Στα 11 – 12 το κιλό η τιμή του στους φούρνους της πόλης
Στήριξη στους φούρνους της γειτονιάς ζητούν οι αρτοποιοί Ξάνθης
Μέρες Πάσχα και διάχυτη είναι η μυρωδιά του τσουρεκιού που αναδύεται από τους φούρνους της γειτονιάς. Οι αρτοποιοί τέτοιες μέρες φουρνίζουν ξεφουρνίζουν φρέσκα λαχταριστά τσουρέκια όμως ελάχιστη είναι η ζήτηση. Η ακρίβεια στο ψωμί και στα αρτοπαρασκευάσματα έχει χτυπήσει «κόκκινο» και η αγοραστική δυνατότητα έχει περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα.
350 γρ. ψωμί 1, 30 και 1 κιλό τσουρέκι στα 11 – 12 ευρώ
«Δεν έχουμε ακόμη καμιά εορταστική κίνηση. Τα καθημερινά μόνο. Δεν έχει χρήματα ο κόσμος. Τι να πρωτοπληρώσει ; Το ρεύμα , το πετρέλαιο που ακόμη χρειάζεται για θέρμανση; Είναι πολύ σφιγμένοι όλοι και με το δίκιο τους», αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Ξάνθης κ. Αθανάσιος Νικολαΐδης υπολογίζοντας τις ανατιμήσεις που έχουν υποστεί οι αρτοποιοί και την προσπάθεια τους να βρουν μια ισορροπία, ώστε να μπορούν να σταθούν στην αγορά: «Αναλογιστείτε ότι ένα σακί αλεύρι 25 ευρώ τον Οκτώβριο μας κόστιζε 9 ευρώ και σήμερα 25 ευρώ. Αγοράζουμε ένα ευρώ το κιλό το αλεύρι. ΔΕΗ είχαμε 3.000 ευρώ τον μήνα και τώρα 7.500 ευρώ, πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούμε 1,40 και τώρα 1,90 ευρώ. Έχουμε συνολικά αυξήσεις 150% και αυξήσαμε το ψωμί 30% . Τις υπόλοιπες τις απορροφήσαμε. Γι αυτό έχουμε τα 350 γραμμάρια, να κοστίζουν 1, 30 και το τσουρέκι θα πωλείται 11 – 12 ευρώ το κιλό. Δεν γίνεται διαφορετικά».
Ντόμινο οι αυξήσεις – Πήρε «φωτιά» και ο ανοξείδωτος χάλυβας που χρησιμοποιείται σε μηχανήματα ζαχαροπλαστικής
Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως έχει προκληθεί ένα ντόμινο αυξήσεων σε όλα τα είδη που χρησιμοποιούν, όπως βούτυρο γάλα και ξηρούς καρπούς, και στα μπαχαρικά αλλά ακόμη και στον ανοξείδωτο χάλυβα, το μέταλλο που χρησιμοποιείται για τα σκεύη ζαχαροπλαστικής και τα μηχανήματα. Ειδικότερα ανέφερε πως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία (Ρωσία και Ουκρανία εξάγουν ανοξείδωτο χάλυβα) από 2 ευρώ έφτασε σε 6 ευρώ και όλο αυτό το ντόμινο αυξήσεων προκαλεί αυτή την δύσκολη κατάσταση για όλους. Αυτή είναι η εικόνα στα αρτοποιεία της πόλης. Ήδη επιχειρήσεις του χώρου, παραδοσιακοί φούρνοι, βάζουν λουκέτο μην αντέχοντας οι ιδιοκτήτες τους την πίεση».
Στήριξη στους φούρνους της γειτονιάς ζητούν οι αρτοποιοί Ξάνθης
Καταλήγοντας ζητά την στήριξη του κοινού στους φούρνους της γειτονιάς γιατί οι αγορές τους είναι ασφαλείς και χωρίς συντηρητικά: «Να ψωνίζουν από εκεί που ξέρουν, από το φούρνο της γειτονιάς τους, γνωρίζουν την ποιότητα και αν προκύψει κάποιο πρόβλημα θα μπορέσουν να το βρουν. Ούτε συντηρητικά υπάρχουν. Ούτε κατεψυγμένες είναι οι ζύμες μας ώστε να κατεβάσουμε τα κόστη. Ό,τι μπορούμε ως πρώτη ύλη να το προμηθευτούμε από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή μας, το κάνουμε ενισχύοντας την ντόπια παραγωγή».
Μαριάννα Ξανθοπούλου