Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

0

Αυτοδιοικητικό νέο
Να κι ένα αυτοδιοικητικό νέο παρότι από τις εκλογές μας χωρίζουν αρκετοί μήνες, γύρω στους δεκαοχτώ.
Λοιπόν ανακοινώθηκε πως την Τετάρτη 4 Μαΐου στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση και επίσημη ανακήρυξη του ονόματος του δημοτικού συνδυασμού που επικεφαλής είναι ο Μουτζαχήτ Ντουκιαντζή, πρώην δήμαρχος Μύκης.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον Κένταυρο και το όνομα του Δημοτικού Συνδυασμού είναι «Δημοκρατική Αλλαγή και Ανάπτυξη».
Γ.Δ.


Επίσκεψη Προξένου
Προξενική επίσκεψη θα έχουμε αρχές Μαΐου στην πόλη μας σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.
Θα μας επισκεφθεί ο Γενικός Πρόξενος της Ρουμανίας Νικολάε Νταντίμα, με αφορμή το μουσικό Φεστιβάλ «Ξάνθη- Πόλις Ονείρων, Μουσικών Σχολείων», που ως γνωστόν διοργανώνεται από τις 2 έως τις 7 Μαΐου και συμμετέχει σ’ αυτό και η χορωδία σχολείου από τη Ρουμανία.
Είναι μια καλή ευκαιρία να συσφιχθούν ακόμη περισσότερο οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, αλλά και της πόλης μας ιδιαίτερα.
Εξάλλου, γνωστό είναι πως οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρουμανίας είναι ιδιαίτερα παλιές και σε ιστορικό επίπεδο και οι δύο λαοί τις συνέχισαν ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Γ.Δ.


Μας μάθαν οι απατεώνες πως είμαστε αγαθοί
Στη ζωή τίποτε δεν είναι τυχαίο. Για όλα υπάρχει λόγος και αιτία. Έτσι λοιπόν και με το «ψάρεμα» που γίνεται από τους απατεώνες στην περιφέρειά μας μέσω του τηλεφώνου και ξεγελούν ανθρώπους και τους αφαιρούν τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Κάθε ημέρα, αν το προσέξει κανείς, θα βρεθούν τέτοια θύματα αφέλειας.
Το φαινόμενο που είναι σε έξαρση στην περιφέρειά μας, έχει την εξήγησή του. Έμαθαν, κατάλαβαν οι απατεώνες πως είμαστε αφελείς και αγαθοί, και ψαρεύουν στα σίγουρα τα θύματά τους.
Τα οποία αντί να λιγοστεύουν, αυξάνονται δυστυχώς. Και απορούμε όλοι εμείς, καλά δεν ακούν, δεν διαβάζουν, δεν μαθαίνουν τι συμβαίνει τα θύματα;
Γ.Δ.


Πάλι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τελειώνουν με τις ψηφοφορίες. Στις 15 Μαΐου θα στήσουν εκ νέου τις κάλπες για την εκλογή προέδρου. Θα είναι μάλιστα πρώτη φορά που θα γίνει αυτό από τη βάση.
Το ίδιο ενδιαφέρον όμως θα έχει και η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση και ειδικότερα από τα μέλη που έχουν εγγραφεί στο κόμμα μέχρι και τις 21 Μαρτίου 2022.
Θέματα εσωκομματικά που ενδιαφέρουν περισσότερο τα μέλη και τα στελέχη και λιγότερο την κοινωνία.
Οπωσδήποτε στην πρώτη κάλπη για τον νέο πρόεδρο η εκλογή του Αλ.Τσίπρα είναι δεδομένη, αντιπάλου μη υπάρχοντος.
Στην δεύτερη κάλπη θα υπάρξουν τριβές και θα γίνει, κατά πως λέγεται, μάχη μεταξύ προεδρικών και Ομπρέλλας.
Γ.Δ.


«Ήρθεν ο Βασιλεύς!»
Από ώρα σε ώρα αναμένεται η άφιξη του Άνακτα στην Αθήνα, μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στον διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου Καρόλου, στη Σκωτία όπου και κλείστηκε το σχετικό deal. Ήταν μια αιφνιδιαστική κίνηση που εξέπληξε τους πάντες πλην των λαγωνικών της «Εφημερίδας των Συντακτών», που η μύτη τους μυρίστηκε πως κάτι σάπιο υπάρχει σε αυτή την επίσκεψη.
Νέο πεδίο δράσης λαμπρό ανοίγεται για την έγκυρη εφημερίδα, μετά τον αντιμνημονιακό αγώνα να επιδοθεί τώρα στον αντιμοναρχικό αγώνα, σε σύμπλευση πάντα με την αξιωματική αντιπολίτευση. Να καλέσει τους πολίτες σε αντιμοναρχική συσπείρωση και επαγρύπνηση για να αποτραπεί η παλινόρθωσις του βασιλέως! Μα τι ζούμε!
Σ.Μ.


