Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

0

Για τη Θράκη Ι
Στη σελίδα 7 της χθεσινής έκδοσης της εφημερίδας μας δημοσιεύσαμε σύντομο ρεπορτάζ από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αφορούσε την Θράκη.
Στην ημερίδα λοιπόν αυτή ελέχθησαν πολλά από αρκετούς ομιλητές για τη Θράκη μας και έγιναν αξιοσημείωτες επισημάνσεις και παρατηρήσεις για το τι πρέπει να γίνει για να βγει η περιοχή από την υπανάπτυξη, να κερδίσει την χαμένο χρόνο και να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Γ.Δ.


Για τη Θράκη ΙΙ
Τα βασικά λοιπόν ερωτήματα που επιτακτικά τίθενται είναι:
1.Γιατί η γενική υστέρηση της Θράκης;
2.Ποιος ή τι φταίει;
3.Ο ρόλος της Πολιτείας
4.Η παρέμβαση των πολιτών στην ανάπτυξη γιατί υστερεί;
Ας δούμε λοιπόν τα ερωτήματα αυτά κι ας τα προσεγγίσουμε με την ανάλογη σοβαρότητα. Το πρώτο λοιπόν ερώτημα είναι ζωτικής σημασίας και η προσέγγισή του πληγώνει. Λοιπόν όταν επί δεκαετίες η Θράκη ήταν μια «άγνωστη» περιοχή και χώρος τιμωρίας των δημοσίων υπαλλήλων, η ίδια η Πολιτεία υπονόμευε την όποια εξέλιξή της. Η οποία Πολιτεία εσκεμμένα άφηνε χωρίς υποδομές και διάφορα έργα τον χώρο που απλώς τον διαχειριζόταν ως σύνορο με τη Βουλγαρία και την Τουρκία.  Επομένως η κύρια ευθύνη ήταν ο αρνητικός ρόλος της Πολιτείας επί δεκαετίες που καλλιέργησε ένα αρνητικό κλίμα στους ίδιους τους Θρακιώτες. Αυτό το συναίσθημα για να μειωθεί, πέρασαν αρκετά χρόνια, δυστυχώς.
Γ.Δ.


Για τη Θράκη ΙΙΙ
Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να αποδεχτούμε πως την τελευταία τριακονταετία πως υπήρξαν κινήσεις, αποφάσεις και δράσεις για να διορθωθεί και μειωθεί το αρνητικό κλίμα. Η Πολιτεία ως ένα βαθμό, κατάλαβε τα λάθη της και προσπάθησε να τα μειώσει λαμβάνοντας μια σειρά αποφάσεων που δημιούργησαν αισιόδοξο κλίμα είναι γεγονός μέσω της δυνατότητας δημιουργίας επιχειρηματικών-βιομηχανικών μονάδων.
Δυστυχώς, η παρουσία του ντόπιου κεφαλαίου στις επενδύσεις αυτές δεν ήταν η αναμενόμενη. Δεν βγήκαν ποσά από καταθέσεις για να τοποθετηθούν στο επιχειρείν, σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Οι περισσότερες μεγάλες επενδύσεις έγιναν από επενδυτές εκτός Ξάνθης. Αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να το δουν οι Θρακιώτες σοβαρά.
Γ.Δ.


Είναι το μέλλον
Προφανώς το θέμα της αναπτυξιακής πορείας της Θράκης δεν είναι υπόθεση κάποιων σχολίων. Είναι σοβαρό θέμα, είναι ουσιαστικό και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του μέλλοντος για την ακριτική μας περιοχή.
Η οποία πλέον απελευθερωμένη από την ιστορία των κακών γειτόνων, θα πρέπει να δει τα γεωπολιτικά δεδομένα μέσα από μια άλλη οπτική. Να δει η Θράκη, οι Θρακιώτες τις ευκαιρίες προς ανατολάς σε μια αγορά 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, να τολμήσει η επιχείρηση, να γίνει εξωστρεφής, ν’ ανοίξει τα φτερά της προς όλους τους τομείς, να ξεπεράσει τις παλιές αντιλήψεις που κρατούσαν το Θρακιώτη δέσμιο μιας προκατάληψης ότι μειονεκτεί, ότι δεν τολμά, ότι δεν βλέπει τις ευκαιρίες γύρω του.
Υπόθεση σοβαρή, τόσο που θα καθορίσει το μέλλον πλέον της Θράκης.
Γ.Δ.


Ούριος άνεμος για το ΠΑΣΟΚ
Υπέρ αισιόδοξοι οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ τοπικά. Θα προσθέσω πως είναι λογικό. Όλα τα μηνύματα είναι θετικά κι αυτό δίνει αέρα στα πανιά των μελών και φίλων που βλέπουν το κόμμα τους να επανακάμπτει στην πολιτική σκηνή.
Από την άλλη, όπως πρόσφατα γράψαμε και στην στήλη, μεγάλο βάρος δίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αυτό-οργάνωση που θα κορυφωθούν στις 8 Μαΐου με την εκλογή των νέων δημοτικών και νομαρχιακών οργανώσεων αλλά και των συνέδρων. Η διαδικασία αναμένεται να έχει μεγάλη συμμετοχή, καθώς την ίδια μέρα η βάση της παράταξης θα κληθεί να αποφασίσει την επιστροφή, σε πρώτο πλάνο, του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ.


