Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Πράσινο φως» για 100 φωτοβολταϊκά στις στέγες της Ξάνθης

«Πράσινο φως» για 100 φωτοβολταϊκά στις στέγες της Ξάνθης

0

Επιπλέον 30 είναι σε λειτουργία  – Την διαδικασία για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά Στέγης»,  μας εξηγεί η Μηχανικός του ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης κα Χ. Τσομπανίδου

 

Πρόκειται για έναν ενεργειακό συμψηφισμό

 

 

Στην παρούσα συγκυρία της ενεργειακής κρίσης είναι επίκαιρη όσο ποτέ η ανάγκη της αυτάρκειας και της αυτονομίας σε ενέργεια μέσα από διάφορες πηγές σαν κοινωνικό σύνολο αλλά και στα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται προγράμματα που παρέχουν ενεργειακή επάρκεια όπως τα φωτοβολταϊκά στέγης. Ένα πρόγραμμα που «τρέχει» και αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν την εγκατάσταση τους σε σκεπή, μπαλκόνι,  αυλή, ταράτσα μπαλκόνι για να «γλυτώσουν» πολλά χρήματα από το ρεύμα που η τιμή του έχει εκτοξευτεί.

30 φωτοβολταϊκά ενεργά και 100 σε εκκρεμότητα στην Ξάνθη

Όπως μας εξηγεί η Μηχανικός στον ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης κα Τσομπανίδου Χριστίνα πρόκειται για ένα ενεργειακό συμψηφισμό όπου η παραγωγή ρεύματος συμψηφίζεται με την κατανάλωση και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» επιδοτεί εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα απαιτεί μια διαδικασία που θα περιγράψουμε παρακάτω. Να σημειώσουμε ότι η κα Τσομπανίδου ανέφερε πως ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 4 – 10 KWATT καλύπτει την επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα ενός νοικοκυριού. Ανέφερε δε ότι στην Ξάνθη υπάρχουν ενεργοποιημένα 30 φωτοβολταϊκά στέγης και είναι σε διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων με τον ΔΕΔΔΗΕ άλλα 100.: «Υπάρχει  ενδιαφέρον για  τα φωτοβολταϊκά στέγης. Ιδιαίτερα αυτή τη συγκυρία που έχει αυξηθεί τόσο πολύ η τιμή του ρεύματος. Ουσιαστικά πρόκειται για ενεργειακό συμψηφισμό, δηλαδή το παραγόμενο ρεύμα συμψηφίζεται με την κατανάλωση. Από τη στιγμή που  θα κάνει την εγκατάσταση μπορεί να μειώνει ή να μηδενίζει τον λογαριασμό γι αυτό. Είναι μια συμφέρουσα επένδυση», επισημαίνει η κα Τσομπανίδου.

Ποια είναι η διαδικασία

Όπως μας πληροφορεί η διαδικασία είναι η εξής: Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλλει το φάκελο με την πρότασή του και όλα τα δικαιολογητικά σε φυσική μορφή στον ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής του. Στην συνέχεια γίνεται αυτοψία και αποστέλλεται ο φάκελος στα κεντρικά στην Θεσσαλονίκη απ’ όπου εγκρίνεται ή όχι. Αν πληροί τις προϋποθέσεις και λάβει την έγκριση τότε ακολουθεί η σύμβαση συμψηφισμού με τον προμηθευτή (ΔΕΗ ή άλλες εταιρείες). Η κα Τσομπανίδου σημείωσε ότι μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό και κάποιος που είναι ενοικιαστής με την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, ωστόσο στην Ξάνθη όλοι όσοι έχουν εγκαταστήσει ή ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν είναι όλοι ιδιοκτήτες. Τέλος διευκρίνισε ότι και αυτό το πρόγραμμα δεν σχετίζεται με γνωστή διαφήμιση ιδιωτικής εταιρείας που αναφέρεται σε φωτοβολταϊκό που μπορούν να έχουν και ενοικιαστές.

Τι πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει, για να υποβάλει στο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ το αίτημά του,:

να έχει επιλέξει τον τύπο του εξοπλισμού που θα εγκαταστήσει και να έχει εκπονηθεί η σχετική τεχνική μελέτη

εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό, υπογράφεται η Σύμβαση Σύνδεσης και ακολουθούνται οι διαδικασίες για να ενεργοποιηθεί η σύνδεση του ΦΒ συστήματος με το δίκτυο

μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης υποβάλλεται αίτηση για την υπογραφή Σύμβασης Συμψηφισμού από τον κύριο του ΦΒ συστήματος προς τον Προμηθευτή με τον οποίο έχει Σύμβαση Προμήθειας ως καταναλωτής

εγκαθίσταται και ηλεκτρονικός μετρητής ώστε να συσχετίζονται η μέτρηση της παραγόμενης από το ΦΒ σύστημα ενέργειας και της ενέργειας που καταναλώνεται.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ένταξης

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (μη επιτηδευματίες), τα οποία έχουν την κυριότητα ή τη νόμιμη χρήση (π.χ., μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) του ακινήτου και την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου και τα οποία χρησιμοποιούν το κτίριο ως κατοικία.

Σε κοινόχρηστο χώρο κτιρίου (π.χ., ταράτσα πολυκατοικίας) επιτρέπεται η εγκατάσταση πολλών ΦΒ συστημάτων, με αναγκαία προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

Πού μπορεί να «μπει» το φωτοβολταϊκό

Το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για κατοικία, δηλαδή στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων, βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και των βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Επιπλέον, επιτρέπεται η εγκατάσταση επί εδάφους (π.χ., σε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου). Οι βοηθητικοί χώροι πρέπει να βρίσκονται εντός του ίδιου οικοπέδου, όπου και το κυρίως κτίριο.

Πώς «κερδίζετε» και πού γίνεται η πληρωμή

Η πληρωμή της παραγόμενης ενέργειας γίνεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος (και όχι στον έναντι λογαριασμό). Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτή η λήψη των ενδείξεων κατά την ημερομηνία της προγραμματισμένης καταμέτρησης, ο συμψηφισμός θα γίνεται αμέσως μόλις διενεργηθεί η επόμενη τακτική καταμέτρηση.

Να σημειώσουμε τέλος ότι το νέο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα «τρέξει» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πόσο κοστίζει και πόσα χρήματα κερδίζεις αν εγκαταστήσεις φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι σου

Για ένα νοικοκυριό το οποίο θα εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 3 κιλοβάτ (kWp), το κόστος του ανέρχεται περί τις 5.000 ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και κόστος σύνδεσης). Η ενεργειακή απόδοση είναι 1.400 kWh/kWp. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο αυτοπαραγωγός έχει ένα συνολικό όφελος περί τα 13.220 ευρώ στην 25ετία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση δύο μηνών για τα Σχέδια Βελτίωσης – Συν τρεις μήνες για τον Έβρο

Προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 για την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων στις δράσεις …