Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Απριλίου 2022

0

Μία ερώτησ
Επίκαιρη ερώτηση με αφορμή το συμβάν στο Οθωμανικό νεκροταφείο που επί 100 χρόνια στον Οικισμό Πετεινού ήταν ανενεργό. Έθεσε λοιπόν φίλος συμπολίτης σε συζήτηση για το θέμα του νεκροταφείου μια εύλογη ερώτηση: «Τα υφιστάμενα Μουσουλμανικά νεκροταφεία τίνος ιδιοκτησία είναι;  Είναι Βακουφικά ή δημοτικής ιδιοκτησίας;  Και πως διαπιστώνεται αυτό; Το όποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς ισχύει συνολικά για όλα ή κάθε Νεκροταφείο αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, όταν είναι γνωστό πως τα χριστιανικά αποτελούν δημοτικές εκτάσεις;»
Πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα που σίγουρα πρέπει ν’ απαντηθεί από έγκυρη πηγή.
Γ.Δ.


Και η απάντηση
Και ιδού η απάντηση από την πλέον έγκυρη πηγή, τον ίδιο τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής Βακουφικής Περιουσίας κύριο Καράνταη.
Λοιπόν, κατ’ αρχάς, κάθε πόλη, κάθε χωριό που έχει μουσουλμάνους κατοίκους έχει από το νόμο τη δική του Βακουφική Επιτροπή. Η επιτροπή έχει την ευθύνη διαχείρισης της περιουσίας και του Νκροταφείου, Τεμένους κλπ. Η δε περιουσία, συνήθως ακίνητα, προέρχεται από δωρεές πιστών στη μνήμη γονιών ή δική τους κλπ.
Τη συνολική ευθύνη των Βακουφικών Επιτροπών του νομού και των τεμενών κλπ έχει ο Μουφτής Ξάνθης, διότι όλα τελούν υπό την αιγίδα του.
Συμπέρασμα: Ενώ τα χριστιανικά νεκροταφεία είναι δημοτικές εκτάσεις του κάθε δήμου, δηλωμένα μάλιστα στο Κτηματολόγιο, τα μουσουλμανικά ανήκουν στην κάθε τοπική Βακουφική Επιτροπή.
Κι επειδή στον Πετεινό εδώ και χρόνια δεν υφίσταται μουσουλμάνοι κάτοικοι, δεν υφίσταται και Βακουφική Επιτροπή για να τα φροντίζει όπως και την υπόλοιπη περιουσία (εάν υπάρχει βέβαια).
Εξάλλου γι’ αυτό και το επίμαχο νεκροταφείο δεν δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο διότι δεν υφίστατο και δεν υφίσταται σήμερα Βακουφική Επιτροπή. Δηλώθηκε όμως από το δήμο Αβδήρων για να μη περιέλθει στο δημόσιο.
Ελπίζουμε ως προς το ιδιοκτησιακό να έχει απαντηθεί το θέμα.
Γ.Δ.


Νέος Μουφτής Ξάνθης
Και μια και βρισκόμαστε στον χώρο της μειονότητας, το ιδιοκτησιακό των Νεκροταφείων και την υπαγωγή αυτών συνολικά του νομού στην ευθύνη του Μουφτή, να πούμε δυο λόγια για τον νέο Τοποτηρητή Μουφτή.
Έτσι, ιδιαίτερα σύντομα «έκλεισε» το θέμα που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση του πρώην τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης Μπιλάλ Καρά Χαλήλ για προσωπικούς λόγους.
Νέος Τοποτηρητής Μουφτής επελέγη ο Χεμσερή Νεζντέτ, ο οποίος έχει μάλιστα αναλάβει ήδη τα καθήκοντά του.
Γ.Δ.


