Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Μαΐου 2022

0

Θα εμφανιστούν μια φορά μόνον
Στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι περισσότερο από σίγουρο πως θα εμφανιστούν αρκετά μικρά κόμματα ή σχηματισμοί.
Θα επιδιώξουν την εκλογή τους από τη συμμετοχή τόσο από την πλευρά της ακροδεξιάς όπως και της ακροαριστεράς ή κάποια χωρίς πολιτικό προσδιορισμό αλλά κοινωνικό, κυνηγετικό ή άλλη απίθανη επιλογή αφού τους δίνει την αφορμή και το δικαίωμα το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές όποτε γίνουν αυτές.
Όλες αυτές οι κινήσεις ή τα κομματίδια, είναι θνησιγενή. Θα τα δούμε για μια μοναδική φορά και μετά θα εξαφανιστούν. Κι αυτό, διότι αμέσως μετά, οι αμέσως επόμενες εκλογές θα γίνουν με το κανονικό εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, αυτό με το οποίο ψηφίσαμε το 2019.
Γ.Δ.


Ανευθυνότητα και δικαιολογίες
Όταν διαβάζω άρθρο υπουργού, υφυπουργού, στελέχους ΔΕΚΟ ή άλλων κρατικών φορέων που από την αρχή ακόμη μιλούν για υποστελέχωση των Κρατικών Υπηρεσιών, σταματώ την ανάγνωση. Θεωρώ αμέσως πως οι εν λόγω κύριοι πως υποτιμούν την νοημοσύνη όλων όσων δεν ανήκουν ή δεν συμμερίζονται τη δική τους «λογική».
Δικαιολογία ανεύθυνων και εκ προοιμίου αποτυχημένων υπουργών και στελεχών.
«Στελέχη» που θεωρούν πως η λύση είναι ο αυξημένος αριθμός προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων, κρυφοκρατιστές που ετοιμάζουν την δικαιολόγηση της αποτυχίας τους.
Δεν θ’ αναφέρω ονόματα διότι υπάρχουν πολλά. Και σήμερα και χθες και παλαιότερα.
Μ’ αυτούς τους ανίκανους όμως προκοπή δεν θα γίνει ποτέ. Τους προσέφεραν ένα αξίωμα, μία θέση κι αμέσως «βλέπουν» πως λείπει προσωπικό.
Κάνουν ένα σοβαρό λάθος όμως. Αυτοί θα έπρεπε να λείψουν διότι δεν είναι ικανοί, δεν έχουν τα προσόντα. Και μ’ αυτούς, η χώρα, διαχρονικά δεν μπορεί να πάει μπροστά.
Γ.Δ.


Μία προτομή και μία ντροπή
Δεν θα πω πως είναι απαράδεκτο μόνο αλλά και προσβολή για τον τιμώμενο το να γίνει και στηθεί μία προτομή. Εδώ χωριά αποφασίζουν να τιμήσουν κάποιον και σε χρόνο σύντομο όλα είναι έτοιμα και η προτομή και η εκδήλωση, όλα.
Μόνον στο δήμο Ξάνθης χρειάζονται χρόνια για να τελειώσουν την υπόθεση της τοποθέτησης της προτομής του Κωνσταντίνου Θανόπουλου. Εάν τα δέκα χιλιάδες ευρώ προτομή και βιβλίο είναι πολλά για τα οικονομικά του δήμου, να μας το πει, να παραχωρήσει τον χώρο να την κάνουν οι φίλοι και οι δικοί του την προτομή.
Κι ας μείνει ο δήμος με το στίγμα της αδιαφορίας και της αχαριστίας. Και να θυμάται πως μόνο μια λέξη υπάρχει γι’ αυτή τη συμπεριφορά. Ντροπή!
Γ.Δ.


