Δήμο Τοπείρου, Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης με το εξής περιεχόμενο:

Σας ενημερώνουμε, ότι εχθές έπειτα από την σφοδρή χαλαζόπτωση, που έλαβε χώρα στα χωριά Γαλάνη, Τοξότες, Λεύκη, Μαγικό, αλλά και σε άλλες περιοχές της ΠΕ Ξάνθης, οι ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν ήταν πολλές και για τον λόγο αυτό ζητούμε από τον ΕΛΓΑ, να προβεί άμεσα σε αυτοψίες, με σκοπό την καταγραφή της έκτασης των ζημιών καθώς και την άμεση διενέργεια όλων των σύννομων απαιτούμενων ενεργειών για την οικονομική αποζημίωση των ανθρώπων που επλήγησαν.

Λαμβάνοντας υπόψη, πως ένας από τους κύριους άξονες ανάπτυξης και στήριξης της τοπικής οικονομίας στην Ξάνθη είναι ο γεωργικός τομέας, ζητούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία, για τη διενέργεια όλων των σύννομων

απαιτούμενων ενεργειών της υπηρεσίας σας, για την οικονομική τους αποζημίωση.

Παράλληλα, σαν Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, δηλώνω και εκφράζω τη διάθεση όλων των υπηρεσιών και δυναμικού, για οποιαδήποτε παροχή βοήθειας στο έργο σας και παροχή πληροφοριών, για την ταχύτερη διευθέτηση της καταγραφής και αποζημιώσεων των αγροτών μας».

Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ έκανε χθες αυτοψία καταγράφοντας τις καταστροφές στις πληγείσες περιοχές

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του βουλευτή  Ξάνθης της ΝΔ κ. Σπύρου Τσιλιγγίρη ο οποίος επικοινώνησε με  τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ κ. Δημήτριο Πανταζή, ζητώντας να γίνει άμεσα

αυτοψία των καλλιεργειών που υπέστησαν καταστροφές από την  χαλαζόπτωση

Έτσι κλιμάκιο του ΕΛΓΑ  βρέθηκε την Πέμπτη στις  περιοχές της Λευκής, του Μαγικού, του Αυξεντίου και  του Κατραμίου καταγράφοντας τις καταστροφές.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στιγμιότυπο από την ώρα της χαλαζόπτωσης στην περιοχή της Γαλάνης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…