Δεν υφίσταται θέμα
Με την ευκαιρία αυτή που σήμερα ασχολείται η στήλη με μειονοτικά θέματα, ας επαναλάβουμε κάτι που πλέον γνωρίζουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.
Δηλαδή, οι μουφτήδες στη Θράκη δεν εκλέγονται, τοποθετούνται από την ελληνική διοίκηση, το αρμόδιο υπουργείο.
Η σχετική, πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά με αφορμή δηλώσεις Μ.Τσαβούσογλου για το θέμα αυτό: «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι πάντα πρόθυμο να αποστείλει στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το κείμενο της Συνθήκης στης Λοζάνης με τη θερμή παράκληση να υποδειχθεί στην Ελλάδα το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας εκλέγονται. Ως γνωστόν, σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη της Λοζάνης δεν υπάρχει».
-Άρα θέμα σχετικό περί εκλογής δεν υφίσταται.
Γ.Δ.


Η φρικιαστική εικόνα του πολέμου
Εικόνες που σοκάρουν και αποτυπώνουν όλη την φρικαλεότητα του πολέμου έχουν κάνει τον γύρω του κόσμου. Άταφοι νεκροί στους δρόμους, άμαχοι με δεμένα τα χέρια  και ομαδικοί τάφοι στην Μπούκα της Ουκρανίας. Ανατριχιάζει δε, η πληροφορία ότι ο ρωσικός στρατός σκότωσε όλους τους άνδρες, ηλικίας 16-60 ετών, που είχαν απομείνει στην Μπούκα, πριν εγκαταλείψει την πόλη. Μαρτυρίες για ομαδικές εκτελέσεις αμάχων από Ρώσους ανασύρουν μνήμες Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο διαψεύδει τις εικόνες τις οποίες αποδίδει σε προπαγάνδα της Ουκρανίας και της Δύσης. Ότι είναι στημένες δηλαδή. Είναι δυνατόν τόση φρίκη να είναι στημένη για να πλήξει τι; Το γόητρο της Ρωσίας; Αυτό είναι ήδη τόσο καταρρακωμένο που δεν έχει πιο κάτω…
Τι κι αν πέρασαν 80 χρόνια από  τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα ίδια τότε τα ίδια και σήμερα στην Ουκρανία. Ποτάμι το αίμα…
Μ.Ξ.


Φτάνει, αρκετά
Την αποκαλέσαμε σύγχρονη Μήδεια. Της αποδώσαμε ευθύνες φοβερές, την κατηγορήσαμε για μύρια όσα, την καταραστήκαμε, την απειλήσαμε με λιντσάρισμα, με λιθοβολισμό.
Ακούσαμε σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση σχετικούς και άσχετους, γνωστούς και άγνωστους να λένε πράγματα απίθανα έως παράλογα. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί επί 24ώρου βάσης μας βομβάρδισαν με κάθε είδους σχετική ή άσχετη πληροφορία.
Ναι, το έγκλημα εάν αποδειχτεί νοσηρό και βαρύ. Όμως, φτάνει!
Φτάνει, αρκετά με όλο αυτό το φαινόμενο. Μέχρις εδώ πλέον, το θέμα έχει εξαντληθεί, ανήκει πλέον στην δικαιοδοσία της ανακριτικής και δικαστικής αρχής. Αυτοί θ’ αποφανθούν από δω και πέρα, όχι ο όχλος.
Γ.Δ.


Προσφορά εργασίας
Όχι, η στήλη δεν υποκαθιστά τον ΟΑΕΔ με τίποτε. Όμως δεν μπορώ να μη σχολιάσω το αίτημα του Γηροκομείου Ξάνθης για πρόσληψη προσωπικού για κάλυψη αναγκών του στην ειδικότητα Νοσηλευτή-Νοσηλεύτριας.
Παράξενο; Βεβαίως. Υπάρχουν άτομα μ’ αυτήν την ειδικότητα αλλά επιζητούν να διοριστούν στο δημόσιο. Και μόνον. Και μένουν έτσι άνεργα, αγνοώντας πως οι θέσεις στο Γηροκομείο είναι μόνιμες και οι αμοιβές ίδιες όπως και οι ώρες εργασίας.
Νοσηλευτές ζητά λοιπόν το Γηροκομείο Ξάνθης, κάθε ειδικότητας. Όσοι έχουν ανάγκη από εργασία μπορούν ν’ απευθυνθούν στο Ίδρυμα.
-Επιβεβαιώνεται για μια φορά ακόμη πως η ανεργία στη χώρα μας είναι θέμα επιλογής, σιγουριάς και τεμπελιάς.
Γ.Δ.


