Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρωτοποριακή «πράσινη» επένδυση από ΔΕΥΑΞ και δήμους Μύκης και Παρανεστίου

Πρωτοποριακή «πράσινη» επένδυση από ΔΕΥΑΞ και δήμους Μύκης και Παρανεστίου

0

Έχει συσταθεί το εταιρικό σχήμα και το καταστατικό – Εκπονείται η μελέτη χωροθέτησης των ανεμογεννητριών σε άγονες περιοχές

 

Απλουστεύεται  η αδειοδότηση των ΑΠΕ στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ – Κίνητρα στους δήμους για επενδύσεις

 

 

Μια πρωτοποριακή ιδέα βρίσκεται στα σκαριά που έχει σχέση με μια επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ειδικότερα, η ΔΕΥΑ Ξάνθης, ο δήμος Μύκης και ο δήμος Παρενεστίου ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα εταιρικό σχήμα και επενδύουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να καλύψουν το κενό που προκαλεί στα ταμεία τους, η ενεργειακή κρίση και οι μεγάλες ανατιμήσεις στο ρεύμα για να μην τις μετακυλήσουν στους δημότες τους είτε με την αύξηση στα τιμολόγια του νερού είτε με την αύξηση των δημοτικών τελών.

ΔΕΥΑΞ, Δήμος Μύκης και Δήμος Παρανεστίου μαζί σε επένδυση με ΑΠΕ

kamaridis ippokratis

Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης έχει συσταθεί το εταιρικό σχήμα, έχει γίνει και το καταστατικό και το εγχείρημα βρίσκεται στην φάση της υπόδειξης χώρων από τους δήμους ώστε να αποτυπωθούν στην μελέτη και να γίνει η χωροθέτηση. Οι Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας που αφορούν κυρίως Ανεμογεννήτριες πρόκειται να αναπτυχθούν σε χαρακτηρισμένες άγονες περιοχές και όχι κοντά σε οικισμούς, καλλιεργήσιμη γη και περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή. Αναφερόμενος στη σημασία αλλά και τον σκοπό του εγχειρήματος ο κ. Καμαρίδης τόνισε: «Το κίνητρο είναι καθαρά ανταποδοτικό. Να μην επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας με αυξήσεις στο τιμολόγιο του νερού που μας επιβάλουν οι ανατιμήσεις που έχουν δημιουργήσει 2 εκ. ευρώ επιπλέον άνοιγμα στην ΔΕΗ. Έτσι το ρεύμα που θα παράγουμε θα συμψηφίζεται μ’ αυτό που καταναλώνουμε και δεν θα χρειαστεί να μετακυλιστεί στους συμπολίτες μας. Εμείς στην ΔΕΥΑΞ έχουμε την εμπειρία από τον υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που έχουμε στον Ξεριά. Το ίδιο επιζητούν και οι δήμοι Μύκης και Παρανεστίου που συμμετέχουν στο σχήμα. Προχωράμε καλά και σύντομα θα έχουμε νεότερα».

Απλουστεύεται  η αδειοδότηση των ΑΠΕ στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ – Κίνητρα στους δήμους για επενδύσεις

Ένα βήμα μπροστά βρίσκεται το εταιρικό σχήμα που προαναφέραμε καθώς χθες το ΥΠΕΝ έθεσε σε διαβούλευση νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ

που παρέχει κίνητρα σε Δήμους και Περιφέρειες προκειμένου να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να παρέχουν φθηνότερη ενέργεια σε ευάλωτους καταναλωτές και νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ειδικότερα στο άρθρο 100 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού θα μπορούν να εγκαθιστούν μονάδες ΑΠΕ για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επίσης, επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών όχι μόνο κοινωφελών επιχειρήσεων, παιδικών, σταθμών, σχολείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων (που προβλέπονταν ήδη) αλλά και:

– δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, εγκαταστάσεων και δικτύων οδοφωτισμού, εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και κάθε άλλου κτιρίου, υποδομής ή εγκατάστασης που, είτε ανήκει, είτε εξυπηρετεί ανάγκες του Ο.Τ.Α.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με τη διάταξη αυτή επιδιώκεται να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ενεργειακές ανάγκες των ΟΤΑ και των υποδομών τους με πράσινη ενέργεια μέσω της εγκατάστασης σταθμού Α.Π.Ε. και του εικονικού συμψηφισμού ενέργειας. Επιπλέον αποσκοπούνται η προστασία και η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση αποσκοπεί στη μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, στην αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030. Στόχος της κυβέρνησης όπως έχει τονίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είναι το φθινόπωρο να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…