Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πετάει – πετάει πάνω από 13 ευρώ η τιμή του αρνιού

Πετάει – πετάει πάνω από 13 ευρώ η τιμή του αρνιού

0

Τρίβουν τα χέρια τους οι παραγωγοί – κτηνοτρόφοι  που  πουλάνε σε καλές τιμές

 

Επιφυλακτικοί στις αγορές τους οι  κρεοπώλες – «Ματώνει η τσέπη του καταναλωτή

 

 

Τρίβουν τα χέρια τους οι κτηνοτρόφοι αυτές τις μέρες αφού εδώ και πολλά χρόνια είχαν να πουλήσουν τα αρνιά τους σε τέτοια υψηλή τιμή και συγκεκριμένα σε 7,5 ευρώ το κιλό (κρέας) και 4,50 ευρώ το κιλό (ζωντανό). Όμως το κέρδος τους το «καταπίνει» η τεράστια αύξηση στις ζωοτροφές (38 λεπτά το καλαμπόκι) και το λειτουργικό κόστος με το ρεύμα και το  πετρέλαιο σε υπερδιπλάσιες αυξήσεις.

Την ίδια στιγμή οι  κρεοπώλες είναι υπό σκέψη και περιμένουν να δουν που θα «κάτσει» η τιμή ώστε να κάνουν τις προμήθειές τους για να μην τους μείνουν τα αρνιά αμανάτι.

Και ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας ο καταναλωτής ενημερώνεται και ετοιμάζεται για μεγάλη «σφαγή» στην τσέπη του προκειμένου να τηρήσει τα πατροπαράδοτα.

Αδειάζουν οι στάνες της Ξάνθης λόγω καθολικού Πάσχα

Στο φόρτε τους είναι αυτές τις μέρες οι αγοραπωλησίες καθώς οι έμποροι κάνουν τις προμήθειές τους προκειμένου να εξάγουν σε Ιταλία για το Πάσχα των Καθολικών. Σήμερα μάλιστα είναι και το  εθιμοτυπικό παζάρι στην Δράμα όπου συναντιούνται έμποροι και παραγωγοί για να διαμορφώσουν τις τιμές. Ωστόσο οι τιμές έχουν διαμορφωθεί άτυπα και όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις και ανέρχονται σε 7,5 ευρώ το κιλό (κρέας) και 4,50 ευρώ το κιλό (ζωντανό).: «Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοιες τιμές. Αυτό είναι καλό για μας γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες αυξήσεις στις ζωοτροφές και στο λειτουργικό μας κόστος. Οι αυξήσεις αυτές καταπίνουν το  όποιο κέρδος μας. Αυτό με τις τιμές συμβαίνει τώρα και δεν σημαίνει ότι θα είναι ίδιες και την Μεγάλη Εβδομάδα. Μπορεί να πέσουν. Επίσης μπορεί να καλυφθεί η αγορά του εξωτερικού και οι έμποροι να διαθέσουν τα αρνιά που πήραν και τα διατηρούν  στα ψυγεία στην ντόπια αγορά. Σε κάθε περίπτωση έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα ο καταναλωτής δεν θα φάει το αρνί φέτος κάτω από 11 ευρώ το κιλό. Η τιμή που αγοράζουν οι κρεοπώλες είναι στα 6,50 – 6,80 ευρώ το κιλό. Επομένως έχουν περιθώρια κέρδους μέχρι τα 11 ευρώ.».

Όπως ανέφερε ο κ. Ψεμματάς υπάρχει επάρκεια και πως ο νομό μας έχει το ίδιο ζωικό κεφάλαιο με τον νομό Σερρών που έχει πολύ περισσότερο πληθυσμό. Πρόσθεσε δε ότι οι κτηνοτρόφοι του ορεινού όγκου της Ξάνθης δεν έχουν βγάλει ακόμη στην αγορά τα αρνιά και τα κατσίκια τους γιατί αργούν να πάρουν το επιθυμητό βάρος (9 – 10 κιλά) επειδή δεν είναι σταβλισμένα.

«Τσιμπάει» 13άρι η τιμή του αρνιού

Σε επίπεδα άνω των  13 ευρώ το κιλό θέτει την τιμή του αρνιού,  ο πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης εξηγώντας ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την διαμόρφωση της τιμής: «Η αγορά φέτος είναι αρκετά διαφορετική από άλλες χρονιές. Είχαμε αυξήσεις λόγω της πανδημίας στην ενέργεια. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία η κατάσταση επιδεινώθηκε. Όλα αυτά έχουν μετακυλιστεί στην αγορά και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε αυξημένες τιμές και στο αρνί. Εκτιμώ πως η τιμή του θα είναι πάνω από 13 ευρώ το κιλό στα κρεοπωλεία. Το τρίπτυχο: παραγωγός  – κρεοπώλης – καταναλωτής δεν θα καλυφθεί. Ο παραγωγός έχει καλή τιμή αλλά να καλύψει το κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, ο κρεοπώλης αγοράζει σε υψηλές τιμές και διστακτικά και  όσο μπορεί συμπιέζει το κέρδος του για να είναι ανταγωνιστικός, ο δε καταναλωτής θα φάει ακριβό το αρνί. Και δεν θα ήταν αυτό που θα τον πείραζε αν παράλληλα δεν είχε και να πληρώσει  τριπλάσια τιμή για το ρεύμα και θέρμανση μέχρι τώρα που είναι Απρίλιος. Η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά», σημειώνει ο κ. Μπατζακίδης και προτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν τις παραγγελίες τους νωρίς και όχι την τελευταία στιγμή γιατί μπορεί να μην βρουν αρνί καθώς οι κρεοπώλες θα κάνουν με μεγάλη επιφύλαξη τις αγορές τους. Επίσης τους εφιστά την προσοχή με τις τιμές κράχτες που βάζουν τα σούπερ μάρκετ καθώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τέλος ο κ. Μπατζακίδης σημείωσε πως φέτος το Πάσχα συμπίπτει με Μπαϊράμ και ευχήθηκε «Καλό Πάσχα» και «Καλό Μπαϊράμ σ’ όλους τους μουσουλμάνους με Υγεία και ειρήνη για όλο τον κόσμο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…