Εξαγορά της ΑΓΝΟ
Πριν χρόνια, η φίρμα ΑΓΝΟ κυριαρχούσε στην αγορά Γάλακτος και Τυροκομικών προϊόντων. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου πρωταγωνιστούσε στη βόρεια Ελλάδα, ήταν από τα κορυφαία ονόματα. Η πορεία διεκόπη οριστικά το 2014 και σήμερα εξαγοράστηκε από τα Ελληνικά Γαλακτοπωλεία, ιδιοκτησίας των αδελφών Σαράντη που ως γνωστόν έχουν εξαγοράσει τη δική μας γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ.
Τι σημαίνει η εξαγορά του οικοπέδου και των εγκαταστάσεων της ΑΓΝΟ; Πως οι αδελφοί Σαράντη έχουν σχέδια για επέκταση των εργασιών τους ίσως και παραγωγή νέων προϊόντων.
Σημειώνουμε πως η επιτυχία μιας τοπικής επιχείρησης αντανακλά και στην Ξάνθη όπου λειτουργεί με επιτυχία η ΡΟΔΟΠΗ.
Γ.Δ.


Ο Πούτιν κάνει «αναδασμό»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», περιέγραψε ως απόπειρα ενός βίαιου διεθνούς «αναδασμού» το εκβιαστικό σχέδιο του Πούτιν, χρησιμοποιώντας τόσο την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά όσο και την ισχύ των πυρηνικών όπλων που κληρονόμησε από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Διαγράφοντας έτσι την Ιστορία των τελευταίων τριάντα χρόνων, αγνόησε κατά τρόπο επιδεικτικό την επιθυμία των άλλοτε δορυφορικών χωρών και λαών να ζήσουν με ανεξαρτησία και ελευθερία, χωρίς βεβαίως να αναγνωρίσει ποτέ ότι η όποια δυνατότητά του προέκυψε από την απρόσκοπτη συμμετοχή της χώρας του στον σύγχρονο κόσμο του ανοιχτού και ελεύθερου εμπορίου.
Η αλήθεια είναι ότι πλέον βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η εκστρατεία του στην Ουκρανία απεδείχθη εν πολλοίς ατελέσφορη, δεν πέτυχε τους σκοπούς της, παρά άφησε πίσω της μόνο συντρίμμια. Και ο ενεργειακός εκβιασμός του ανάλογη τύχη θα έχει, όπως και η επιδιωκόμενη τεχνητή ισχυροποίηση του ρουβλίου θα αποτύχει επειδή δεν αντικρίζεται με πραγματική ισχύ της ρωσικής οικονομίας.
Οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορεί να πληγωθούν, αλλά θα αντέξουν την πίεση, θα βρουν τρόπους να αντεπεξέλθουν…
Α.Κ.


Ανείπωτη θλίψη
Είναι κάποια συμβάντα τόσο σοκαριστικά που είναι αδύνατο να εκφράσουν λόγια τα συναισθήματα που προκαλούν. Όπως το τραγικό γεγονός, ότι ένα νέο παλικάρι γεμάτο ζωή, νιάτα και δημιουργικότητα, ο 31χρονος Αλέξανδρος έφυγε τόσο ανεπάντεχα, τόσο βίαια, τόσο άδικα από την ζωή, σκορπώντας  ανείπωτη θλίψη, θρήνο και σπαραγμό στην οικογένειά του αλλά και σ’ όλη την κοινωνία της Ξάνθης όπου ήταν πολύ γνωστός.
Τι να πει κανείς σ’ αυτή την μάνα, σ’ αυτό τον πατέρα, στα αδέλφια του! Που να βρεθεί παρηγοριά όταν χάνει κανείς τόσο αναπάντεχα το σπλάχνο του;
Δεν υπάρχουν λόγια, μόνο μια θλιμμένη ματιά και μια λέξη: «Κουράγιο»!
Αυτό είναι το πιο πικρό ποτήρι της ζωής για τους γονείς…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…