Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χωρίς δωρεάν εξετάσεις έως το Σάββατο στα εννιά διαγνωστικά εργαστήρια της Ξάνθης

Χωρίς δωρεάν εξετάσεις έως το Σάββατο στα εννιά διαγνωστικά εργαστήρια της Ξάνθης

0

Στο πλαίσιο τριήμερης πανελλαδικής κινητοποίησης δεν διενεργούνται εξετάσεις σε διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία

Ιω. Σπανόπουλος: «Πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα του clawback, είναι μεγάλη αστοχία και παραλογισμός. Οι κυβερνήσεις το αναγνωρίζουν, αλλά δε δίνουν λύση»

Μαζικά συμμετέχουν οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί) στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται 26,27 και 28 Μαΐου, καθώς ο κλάδος διαμαρτύρεται για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις – επιστροφές που πρέπει να γίνονται στον ΕΟΠΥΥ (clawback) όταν υπάρχει υπέρβαση τις προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Έτσι, έως το Σάββατο δεν διενεργούνται δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις στα εννιά εργαστήρια της Ξάνθης, που συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση και διαπιστώνεται μεγάλη αποφασιστικότητα από την πλευρά διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων να πιέσουν την Πολιτεία ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα που αντιμετωπίζουν διογκούμενο τα τελευταία χρόνια.

«Απαιτείται άμεση λύση, η τριήμερη κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή»

Όπως εξήγησε στο «Ε» ο Γ.Γ. του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Ιωάννης Σπανόπουλος το ζήτημα των υποχρεωτικών εκπτώσεων και των επιστροφών (rebate και clawback) έχει οδηγήσει σε τεράστια συσσώρευση «χρεών» προς τον ΕΟΠΠΥ και μάλιστα αυτό το μήνα έφτασε στο 40%.

«Συμμετείχα τη Δευτέρα στην πανελλαδική τηλεδιάσκεψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων, όπου διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είναι μείζον και πρέπει να δοθεί λύση. Αυτή η κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή», σημείωσε ο κ. Σπανόπουλος, επισημαίνοντας ότι στην σύσκεψη διαπιστώθηκε μία συσπείρωση της ιατρικής κοινότητας, καθώς αναδείχθηκαν ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, αλλά χωρίς την απαιτούμενη, όπως διαφαίνεται, ενεργοποίηση από την πλευρά της Πολιτείας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι με την ανακοίνωση των κινητοποιήσεων ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άσκησε δριμεία κριτική στα διαγνωστικά εργαστήρια, σημειώνοντας ότι: «η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν». Πρόσθεσε δε ότι, «είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατομμυρίων τον χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του». Βέβαια παραδέχθηκε ότι για τους εργαστηριακούς γιατρούς είναι «πιεστική η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί» και ανέφερε: «η πολιτεία αναγνωρίζει το πρόβλημα με το clawback, το οποίο είναι ουσιαστικά οι επιστροφές που καταβάλλουν οι ιδιώτες στο κράτος, όταν οι δαπάνες για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων υπερβαίνουν το -χαμηλό κατά κοινή ομολογία- πλαφόν των δαπανών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ».

«Αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά δε το λύνουν»

Ο κλάδος διαμαρτύρεται για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό, το συντονιστικό τους όργανο επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια τον κλάδο ταλανίζει το clawback και ότι καμία προσπάθεια δεν έχει καρποφορήσει.