Ενδιαφέρον για ενημέρωση
Πρωτοβουλία δύο νέων Ξανθιωτών, γνωστών στους Ξανθιώτες από πρωτοβουλίες τους για την τοπική ιστορία.
Συγκεκριμένα, ετοίμασαν ένα ενημερωτικό τετρασέλιδο έντυπο που αναφέρεται στον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι και το μέγαρο Σαρκούτσου στο οποίο έμεινε για ορισμένα χρόνια ο μεγάλος συνθέτης.
Το ετοίμασαν για να δοθεί στους μαθητές του Δ΄Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης που θα επισκεφθούν το κτίριο.
Έτσι, με τον τρόπο αυτό οι μαθητές θα μάθουν ποιος ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, την ιστορία του, όπως και την ιστορία του κτιρίου.
Οι δύο εμπνευστές της ενημέρωσης αυτής είναι ο Γιώργος Μπατζακίδης και ο Κώστας Μαυρομάτης.
Γ.Δ.


Αρνί μόνο για …μεζέ φέτος!
Έρχεται Πάσχα και οι τιμές στα  προϊόντα  είναι στα ύψη. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ το πασχαλινό τραπέζι φέτος θα είναι ακριβότερο κατά 35%. Το αρνί θα έχει πάνω από 13 ευρώ το κιλό, η ντομάτα πάνω από 2 ευρώ! Λόγω της ακρίβειας πολλοί θα καταφύγουν σε άλλα κρέατα με κίνδυνο να μείνουν τα αρνιά αμανάτι στους κρεοπώλες. Κάποιοι θα πάρουν το επίδομα των 200 ευρώ αλλά έτσι δεν σώνεται η κατάσταση. Με τόση ακρίβεια και με μισθούς καθηλωμένους πώς να ανταποκριθεί ένα νοικοκυριό;
Το βέβαιο είναι ότι φέτος θα πάρουμε …μεζέ από αρνί με τέτοια τιμή!
Μ.Ξ.


Συνάντηση Γενικών Γραμματέων Δήμων
Η απόφαση είχε ληφθεί από πέρυσι στην Κόρινθο. Όπου είχε διεξαχθεί τότε η ετήσια συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Δήμων της χώρας.
Τότε, με πρόταση της Σοφίας Ψωμά, οι σύνεδροι συναίνεσαν και αποφάσισαν η νέα Συνεδρίαση να γίνει στην Ξάνθη.
Έτσι, στις 11, 12 και 13 Μαΐου στην πόλη μας θα φιλοξενηθούν οι Γραμματείς των δήμων της χώρας για να συζητήσουν για τα θέματα που απασχολούν τις αρμοδιότητές τους, τη λύση αυτών και άλλα που έχουν σχέση με την Αυτοδιοίκηση.
Γ.Δ.


Έχει δύο όψεις
Και βέβαια χειροκροτούμε όλοι στην Ξάνθη για το άνοιγμα και λειτουργία του Μεθοριακού Σταθμού Αγίου Κωνσταντίνου.
Και βέβαια υπάρχει ικανοποίηση από την απόφαση αυτή. Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος, αυτή του ελέγχου που απουσιάζει τελείως από την ελληνική πλευρά.
Τουριστικά ο Άγιος Κωνσταντίνος, θα προσφέρει για το καλοκαίρι στο νομό μας, στην Καβάλα και τη Θάσο.
Η έλλειψη όμως ελέγχων ως προς το τι εισάγεται από τη Βουλγαρία στη χώρα μας, αυτό είναι ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο.
Το νόμισμα λοιπόν κι εδώ έχει δύο όψεις. Γι’ αυτό και πρέπει οι ιθύνοντες να τις βλέπουν και τις δύο, όχι μόνον τη μία.
Γ.Δ.


Είναι απίστευτο και όμως αληθινό
Γνωρίζετε πόσο καιρό κάνει να έλθει με απλή αλληλογραφία μια κάρτα από τράπεζα για παράδειγμα, στον κάτοχό της; Τουλάχιστον ένα μήνα. Στον αιώνα της αστραπιαίας μετάδοσης της πληροφορίας, οι τράπεζες στέλνουν τις κάρτες με τα ΕΛΤΑ, αυτά τις παραλαμβάνουν κι εφόσον δεν είναι κάτι επείγον ή συστημένο το αφήνουν στην άκρη, να το μοιράσουν όταν είναι η σειρά της οδού που πρέπει να παραδοθεί και αν παραδοθεί γιατί μπορεί κάπου να παραπέσει, να χαθεί πράγμα που σημαίνει., φτου και απ’ την αρχή η διαδικασία ακύρωσης και νέας έκδοσης κάρτας! Τι φταίει; Πρώτα απ’ όλα οι Τράπεζες που δεν εξασφαλίζουν μια σωστή μεταφορά των προϊόντων τους ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάρτες ή άλλα έγγραφα και τα στέλνουν με απλή αλληλογραφία.  Και δεύτερον φυσικά τα ΕΛΤΑ που παρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού τους δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Θύμα φυσικά ο πολίτης που αναρωτιέται «σε τι αιώνα ζω;», και φυσικά εξοργίζεται και έχει απόλυτο δίκιο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…