Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι νέες υπηρεσίες από την ψηφιακή θυρίδα του δήμου Ξάνθης

Οι νέες υπηρεσίες από την ψηφιακή θυρίδα του δήμου Ξάνθης

0

Έκδοση πιστοποιητικών, Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας – Ακολουθεί η ηλεκτρονική πληρωμή οφειλών προς  τον δήμο

 

Μ. Φανουράκης: «Ο Δήμος Ξάνθης βρίσκεται για άλλη μια φορά μεταξύ των πρώτων δήμων της χώρας που προχωρούν με αποφασιστικά βήματα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού»

 

 

Ένα σημαντικό βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κάνει ο δήμος Ξάνθης σε μια προσπάθεια να διευκολύνει  τις συναλλαγές του με τους δημότες και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του. Στο πλαίσιο αυτό είναι από τους πρώτους 28 δήμους για τους οποίους έχουν   ενεργοποιηθεί ψηφιακές θυρίδες του gov.gr, εγκαινιάζοντας ένα νέο τρόπο επικοινωνίας των δήμων με τους δημότες. 

Η θυρίδα του Δήμου στον gov.gr προσφέρει τρεις βασικές λειτουργίες:

1.Έκδοση πιστοποιητικών αρμοδιότητας των Δήμων χωρίς την ανάγκη φυσικών υπογραφών και σφραγίδων. Τα πιστοποιητικά αυτά είναι έγκυρα σε φυσική αλλά και σε ψηφιακή μορφή, τόσο στη Δημόσια Διοίκηση όσο και κατά την προσκόμισή τους σε ιδιωτικούς φορείς

2.Υποδοχή και διεκπεραίωση αιτήσεων δημοτών από το gov.gr, με πρώτη υπηρεσία τη Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας

3.Αυτεπάγγελτη αναζήτηση και έκδοση πιστοποιητικών που είναι απαραίτητα σε διαδικασίες των Δήμων και παρέχονται από το gov.gr.

Η έκδοση πιστοποιητικών των Δήμων μέσω του gov.gr έρχεται να προστεθεί στις κοινές δράσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα δύο τελευταία χρόνια τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών των Δήμων. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί και ήδη παρέχονται ψηφιακά μέσω του gov.gr απευθείας στους πολίτες, οι ακόλουθες υπηρεσίες:

Έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης

Έκδοση πιστοποιητικού γέννησης

Έκδοση πιστοποιητικού ιθαγένειας

Έκδοση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών

Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γέννησης

Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γάμου

Έκδοση ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης

Έκδοση ληξιαρχικής Θανάτου

Με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, σταδιακά θα ψηφιοποιούνται νέες διαδικασίες και θα εντάσσονται στις θυρίδες.

Έρχονται και οι ηλεκτρονικές πληρωμές οφειλών των δήμων

 

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης το επόμενο βήμα είναι και η ηλεκτρονική πληρωμή οφειλών προς το δήμο. Μια διαδικασία ανάλογη με αυτή της πληρωμής οφειλών στην ΑΑΔΕ, για την οποία θα υπάρξουν πληροφορίες το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας για το θέμα ο κ. Φανουράκης υπογράμμισε:  «Ο Δήμος Ξάνθης βρίσκεται για άλλη μια φορά μεταξύ των πρώτων δήμων της χώρας που προχωρούν με αποφασιστικά βήματα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ενεργοποίηση της ψηφιακής θυρίδας είναι μια ακόμη υπηρεσία που προσφέρει ο Δήμος μας στους πολίτες του, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από τη διοίκηση σε αυτόν τον τομέα».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος μας έχει πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Επικρατείας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το Δεκέμβριο του ’21 με την παροχή υπηρεσίας αυθεντικοποίησης χρηστών σε Πληροφοριακά Συστήματα τρίτων Φορέων, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος «θωράκισε» τις ψηφιακές συναλλαγές των υπηρεσιών του για τους συνδημότες μας, δίνοντας έμφαση στην προστασία των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων του κάθε χρήστη.

Με συστηματική εργασία καταφέρνουμε σιγά-σιγά την είσοδο του Δήμου Ξάνθης στη νέα -ψηφιακή- εποχή.

Η ενεργοποίηση της ψηφιακής θυρίδας, αποτελεί άλλη μια ψηφίδα σε αυτήν την προσπάθεια που η σημαντική συμβολή των εργαζομένων θα πρέπει να επισημανθεί.

Περνάμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών μας

Αφήνουμε πίσω… παραδοσιακά προβλήματα που ταλάνιζαν για χρόνια τους συμπολίτες μας… Συνεχίζουμε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανδρουλάκης: Χειροκροτώντας την προκλητική τοποθέτηση Καραμανλή, είστε συνυπεύθυνοι

Για μηδενική ενσυναίσθηση, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο …