Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τέλος εποχής για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας

Τέλος εποχής για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας

0

Αποπληρώθηκε το τελευταίο δάνειο ύψους 1,86 δισ.ευρώ  από το 1ο και το 2ο μνημόνιο

Τέλος εποχής στον ρόλο του ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας, μετά την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των 1,86 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα από το 1ο και το 2ο μνημόνιο.  Με την τρίτη κατά σειρά πρόωρη αποπληρωμή από το 2019 (είχαν αποπληρωθεί πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και άλλα 3,3 δισ. τον Μάρτιο του 2021) η Ελλάδα εξοφλεί δάνεια συνολικού ύψους περίπου 7,9 δισ. ευρώ τα οποία κανονικά έληγαν το 2024. Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων οδηγεί σε εξοικονόμηση 230 εκατ. ευρώ από τόκους.

Παράλληλα, το ΔΝΤ θα έχει την υποχρέωση για ετήσια αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μόνο με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του, δηλαδή την τυπική αξιολόγηση για όλα τα κράτη μέλη του αλλά όχι πλέον για τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που επέβαλε η ιδιότητα του ως δανειστής της χώρας.

“Κλείνει, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη”, δήλωσε με αφορμή την εκταμίευση του ποσού προς το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook τονίζει ότι το ΔΝΤ δεν αποτελεί πλέον δανειστή της χώρας μας κάνοντας λόγο για «τέλος εποχής». «Η κυβέρνηση, αποπληρώνοντας πρόωρα και τις τελευταίες υποχρεώσεις της χώρας κλείνει ένα γκρίζο κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάρτιο του 2010. Μια εποχή την οποία οι Έλληνες δεν πρέπει και δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά», γράφει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετέχει εκ των υστέρων στο πρόγραμμα νέου δανεισμού που έχει εκπονήσει το Ταμείο για χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προγράμματα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2012 αλλά η Ελλάδα απείχε λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα, η Ελλάδα θα πληρώσει τη συμμετοχή της (περίπου 1 δισ. ευρώ) με δάνειο που θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Επιπλέον εντάσσονται η  μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας, η ολοκλήρωση της  του  πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων. Στον ίδιο φάκελο ανήκουν και η δημοσίευση της προσκλήσεως προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για τις αστικές και ποινικές υποθέσεις η υιοθέτηση του νέου κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης,   η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του  Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τέλος  στις εκκρεμότητες εντάσσονται οι δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων  και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για τους ευάλωτους οφειλέτες που διαθέτουν κατοικία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …