Παρουσιάστηκε στο κοινό το πρωί της Κυριακής στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ
Προϊόν πρότυπης συνεργασίας για την ανάδειξη των θρακιώτικων ιδιωμάτων
Τα «Θρακιώτικα», πρότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι για τα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης συστήθηκαν στο κοινό της Ξάνθης το πρωί της Κυριακής 10/09 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ.Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μικροί και μεγάλοι έγιναν… συμπαίκτες σε ένα παιχνίδι εξοικείωσης με τα τοπικά ιδιώματα της Θρακιώτικης λαλιάς. Αφουγκράστηκαν πληροφορίες για την παράδοση, τον πολιτισμό, την μακραίωνη και αρχαία ιστορία της Θράκης. Το παιχνίδι δεν άργησε να μετατραπεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή παράδοση, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή παράδοση προορισμένο για όλη την οικογένεια
Τι είναι η «Ντοπιολαλιά»
Η «Ντοπιολαλιά» είναι το πρώτο παιχνίδι για το γλωσσικό ιδίωμα και τις λαλιές του τόπου μας. Εμπνευστής και δημιουργός των παιχνιδιών είναι ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού «Πολιτιστικού Δικτύου για τη Ντοπιολαλιά». Τα παιχνίδια της «Ντοπιολαλιάς» έχουν σχεδιαστεί, έτσι ώστε μέσω της γλώσσας να παρουσιάζεται με τρόπο ψυχαγωγικό, ευρηματικό και διαδραστικό η ιστορία, ο πολιτισμός, η παράδοση, η γαστρονομία, η καθημερινή ζωή, η αρχιτεκτονική, η πανίδα, η χλωρίδα κι η κουλτούρα κάθε περιοχής. Ενισχύουν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και γεφυρώνουν το χάσμα γενεών.
Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια και το δημιουργικό επιστέγασμα της πολυετούς συνεργασίας μιας πλειάδας ταλαντούχων δημιουργών, εικονογράφων κι ανθρώπων του πολιτισμού, που αποφάσισαν να ενώσουν τις γνώσεις και την αγάπη τους για την παράδοση και το πολιτιστικό παιχνίδι.
Μια ολοκληρωμένη σειρά παιχνιδιών για τις λαλιές του Ελληνισμού δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τα θρακιώτικα ιδιώματα, που αποτελούν ένα εμβληματικό πολιτιστικό παιχνίδι, προϊόν μιας πρότυπης συνέργειας που θεμελιώθηκε στην (αμισθί) συνεργασία μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του «Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά». Στο πλαίσιο της παρούσας συνεργασίας αμφότερα τα μέρη αποφάσισαν να συνεργαστούν συνεισφέροντας ο καθείς στον τομέα της ειδίκευσης και αρμοδιότητάς του την πολύτιμη γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία του, καθώς και το τεχνικό, γλωσσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο και υλικό που έχει συλλέξει και διαχειρίζεται. Το υλικό σχεδίασαν ο Α. Φλιάτουρας (Επίκουρος Καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ,) η Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή (Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ), ο διαχειριστής της διαδικτυακής ιστοσελίδας Θρακιώτ’ς και συντελεστές της εταιρείας. Στις ερωτήσεις αξιοποιήθηκε, εκτός από βιβλιογραφικό, και πρωτογενές υλικό επιτόπιων ερευνών και δράσεων υπό την επίβλεψη της Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή στο πλαίσιο των μαθημάτων της αλλά και των δράσεων της κατά τη θητεία στην Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, με τη βοήθεια του Ασημάκη Φλιάτουρα.
Προσεχώς το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για την αρχαία ελληνική
Παράλληλα, οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, στην οργάνωση κοινών εργαστηρίων (workshops), διαλέξεων ή άλλων εκπαιδευτικών δράσεων, στη συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στην εκπόνηση των παιχνιδιών στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης ή μη πρακτικής άσκησης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και στην οργάνωση παράλληλων υποστηρικτικών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των στόχων τους. Επίσης, ο φορέας Πολιτιστικό Δίκτυο για τη Ντοπιολαλιά θα προσφέρει ετήσιαυποτροφία 1.000 ευρώ στους αριστούχους φοιτητές γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ. Σύντομα θα εκκινήσει η υλοποίηση ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού για την αρχαία ελληνική.
Χρύσα Κιατίπη