Υπομονή 20 μήνες
Υπομονή συστήνει η Περιφέρειά μας προς τους κατοίκους Ροδόπης και Ξάνθης για χρονική περίοδο 20 μηνών. Δηλαδή κατά δύο χρόνια έως ότου η νέα γέφυρα στον Κομψάτο δοθεί σε κυκλοφορία.
Για σχεδόν πέντε χρόνια η υπόθεση εξετάζονταν ως προς το τι πρέπει να γίνει. Να γίνει νέα, να γίνει ένα τμήμα ή να μην γίνει τίποτε.
Τελικά, αφού είδαν τους καφέδες και τις χαρτορίχτρες, αποφάσισαν την απομάκρυνση της παλιάς και την εξ’ ολοκλήρου αποκατάστασή της. Τέτοια ταχύτητα!
Δηλαδή, επί 5 χρόνια συζητούσαν τι πρέπει να κάνουν. Και τελικά, αποφάσισαν να ενισχύσουν και ανακατασκευάσουν την ίδια γέφυρα. Όταν λοιπόν με τέτοια ταχύτητα προχωρούν οι αποφάσεις και τα έργα στην περιφέρεια πώς να πάει μπροστά, πώς θα ξεφύγει από την τελευταία θέση; Δεν θα ξεφύγει, εκεί θα μείνει…
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό
Τι να πει αλήθεια κανείς, τι να σχολιάσει και τι επαίνους να εκφράσει για το Αγγλικό ποδόσφαιρο και κυρίως για το πρωτάθλημα και της Σούπερ Λιγκ αλλά και των μικρότερων κατηγοριών. Την Κυριακή ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα με συγκλονιστικά παιγνίδια, κυρίως τα δύο από το αποτέλεσμα των οποίων κρίνονταν το πρωτάθλημα.
Και στα δύο αυτά παιγνίδια υπήρξε μια ποδοσφαιρική πανδαισία με ανατροπή και καρδιοχτύπια. Στο πρώτο μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Άστον Βίλα 3-2 τελικό, μέχρι το 75΄ η Μάντσεστερ έχανε με 2-0. Και σε 15΄λεπτά ανέτρεψε το παιγνίδι με 3 γκολ και πήρε το πρωτάθλημα. Την ίδια ώρα, στο Άνφιλντ, η Λίβερπουλ κέρδισε μεν με 3-1, αλλά έμεινε δεύτερη με έναν βαθμό διαφορά, με 93 έναντι 92. Και στα δύο ματς έγιναν τρομερά παιγνίδια μέχρι το τέλος της αναμέτρησης.
Παρόμοιο πρωτάθλημα, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει παγκοσμίως. Πρόκειται για διαφήμιση του ποδοσφαίρου, για παιγνίδια καθαρά, που κερδίζονται στο γήπεδο και μόνον εκεί.
Όσοι πραγματικοί φίλοι του ποδοσφαίρου παρακολούθησαν τους αγώνες ήταν τυχεροί. Μοναδική εμπειρία απόλαυσαν με αγωνία και εναλλαγές στο σκορ.
Γ.Δ.


Εσωκομματική αντιπαράθεση
Είναι δεδομένο πως οι εσωκομματικές κόντρες και ανταλλαγές όχι και ιδιαίτερα ευγενικών κριτικών απόψεων, πως έχουν τον αντίκτυπό τους.
Θα το έλεγε κανείς αυτό σίγουρα για τις σοβαρές καταγγελίες επιφανών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης όπου σύμφωνα με τις αναφορές αυτές «βγήκαν τα μαχαίρια».
Αιτία κι αφορμή η «εμφάνιση» της είδησης πως ο Οζκιούρ Φερχάτ πως είχε εκλεγεί στη νέα Κεντρική Επιτροπή, ενώ αυτό σύμφωνα με την εκλογική διαδικασία δεν ήταν σωστό.
Πρόβλημα σοβαρό, κομματικό, μειονοτικό που «λύθηκε» με άνωθεν εντολή. Ο λόγος; Να υπάρχει η παρουσία μειονοτικού εκπροσώπου στο Συνέδριο…
Γ.Δ.


Και ολίγον Ξάνθη
Ας μεταφερθούμε στα του ΣΥΡΙΖΑ της Ξάνθης. Η εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή του Στάθη Γιαννακίδη και με καλή σειρά, σίγουρα δεν ήταν έκπληξη. Όπως δεν ήταν και ιδιαίτερα ευχάριστη για ορισμένους. Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα στα κόμματα και οι γκρίνιες, τα καρφώματα και οι συνεργασίες υπάρχουν σε όλα.
Εκείνο που διαπιστώθηκε πάντως σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η τακτική του Τσίπρα σιγά-σιγά να σπρώχνει τους παλιούς προς την έξοδο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι λεγόμενοι προεδρικοί και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ πως θα εκπροσωπούν πλέον το νέο, το διαφορετικό. Μ’ αυτή την εικόνα εξάλλου θα πάει και στις εκλογές.
Γ.Δ.


