Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Νυχτερίδες κι αράχνες» στο Σχέδιο για την ανάδειξη του Σπηλαίου Σταυρούπολης

«Νυχτερίδες κι αράχνες» στο Σχέδιο για την ανάδειξη του Σπηλαίου Σταυρούπολης

0

Στο σπήλαιο «Κροκόδειλος» ενδημεί ένα σπάνιο είδος νυχτερίδας – Στο σπήλαιο «Δρυάδες» υπάρχουν σταλακτίτες. Από το 2013 είναι στα συρτάρια του δήμου η έρευνα του Σπηλαιολογικού Ινστιτούτου Κρήτης

 Επί Δημαρχόπουλου η μελέτη για το Σπήλαιο θα έμπαινε στο Leader αλλά τελικά δεν έγινε – Έκτοτε ουδέν…

 Επτά σπήλαια διαθέτει η περιοχή της Σταυρούπολης, στο ένα από τα οποία το σπήλαιο «Κροκόδειλος», ενδημεί ένα σπάνιο είδος νυχτερίδας ενώ το σπήλαιο Δρυάδες διαθέτει πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες. Τα σπήλαια είναι γνωστά καθώς υπάρχει σχετική έρευνα από το Σπηλαιολογικό Ινστιτούτο Κρήτης αλλά παραμένει ξεχασμένη στα συρτάρια του δήμου Ξάνθης και ως εκ τούτου αυτός ο πλούτος που θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη τουριστικό πόλος για την Σταυρούπολη παραμένει αναξιοποίητος. Οι νυχτερίδες ζουν ανενόχλητες στο σπήλαιο «Κροκόδειλος» και  …νυχτερίδες κι αράχνες έχει γεμίσει η Σταυρούπολη!

Ιστορική αναδρομή

Ήταν 11 – Απριλίου 2013 όταν κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η τότε υπάλληλος  της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης μαζί με τον αντιδήμαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο ενημέρωναν το σώμα για την έρευνα και την μελέτη που διενεργήθηκε από το σπηλαιολογικό Ινστιτούτο Κρήτης σε 7 σπήλαια στην περιοχή της Σταυρούπολης όπου καταγράφηκε και φωτογραφήθηκε και μελετήθηκε ένα σπάνιο είδος νυχτερίδας. Μάλιστα εκδόθηκε και ένα λεύκωμα με στοιχεία τη έρευνας που κόστισε 44.000 ευρώ. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον πρόγραμμα «Θησέας» επί δημαρχίας Καρασακαλίδη και το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης μετά την ένωση της Σταυρούπολης με την Ξάνθη για  γίνει η καταβολή των χρημάτων.

Επί Δημαρχόπουλου η μελέτη για το Σπήλαιο θα έμπαινε στο Leader αλλά τελικά δεν έγινε – Έκτοτε ουδέν…

Επανερχόμενοι στο σήμερα αναζητήσαμε από τον πρώην αντιδήμαρχο Σταυρούπολης  κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον νυν κ. Απόστολο Ελευθεριάδη να μας πληροφορήσουν για τις ενέργειες που έχουν γίνει από το 2013 ώστε να καταστούν αυτά τα σπήλαια επισκέψιμα και να αξιοποιηθούν τουριστικά προς όφελος της περιοχής. Όπως μας πληροφόρησηε ο κ. Παπαδόπουλος κατά την περίοδο ήταν δήμαρχος ο κ. Χ. Δημαρχόπουλος είχε γίνει μια προσπάθεια να ενταχθεί η μελέτη για την διαμόρφωση του σπηλαίου ‘Κροκόδειλο» και την προσβασιμότητά του καθώς και τον φωτισμό του σε μέτρο του προγράμματος «Leader» αλλά τελικά δόθηκε προτεραιότητα στην πρόταση για τηλεματική. Έκτοτε δεν έγινε καμία προσπάθεια.  Ο κ. Ελευθεριάδης δήλωσε πως έχει γνώση του θέματος όπως και η νέα δημοτική αρχή, αλλά δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια έως τώρα για να αναδειχθεί, να καταστεί επισκέψιμο και τουριστικά αξιοποιήσιμο.  Σημείωσε δε πως θα το θέσει στον δήμαρχο ως αίτημα.

Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης»

Να σημειώσουμε πως το θέμα ανέδειξε και ανέσυρε από την μνήμη μας μια ερώτηση της Ελληνικής Λύσης προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού με θέμα: « Αναξιοποίητα σπήλαια στη Δημοτική Ενότητα Σταυρουπόλεως του Δήμου Ξάνθης» , τους οποίους και ερωτά: «Τι προτίθεστε να πράξετε για την αξιοποίηση των σπηλαίων της περιοχής της Δ.Ε. Σταυρουπόλεως του Δήμου Ξάνθης, τα οποία σε συνδυασμό με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και τα κάστρα θα ωθούσαν την τουριστική ανάπτυξη της οικονομικά και δημογραφικά καταρρέουσας περιοχής;».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…