Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Στα αζήτητα έμειναν 8.000 αρνιά στην Ξάνθη

Στα αζήτητα έμειναν 8.000 αρνιά στην Ξάνθη

0

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Δράμας και της Ροδόπης  – Αίτημα στην Κομισιόν από τους κτηνοτρόφους της ΑΜΘ – Θα ζητήσουν αποζημίωση

 

Οι σύλλογοι της ΑΜΘ καταγγέλλουν Colpo grosso των μεγαλεμπόρων με «βαφτισμένα ελληνικά» αμνοερίφια από Σκόπια και Κόσσοβο μέσω Ρουμανίας

 

Αντιμέτωποι με μεγάλη καταστροφή είναι πολλοί κτηνοτρόφοι  της Ξάνθης και  ιδιαίτερα της ορεινής περιοχής αλλά και περιφερειακών ενοτήτων της ΑΜΘ όπως της Δράμας αφού οι έμποροι αθέτησαν την συμφωνία που τους έδωσαν ότι θα πάρουν τα αμνοερίφιά τους για το Πάσχα και έτσι τους έμειναν αμανάτι με αποτέλεσμα και να χάσουν την ευκαιρία να τα πουλήσουν αλλά να επιβαρύνονται κάθε μέρα με τις ζωοτροφές που έχουν πάει στα ύψη οι τιμές τους.

Απούλητα 8.000 αμνοερίφια στην Ξάνθη

Ήταν λίγο πριν το Πάσχα που οι κτηνοτρόφοι έτριβαν τα χέρια τους από  χαρά αφού είχαν πολλά χρόνια να δουν τέτοιες τιμές παραγωγού. Συγκεκριμένα δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα οι έμποροι αγόρασαν 4 – 4,50 ευρώ το κιλό ζωντανό και 7 – 7,50 ευρώ το κιλό κρέας όταν τις προηγούμενες χρονιές ήταν κατά πολύ χαμηλότερες. Όμως λίγο κράτησε η χαρά τους καθώς ενώ έκλεισαν προφορικές συμφωνίες με εμπόρους (και χωρίς προκαταβολή) οι έμποροι τις αθέτησαν γιατί αγόρασαν από αλλού φτηνότερα με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετα 7.500 – 8.000 αμνοερίφια κυρίως από την ορεινή περιοχή της  Ξάνθης. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς μεταφέροντας την απόγνωση των συναδέλφων του οι  κτηνοτρόφοι στα ορεινά παραδοσιακά πουλάνε αργότερα γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο τα ζώα τους να πάρουν το επιθυμητό βάρος. Αντίθετα τα ζώα του κάμπου διατέθηκαν κατά 85 – 90%.

Colpo grosso των μεγαλεμπόρων καταγγέλλουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ με «βαφτισμένα ελληνικά» αμνοερίφια από Σκόπια και Κόσσοβο μέσω Ρουμανίας

Όπως υποστηρίζει ο κ. Ψεμματάς: « Κάποιοι μεγαλέμποροι κάνανε εισαγωγή από  Σκόπια και Κόσσοβο και  τα πέρασαν από τα ελληνικά σύνορα αποφεύγοντας με διάφορα τεχνάσματα τους ελέγχους. Στη συνέχεια τα έσφαξαν σε ελληνικά σφαγεία και τα βαπτίσανε ελληνικά.  Έτσι τα διέθεσαν στην ελληνική αγορά με τιμές 7,50 ευρώ όσο δηλαδή αγόραζαν από  τους παραγωγούς αφού τα είχαν αγοράσει 4 ευρώ το κιλό το κρέας».

Αίτημα στην Κομισιόν από τους κτηνοτρόφους της ΑΜΘ – Θα ζητήσουν αποζημίωση

«Έχουμε πληροφορίες ότι πέρασαν 70 νταλίκες την Παρασκευή πριν την Μ. Εβδομάδα με 150.000 αρνιά χωρίς έλεγχο. Γι αυτό έμειναν αδιάθετα τα δικά μας. Για να πέσει η τιμή του αρνιού και να αισχροκερδήσουν κάποιοι μεγαλέμποροι.  Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ σε συνεργασία με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δράμας κάναμε αίτημα στην Κομισιόν να μας απαντήσει πόσα αρνιά μπήκαν στην χώρα μας από την Παρασκευή  μέχρι το βράδυ της Κυριακής πριν την Μ. Εβδομάδα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα αυτό έτσι. Θα ζητήσουμε αποζημίωση για την διαφορά.  Περιμένουμε το Ψήφισμα των συλλόγων και θα ενημερώσουμε όλους τους βουλευτές της περιφέρειάς μας. Είναι μεγάλη η καταστροφή για πολλούς κτηνοτρόφους της Ξάνθης , της Ροδόπης και της Δράμας», καταλήγει ο κ. Ψεμματάς.

Για 4.143 ελέγχους κάνει λόγο το ΥΠΑΑΤ

Στο μεταξύ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι: «Σε 4.143 ανέρχονται οι στοχευμένοι έλεγχοι που έχουν γίνει και αφορούν στη διακίνηση και πώληση αμνοεριφίων κατά την εορταστική  περίοδο του Πάσχα, από μεικτά κλιμάκια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, της ΔΙΜΕΑ, των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ. Έλεγχοι διενεργούνται στα σημεία εισόδου και στο οδικό δίκτυο της Χώρας, σε σφαγεία, κεντρικές κρεαταγορές, ψυκτικές αποθήκες και σημεία λιανικής πώλησης. Οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά και ενόψει του τριημέρου της Πρωτομαγιάς».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…