Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

0

Έργο Τσέπελη
Αργήσαμε πανελλαδικά να λύσουμε το θέμα των σκουπιδιών όταν άλλες χώρες το έχουν τελειώσει δεκαετίες πριν. Την ίδια καθυστέρηση είχαμε φυσικά και στην Περιφέρειά μας, εκτός της Ξάνθης που έφτιαξε τον ΧΥΤΑ επί Αμοιρίδη- Τσέπελη.
Τελικά, η ζωή τα έφερε έτσι, την ολοκληρωμένη και σωστή λύση να δώσει ο Μανώλης Τσέπελης για ολόκληρη την Περιφέρεια σαν πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ.
Επί των ημερών λοιπόν Τσέπελη ετοιμάστηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της περιφέρειας στην Αλεξανδρούπολη, που θα εγκαινιάσει στις 3 Μαΐου ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τοπικά, επιτέλους εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης, υπάρχει ήδη ο ανάδοχος και η υπόθεση θα προχωρήσει.
Γ.Δ.


Ραντίσματα μεν, αλλά…
Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις και επιστημονικές γνώσεις για να διαπιστώσει  ο κάτοικος της πεδινής περιοχής κι ακόμη περισσότερο της παραλιακής, ότι τα κουνούπια στο νομό ζουν και βασιλεύουν.
Η διαπίστωση είναι προσωπική και πέραν πάσης αμφισβήτησης.
Τώρα, λόγια για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί, ακούμε κάθε χρόνο. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Οι δικαιολογίες εύκολα λέγονται και χορτάσαμε από αυτές.
Πότε φταίει ο καιρός, πότε η βροχή, πότε η ατυχία, πότε το ένα πότε το άλλο.
Αυτοί που ραντίζουν δηλαδή δεν φταίνε;  Με τι ραντίζουν, με ροδόνερο;
Αν πάει έτσι η κατάσταση και το καλοκαίρι, μαύρα τα μαντάτα για τις παραλίες μας.
Κι ύστερα μιλάμε για τουρισμό τρομάρα μας…
Γ.Δ.


Μια εικόνα
Είναι γνωστό πως όταν βγαίνω για περπάτημα στη φύση πως προτιμώ την μικρή χωμάτινη διαδρομή στην Εκκλησιαστική Σχολή. Μια διαδρομή 700-750 μέτρων, μέσα στα δέντρα και την ησυχία. Τώρα την Άνοιξη μάλιστα με τα κελαϊδίσματα των πουλιών είναι μοναδική.
Εκεί λοιπόν, για τη διατήρηση της καθαριότητας της διαδρομής, ευγενικές ψυχές ή ψυχή, τοποθέτησε πλαστικές σακούλες.
Το εγχείρημα λοιπόν έχει επιτυχία. Η διαδρομή είναι πεντακάθαρη. Το σημειώνω γιατί είναι εντυπωσιακό για τον αδιάφορο νεοέλληνα ο οποίος συνήθως πετάει όπου βρει το σκουπίδι του.
Γ.Δ.


Μια πρόταση
Από γνωστό συμπολίτη μας και φίλο της στήλης, με προσφορά του ιδίου στα πολιτιστικά πράγματα της Ξάνθης, λάβαμε την παρακάτω επιστολή. Την δημοσιεύουμε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και με την ελπίδα να εισακουστεί αρμοδίως.
Η επιστολή:
«Αγαπητέ Γιάννη, εκτός από την προτομή του τ.Νομάρχη Κων/νου Θανόπουλου, που «έσωσε» την παλιά πόλη μας, έχω τη γνώμη, να τοποθετηθούν πορτραίτα (μάλλον φωτογραφίες), των εξής: Στ. Ιωαννίδη, Χρ.Παυλίδη, Θ.Εξάρχου και Τηλ.Μεταλλινού στην είσοδο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου. Οι άνθρωποι αυτοί συνετέλεσαν στην άνοδο του πολιτιστικού μας επιπέδου.
Με εκτίμηση
Γιάννης Παπαδόπουλος»


Βαριά σύννεφα
Δεν επιθυμώ να γίνω μάντης κακών, αλλά μια ανησυχία την έχω ως προς αυτά που άρχισαν να συμβαίνουν κοντά στη Μολδαβία στην περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Εκεί λοιπόν, αυτή η περιοχή αποτελεί έναν από τους επόμενους στόχους των ρωσικών δυνάμεων. Στο έδαφος της Υπερδνειστερίας που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990, φιλοξενείται ρωσική βάση με Ρώσους στρατιώτες.
Οι Μολδαβοί φοβούνται τις ρώσικες προβοκάτσιες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αιτία δήθεν προστασίας Ρώσων στρατιωτών. Ήδη στην αποσχισθείσα περιοχή σημειώθηκαν διάφορες εκρήξεις, δείγμα το τι ετοιμάζεται.
-Βαριά λοιπόν τα σύννεφα και άσχημα όσα έρχονται με ευθύνη της Ρωσίας και πάλι.
Γ.Δ.