Τι γίνεται δίπλα μας
Συμβαίνει όχι μακριά από μας, στη λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες. Εκεί λοιπόν, τις ημέρες του Πάσχα, υπήρχε 100% πληρότητα στα καταλύματα τα οποία δεν είναι και λίγα.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΡΑ πληροφορήθηκα και σας μεταφέρω πως καραβάκια έκαναν βόλτες με κόσμο στη λίμνη, άλλοι έκαναν βόλτες με άλογα γύρω από τη λίμνη ή περιήγηση στο καταπράσινο δάσος του όρους Μπέλες.
Κόσμος πολύς, ταβέρνες γεμάτες με τοπικά φαγητά και γλυκά με βουβαλίσιο βούτυρο, κρέας βουβαλίσιο και άλλα. Οικογένειες απ’ όλη τη χώρα.
Και ξαναρωτώ: Γιατί εμείς είμαστε τόσο ανίκανοι να αξιοποιήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο τη λίμνη Βιστονίδα;
Γ.Δ.


Θα μειώσουν τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς του δήμου
Το κοινωνικό του πρόσωπο δείχνει το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Ξάνθης αποτελώντας θετικό παράδειγμα και για άλλα Νομικά πρόσωπα του δήμου αλλά και τον ίδιο τον δήμο. Αποτυπώνοντας στην πράξη τον κοινωνικό του ρόλο που επιτελεί,  να αφουγκράζεται την κοινωνία και τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν οι συμπολίτες μας, με εισήγηση του προέδρου κ. Σταμάτη Σταματιάδη στο Διοικητικό Συμβούλιο, πρόκειται να μειωθούν τα τροφεία σε ποσοστά 35 – 40 % ώστε να ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν μέσα σ’ αυτή την δίνη των ανατιμήσεων. Όχι μόνο λοιπόν δεν θα αυξηθούν για να καλύψουν τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και θέρμανση που έχουν οι παιδικοί σταθμοί αλλά θα τις απορροφήσουν και θα μειωθούν τα τροφεία.
Μ.Ξ.


Θλίψη για την Κατερίνα
Έφυγε σε ηλικία 60 ετών η Ξανθιώτισσα Κατερίνα Μήτσαλα – Μάγκου, γνωστή εικαστικός αλλά και από την φιλανθρωπική της δράση. Η Κατερίνα είχε συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στις Γιορτές Παλιάς Πόλης  με έργα ζωγραφικής αλλά και με μάσκες, κοσμήματα και κατασκευές μπατίκ. Ήταν απλή και πάντα μ΄ένα ζεστό καλοσυνάτο χαμόγελο, δοτική με μια βαθιά αγάπη στον άνθρωπο.  Ο αιφνίδιος θάνατός της σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Ξάνθης.
Ήταν παντρεμένη με το Λεωνίδα Μάγκο με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά. Η κηδεία της έγινε την Τετάρτη ενώ επιθυμία της οικογένειας ήταν αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στην “Κιβωτό του Κόσμου”.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους οικείους της.
Αντίο Κατερίνα!
Μ.Ξ.


Επίκαιρο τότε και τώρα


Σκαλίζοντας προχθές τη βιβλιοθήκη μου βρήκα το ημερολόγιο του Κώστα Μητρόπουλου με τον τίτλο «Πάμε σαν άλλοτε!»
Το ξεφύλλισα και ήταν μια έκπληξη. Επρόκειτο για το ημερολόγιο του 1986 που το 2015-16, ήταν επίκαιρο!
Αναδημοσιεύω ένα σκίτσο για να φανεί πόσο επίκαιρο είναι και σήμερα το 2022.
Γ.Δ.


Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Βιστονίδας λίμνης
Επανέρχομαι στο θέμα της άλλης πλευράς αξιοποίησης της Βιστονίδας λίμνης, μέσω της χαμηλής όχλησης παρέμβασης.
Αξίζει και πρέπει κάποιοι από το Πόρτο Λάγος να κάνουν την αρχή. Με καραβάκι μικρό, να κάνει κρουαζιέρες γνωριμίας της λίμνης. Με ξενάγηση για την έκταση της λίμνης, τα πουλιά που ζουν εκεί, τα εποχιακά, ποια είναι, πότε έρχονται- πότε φεύγουν.
Η βόλτα να περιλαμβάνει και την ευρύτερη παρόχθια ζωή, τα είδη ψαριών που ζουν στη λίμνη.
Δηλαδή να’ ναι μια βόλτα ενημερωτική, γνωριμίας με ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον που δύσκολα συναντά κανείς αλλού.
Αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα η λίμνη Βιστονίδα για την Ξάνθη αλλά αναξιοποίητο τελείως κι αυτό είναι τελείως ανεξήγητο και αδικαιολόγητο όταν υπάρχουν ήδη παραδείγματα όχι μόνον από την Κερκίνη αλλά και την λίμνη Πλαστήρα και άλλες στη χώρα.
-Για άλλη μια φορά είμαστε πίσω, δυστυχώς.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…