Όπως εξήγησε ο κ. Σπανόπουλος το clawback εφαρμόστηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2013, ως ένα μέτρο συγκράτησης των δαπανών και εξορθολογισμού τους, λόγω και των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που βίωνε τότε η χώρα με την εφαρμογή μνημονίων. Από τότε, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προκειμένου να γίνει πραγματική αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών και να χρηματοδοτηθεί με το αναλογούν ποσό ο ΕΟΠΥΥ.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «την εποχή πριν από τα μνημόνια τα κόστη των εργαστηριακών εξετάσεων έφταναν το 1,2 δισ. ευρώ. Με τα Μνημόνια επιβλήθηκε η δαπάνη να μην ξεπερνά τα 250 εκ. ευρώ και εφαρμόστηκαν κάποιες δικλείδες ώστε να μην συνταγογραφούνται πολλές εξετάσεις. Η αρχική πρόβλεψη ήταν να ισχύει αυτός ο περιορισμός έως το 2018. Ωστόσο, ενώ πέρασε αυτή η χρονιά, ενώ άλλαξαν οι συνθήκες, ενώ δεν υπάρχουν πλέον μηχανισμοί ελέγχου για την εφαρμογή των δικλείδων αυτών, δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη νέας ρύθμισης και οι εργαστηριακοί γιατροί αναγκάζονται να διενεργούν εξετάσεις με clawback που έφτασε μέχρι και το 40%». Όπως εξήγησε αυτή η κατάσταση είναι μη βιώσιμη, αφού συσσωρεύονται για τον ιδιώτη εργαστηριακό γιατρό οφειλές, που στην πραγματικότητα δεν είναι χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ, αλλά κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού του Οργανισμού. «Για εργαστήρια όπως της Ξάνθης, οι οφειλές αυτές μπορεί να φτάνουν τις 50.000 και 100.000 ευρώ. Δεν ξέρουμε τα ποσά, αλλά αν κάποιος θέλει να κλείσει ή να συνταξιοδοτηθεί τα χρέη αυτά θα βεβαιωθούν στην Εφορία!», σημείωσε ο κ. Σπανόπουλος αναδεικνύοντας την κατάσταση του «μη παρέκει» που έχει φτάσει ο κλάδος. «Είναι μία διαρκής στεναχώρια, αδικία και παραλογισμός», τόνισε ο ίδιος, «οι κυβερνήσεις το αναγνωρίζουν, αλλά δε δίνουν λύσεις».

Ο Γ.Γ. του ΙΣΞ επεσήμανε ότι οι ασφαλισμένοι από την πλευρά τους έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, ωστόσο και για τα διαγνωστικά εργαστήρια υπάρχουν εξετάσεις για τις οποίες υπάρχει μεγάλο κόστος που δεν μπορούν να απορροφήσουν.

Συσπειρώνεται η ιατρική κοινότητα, ζητά διάλογο με την Πολιτεία

Τέλος, ο κ. Σπανόπουλος έδωσε βαρύτητα συνδυαστικά και στην συνθήκη που δημιουργεί το νέο νομοσχέδιο, όπου, όπως είπε, ορίζονται τρεις κλίμακες τιμών και με βάση τα ποιοτικά κριτήρια που τίθενται (εξοπλισμός, προσωπικό κλπ) θα είναι πολύ λίγοι όσοι θα μπορούν να φτάσουν την υψηλή κατηγορία. «Το ζήτημα αυτό συνδέεται και με μια σειρά από άλλα θέματα για την υγεία, αφού, όπως έγινε αντιληπτό και κοινά αποδεκτό και στην σύσκεψη, η Πολιτεία νομοθετεί χωρίς να συζητά με τον ιατρικό κλάδο, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις», κατέληξε ο ίδιος.

«Αν ένας εργαστηριακός γιατρός θελήσει να κλείσει ή να συνταξιοδοτηθεί θα βεβαιωθούν αυτά τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ, ως χρέη στην Εφορία. Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα»
Ιωάννης Σπανόπουλος
Γ.Γ. Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Τα αιτήματα του κλάδου

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση-ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «α διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:

1) Το “κούρεμα” των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως έχει γίνει και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και προσφάτως με την επιστρεπτέα προκαταβολή (που ορθώς έγινε) και που ήταν δάνειο και όχι τεχνητό χρέος και

2) Τον περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητάμε να εκτελούμε τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ.

Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους.

Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς!

Ζητάμε την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αφανισμό μας!

Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται!

Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα για την Υγεία!».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…