Σύγχρονα πάθη
Ο Χριστός σήμερα λέει το “τετέλεσται” πάνω στο σταυρό…
Αυτό το “τετέλεσται” όμως αύριο δεν θα έχει ισχύ με τη δύναμη της Ανάστασης Του…
Αυτός ο Χριστός, που κάποτε τον σταυρώσαμε…
Αυτός ο Χριστός, σήμερα, έρχεται και ξανάρχεται, μας χτυπάει την πόρτα…
Έχει τη μορφή του είκοσι ενός ετών, πρόσφυγα που πέθανε από υποθερμία έξω από ένα εκκλησάκι…
Έχει τη μορφή της εικοσάχρονης προσφυγοπούλας που σκοτώθηκε από σφαίρα την ώρα που περνούσε τα σύνορα για να κλέψει λίγο ελεύθερο ουρανό…
Έχει τη μορφή του έγχρωμου παιδιού που προσπαθεί να μπει σε μια βάρκα γιατί δεν έχει να φάει στην Αφρική…
Έχει τη μορφή του ξανθού παιδιού που προσπαθεί να ξεφύγει από το μένος του πολέμου στην Ουκρανία…
Έχει τη μορφή του ξεριζωμένου ανθρώπου που ψάχνει πατρίδα γιατί τον κυνηγάει η σφαίρα, η πείνα, η εξαθλίωση, η απόγνωση…
Έχει τη μορφή της μάνας που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα για να μαγειρέψει ένα πιάτο φαγητό για τα παιδιά της…
Έχει τη μορφή του πατέρα που το πόσιμο νερό δεν έχει φτάσει ακόμη στο σπίτι του και βαδίζει χιλιόμετρα για να το βρει…
Έχει τη μορφή του άστεγου που περιμένει νά ‘ρθει η σειρά του για το συσσίτιο…
Αυτόν τον Χριστό που σήμερα λέει το “τετέλεσται” ας βοηθήσουμε να έρθει και γι’ αυτόν η Ανάσταση…
Ο πίνακας ονομάζεται “Χριστός του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού” και είναι του Σαλβαντόρ Νταλί
Αναστασία (Νατάσα) Μακρή


Όλα έτοιμα για την Πρωτομαγιά
Καθαρές και πανέτοιμες να δεχτούν κόσμο είναι οι παραλίες του δήμου Αβδήρων, οι παραλίες του νομού μας. Η τεχνική υπηρεσία έχει καθαρίσει όλη την ακτογραμμή από το Μυρωδάτο έως την Μάνδρα και μέχρι την Παρασκευή  θα ολοκληρώσει και τα πρανή των δρόμων για να διευκολύνει την προσέλευση  και την κυκλοφορία. Αναμένεται πολύς κόσμος να επισκεφτεί τις παραλίες την Πρωτομαγιά τόσο από το νομό όσο και από την Βουλγαρία εφόσον είναι ανοιχτή η δίοδος του Αγ. Κωνσταντίνου. Την Πρωτομαγιά  ξεκινά και επίσημα η καλοκαιρινή σαιζόν καθώς όλα τα beach bar θα λειτουργούν ενώ πολλοί θα είναι οι τολμηροί που θα κάνουν τις πρώτες βουτιές, εάν βέβαια ο καιρός είναι ο ίδιος με τις τελευταίες μέρες.
Μ.Ξ.


Ο Πούτιν κλείνει τις στρόφιγγες και απειλεί την Ευρώπη
Ο Πούτιν κλείνει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένος να υλοποιήσει τις απειλές του που πλέον περιλαμβάνουν ανοιχτά και το θέμα των πυρηνικών. Πολωνία και Βουλγαρία, τα πρώτα θύματα από το καθεστώς της Μόσχας, την ώρα που ο Σεργκέι Λαβρόφ βάζει στο τραπέζι την πυρηνική απειλή, προειδοποιώντας χώρες όπως η Βρετανία που στηρίζει την Ουκρανία και την αντίσταση της κυβέρνησης του Κιέβου.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου. «Σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
Στον «ελεύθερο κόσμο» πρακτικά οι πάντες αντιλαμβάνονται πως η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχή, υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι, κάτι που φάνηκε ήδη από τις εκρήξεις στην Μολδαβία…


Τώρα και ενεργειακός πόλεμος
Ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι απλά δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να επεκταθεί και στην Λιθουανία. Επίσης παράλληλα με αυτό το πόλεμο έχει ξεκινήσει η Ρωσία και έναν άλλο με αντίπαλο την Ε.Ε. και πρόκειται για τον ενεργειακό πόλεμο. Σταματά το  φυσικό αέριο επιμένοντας να πληρωθεί σε ρούβλια για να τροφοδοτήσει την οικονομία της. Ήδη το έκοψε στην Βουλγαρία και στην Πολωνία που αρνήθηκαν να την πληρώσουν.  Γι αυτό γίνεται επιτακτική η προσπάθεια απεξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό αέριο αλλά αυτό δεν μπορεί  να γίνει πριν το 2027.
Η Ρωσία του Πούτιν παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στην Ευρώπη απειλώντας ευθέως μάλιστα τις χώρες που στέλνουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία ότι θα τις επιτεθεί. Έχουμε ήδη μπει σε επικίνδυνους ατραπούς που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσουν. Εφιαλτικά σενάρια επαληθεύονται …για άλλη μια αφορά η Ευρώπη πεδίο πολέμου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…