Νέο κόμμα
Και έγινε κόμμα. Οι τρεις σε ένα. Μπογδάνος, Τζήμερος, Κρανιδιώτης αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν την ψήφο της ακροδεξιάς εν Ελλάδι. Η ένωσή τους βέβαια υλοποιήθηκε για έναν βασικό λόγο, της απλής αναλογικής με την οποία θα γίνουν οι προσεχείς εκλογές.  Το «μαγείρεμα» ετοιμαζόταν εδώ και καιρό και έμεναν οι λεπτομέρειες για να κλείσει η συμφωνία τους.
Έψαχναν το όνομα για τα βαπτίσια της πολιτικής πρωτοβουλίας τους και τελικά κατέληξαν στο «Εθνική Συμφωνία». Προφανές πως θ’ απευθυνθούν στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας για ν’ αντλήσουν από κει ψηφοφόρους όπως και της γνωστής Χρυσής Αυγής.
Γ.Δ.


Έλεος πια με την τρομολαγνεία
Νέο πεδίο δημοσιότητας για τους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους ανοίγεται με την εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων. Ένα ύποπτο κρούσμα εμφανίστηκε στην χώρα και που τελικά δεν ήταν ευλογιά και έγινε το σώσε…Πρώτο θέμα στις ειδήσεις των καναλιών και η απαραίτητη παρέλαση των επιστημόνων.  Έλεος πια με την τρομολαγνεία που χρησιμοποιούν τα κανάλια για να κάνουν τηλεθέαση! Πρέπει να σταματήσει αυτό τώρα!
Ο τρόπος που διαχειρίζονται την είδηση από τις εγκληματικές υποθέσεις ως και θέματα υγείας είναι απαράδεκτος. Αυτή η λεγόμενη διεισδυτική δημοσιογραφία αντί να ενημερώσει αντικειμενικά το κοινό δημιουργεί ένα κλίμα τρόμου με πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του. Το τηλεκοντρόλ είναι η δύναμή του, η αντίδρασή  του ωστόσο αυτή η προσέγγιση της είδησης με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες,  με γνώμονα μόνο να …πουλήσει, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν τι μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες. Από την απώλεια της αξιοπιστίας που είναι και το λιγότερο ως τον εθισμό και τον μιμητισμό στις εγκληματικές συμπεριφορές, την δημιουργία αρνητικών προτύπων κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.
Μ.Ξ.


Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το κουίζ της ημέρας
Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με τους καλύτερους οιωνούς για την επόμενη μέρα. Το κλίμα ήταν ενωτικό, είχε παλμό και ήταν ένας συγκερασμός των βετεράνων του χώρου με τους νέους κι αυτό είναι πολύ θετικό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να φέρει στο συνέδριο τρεις πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου είχαν  ενεργό ρόλο στις ομάδες εργασίας. Τo κόμμα βγαίνει πιο δυνατό από το συνέδριο, πιο ανανεωμένο με ταυτότητα και πολιτικό στίγμα αφού περιεγράφηκε ευκρινώς  το προγραμματικό πλαίσιο διακυβέρνησης. Κυριάρχησε η «πολιτική αυτονομία» δίνοντας το στίγμα ότι  το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν κλείνει το μάτι ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι τα στελέχη που πλήγωσαν την παράταξη αναζητώντας αλλού καρέκλες εξουσίας δεν έχουν θέση στο κόμμα. Αυτό δεν ισχύει με στελέχη που δεν είχαν ενεργό ρόλο.
Κουίζ: Ποιοι είναι οι δύο πρώην πασόκοι από την Ξάνθη που έγιναν συριζαίοι και εθεάθησαν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ενώ είχαν και επαφή με τον Νίκο Ανδρουλάκη;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …