838 από ΓΕΛ – 286 από ΕΠΑΛ και 10 από τα Ειδικά σχολεία – Θα εξεταστούν σε οκτώ εξεταστικά κέντρα
Ποιο είναι το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τις πανελλαδικές – Ευχές και συμβουλές από τον Χρήστο Ιωαννίδη, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης
Σε 1.134 ανέρχονται οι Ξανθιώτες υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές του έτους 2021 – 2022 για ένα εισιτήριο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μια ακόμη covid σχολική χρονιά που κύλησε με μεγάλες δυσκολίες, με συνεχόμενα διαγνωστικά τεστ, με μάσκες και αποστάσεις στις αίθουσες διδασκαλίας, με απουσίες παιδιών και εκπαιδευτικών λόγω καραντίνας, ολοκληρώνεται και στις 2 Ιουνίου οι 1.134 μαθητές θα καθίσουν και πάλι στα θρανία που τώρα πλέον θα είναι των εξεταστικών κέντρων για να δώσουν την μάχη των πανελλαδικών που θα ολοκληρωθούν στις 21/6 με το ειδικό μάθημα των Αγγλικών σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.
1.134 υποψήφιοι: 838 από ΓΕΛ – 286 από ΕΠΑΛ και 10 από τα Ειδικά σχολεία
Σε οκτώ ανέρχονται τα εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί, τα ίδια δηλαδή με πέρσι και στα επτά απ’ αυτά θα εξεταστούν οι 834 απόφοιτοι των ΓΕΛ, στο ένα οι 286 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και οι 10 απόφοιτοι των ειδικών σχολείων.
Ειδικότερα:
Οκτώ εξεταστικά κέντρα Ξάνθης
1ο ΓΕΛ Ξάνθης + υποψήφιοι Μουσικό Λύκειο Ξάνθης+ υποψήφιοι των ειδικών σχολείων
2ο ΓΕΛ Ξάνθης + Εσπερινό ΓΕΛ Ξάνθης
3ο ΓΕΛ Ξάνθης + Εκκλησιαστικό ΓΕΛ Ξάνθης
4ο ΓΕΛ Ξάνθης 143 + Μειονοτικό ΓΕΛ Ξάνθης
ΓΕΛ Αβδήρων + υποψήφιοι από το ΑΞΙΟΝ
6ο ΓΕΛ Γλαύκης + Ιεροσπουδαστήριο Ξάνθης
ΓΕΛ Σταυρούπολης
2ο ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ Ξάνθης
Ο «εφιάλτης» των εξεταζομένων στις Πανελλαδικές
Όπως πέρσι που ήταν επίσης χρονιά covid έτσι και φέτος ο «εφιάλτης» για τους υποψήφιους παραμένει μήπως παρουσιάσουν συμπτώματα και βγουν θετικοί στον κορωνοϊό καθώς τότε θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα. Είναι αυτό που απεύχονται όλοι αλλά στο ενδεχόμενο να συμβεί ο υποψήφιος θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα και θα κληθεί να δώσει εξετάσεις στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου και μάλιστα σ’ όλα τα μαθήματα και όχι μόνο σ’ αυτά που απέμειναν όπως προβλέπει το ισχύον πλαίσιο νόμου! Σε περίπτωση που βρεθεί θετικός εκπαιδευτικός που εκτελεί χρέη επιτηρητή υπάρχει η εναλλακτική του αναπληρωτή.
Ποιο είναι το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τις πανελλαδικές
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να κάνουν self ή rapid τεστ για την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο εκτός από τους ανεμβολίαστους.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου
O Πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:
-να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους,
-να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,
-να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
Επίσης: Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.
Τέλος πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.
Χ. Ιωαννίδης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Ξάνθης προς υποψήφιους: «Ηρεμία και ψυχραιμία και όλα θα πάνε καλά»
Ευχές αλλά και συμβουλές προς τους υποψηφίους και τις οικογένειες τους απευθύνει ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης: «Ήταν μια ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά. Γι αυτό και οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ήρεμοι ώστε να αποδώσουν στο 100% της προετοιμασίας τους. Ήρεμο και υποστηρικτικό κλίμα θα πρέπει να υπάρχει και στα άλλα μέλη της οικογένειας. Δεν πρέπει να προκαλείται άγχος στον υποψήφιο αλλά θετική ενέργεια. Ευελπιστώ και εύχομαι όλα να πάνε καλά και τα παιδιά μας να πετύχουν στις σχολές που επιθυμούν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».
Μαριάννα Ξανθοπούλου