Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από Χαρίτου, Γκαρά και Ζεϊμπέκ. Υποστηρίζουν ότι η μείωση των εισακτέων συνιστά υποβάθμιση για το ακριτικό πανεπιστήμιο
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Γκαρά , Χ. Ζεϊμπέκ με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δ. Χαρίτου με ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή ζητούν από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ Κεραμέως να επανεξετάσει την απόφασή της για την μείωση των εισακτέων στα Τμήματα του ΔΠΘ. Όπως επίσης εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε η ίδρυση των νέων τμημάτων όπως του Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή και του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, για τα οποία είχε δεσμευτεί δημόσια και επανειλημμένα τόσο το Υπουργείο όσο και οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ .
Οι βουλευτές στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί συστηματικά πολιτικές υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που οι συνέπειες είναι πιο έντονες στα περιφερειακά Α.Ε.Ι. Όπως σημειώνουν, «αντί να τα στηρίζει στη πραγματικότητα αποδυναμώνει τα περιφερειακά πανεπιστήμια όπως το Δ.Π.Θ με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Την ίδια στιγμή που με τις πολιτικές της τα οδηγεί σε οικονομική ασφυξία, με μεγάλα κενά σε μέλη ΔΕΠ και με ελάχιστο διοικητικό προσωπικό, το ΔΠΘ χάριν στις προσπάθειες της Πανεπιστημιακής κοινότητας αναπτύσσεται και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο».
Ακόμη αναφέρουν: «η συστηματική πολιτική αποψίλωσης της Θράκης περιλαμβάνει επιπλέον τη μη λειτουργία των δύο νέων τμημάτων, του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και του Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνής. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του αρμόδιου υφυπουργού Α. Συρίγου στη Βουλή και στις επισκέψεις του στη Θράκη, αλλά και των τοπικών βουλευτών της ΝΔ, ότι θα νομοθετηθεί η ίδρυση των Τμημάτων αυτών ώστε να υποδεχτούν τους πρώτους φοιτητές και φοιτήτριες τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τα νέα Τμήματα δεν θα περιλαμβάνονται στο νέο Μηχανογραφικό».
Οι Βουλευτές τέλος καλούν την κυβέρνηση να λάβει γενναία μέτρα στήριξης του ΔΠΘ λαμβάνοντας υπόψη ότι το Πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της ακριτικής Θράκης.