Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια «Κλειδί» η συναίνεση στο Εξοικονομώ για πολυκατοικίες

«Κλειδί» η συναίνεση στο Εξοικονομώ για πολυκατοικίες

0

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα. Οι δυσκολίες του νέου προγράμματος. Επιφυλάξεις από ειδικούς

 

Πρόβλημα με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας και τα εισοδηματικά κριτήρια των ιδιοκτητών

Τίθεται και θέμα εμπιστοσύνης στον …γείτονα

 

 

Την δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα διαμερίσματα τους και τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών που διαμένουν έχουν οι ένοικοι με τον νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που είναι σχεδιασμένο ειδικά για τις πολυκατοικίες.  Η πλατφόρμα του προγράμματος https://exoikonomo2021.gov.gr/  άνοιξε χθες με καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα 30 Μαΐου Την ίδια στιγμή έκλεισε η πλατφόρμα για «Εξοικονομώ 2021»,  η οποία παρέμενε ανοιχτή από τη Δευτέρα, 4 Απριλίου έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου, για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη διαδικασία στην προηγούμενη φάση (αιτήσεις για μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος δεν προχώρησαν σε οριστική υποβολή της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Το «Εξοικονομώ» για τις πολυκατοικίες και οι …δυσκολίες του

Το «κλειδί» αυτού του προγράμματος δεν είναι ούτε η επιδότηση, ούτε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αλλά η συναίνεση και η συναίνεση σε μια οικοδομή όπου υπάρχουν 10 – 15 ιδιόκτητα διαμερίσματος δεν μπορεί να θεωρείται κάτι δεδομένο. Αυτός είναι ο λόγος που κάνει επιφυλακτικούς του Μηχανικούς αλλά και τις εταιρείες έκδοσης Κοινοχρήστων που εκφράζουν φόβους ότι δεν θα «τρέξει» αυτό το πρόγραμμα.

«Χρειάζεται συνεννόηση και ευρύτερη συναίνεση γιατί σε μια πολυκατοικία υπάρχουν συνιδιοκτησίες, Επίσης το οικονομικό κομμάτι δεν είναι ξεκαθαρισμένο όπως ποια θα είναι η συμμετοχή του καθενός. Υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες σ’ αυτό το πρόγραμμα και φοβάμαι πως δεν θα έχει μεγάλη αποδοχή», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης. Αναφορικά με τα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ ο κ. Ασημίδης ανέφερε πως το «Εξοικονομώ  κατ΄οίκον» βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων ενώ το προηγούμενο, Εξοικονομώ 2021 δεν έχει γίνει ακόμη η πλήρης αποπληρωμή.

 

 

 

Πρόβλημα με το ΑΦΜ και τα εισοδηματικά κριτήρια

Στις δυσκολίες του προγράμματος «Εξοικονομώ» για πολυκατοικίες αναφέρεται και ο κ. Αθανάσιος Κεχαγιόγλου της εταιρείας έκδοσης Κοινοχρήστων «Διαχειριστική», εξηγώντας παράλληλα πως θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο και άρα πιο εφικτό. Όπως αναφέρει αυτό που είναι μεγάλο πρόβλημα πως για να ενταχθεί μια πολυκατοικία στο πρόγραμμα πρέπει να εκδώσει ΑΦΜ: «Πρέπει οι ένοικοι να αναθέσουν σε κάποιον εκπρόσωπό τους την έκδοση ΑΦΜ της πολυκατοικίας και αυτό είναι δύσκολο αν λάβουμε υπ’ όψιν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν εξαιτίας διάφορων λειτουργικών ή θεμάτων κανονισμού. Επίσης πρόβλημα υπάρχει και με τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται. Γιατί αν κάποιοι απορριφθούν γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια θα πρέπει να συμφωνήσουν να αναλάβουν να συμμετέχουν χωρίς την επιδότηση όπως οι υπόλοιποι που πληρούν τα κριτήρια και αυτό είναι ανέφικτο ειδικά στις μέρες μας. Πόσοι θα πεισθούν να βάλουν τα χρήματα ανεξάρτητα ότι θα επωφεληθούν από την ενεργειακή αναβάθμιση της οικοδομής τους».

Τίθεται και θέμα εμπιστοσύνης στον …γείτονα

Ο κ. Κεχαγιόλγου θέτει και ένα ακόμη ανασταλτικό παράγοντα: «Χάσαμε την εμπιστοσύνη  μας στον γείτονα. Αυτό το βλέπουμε συνεχώς. Από το 2021 και μετά με την κρίση και τις αλλαγές στην θέρμανση στις πολυκατοικίες τα πράγματα άλλαξαν. Δύο χρόνια τώρα με τον κορωνοϊό κλειστήκαμε στα σπίτια μας και λειτουργούμε σαν μονάδα και όχι σαν σύνολο. Αυτό θα φανεί και τις συνδέσεις του φυσικού αερίου. Πόσοι θ αποφασίσουν να βάλουν λέβητα για όλη την οικοδομή και όχι στο μπαλκόνι τους.».

Αναφορικά με το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε πως θα έπρεπε αν είχε προηγηθεί για όλες τις πολυκατοικίες η έκδοση ΑΦΜ θα ήταν πιο εύκολο για να έχει μεγαλύτερη αποδοχή το πρόγραμμα.

Ποιες παρεμβάσεις επιδοτούνται

Σύμφωνα με τον οδηγό του «Εξοικονομώ» υπάρχουν 5 βασικές κατηγορίες παρεμβάσεων:

  • Εργασίες σε Κουφώματα / Συστήματα Σκίασης / Αερισμός, οι οποίες αφορούν στην τοποθέτηση κουφωμάτων και πορτών ή και συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.
  • Παρεμβάσεις θερμομόνωσης στις οποίες περιλαμβάνονται εργασίες όπως η θερμομόνωση δώματος εξωτερικά ή η θερμομόνωση στέγης κ.ά.
  • Παρεμβάσεις στα συστήματα θέρμανσης /ψύξης στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση καυστήρα φυσικού αερίου ή υγραερίου, αντλιών θερμότητας, ενδοδαπέδιας θέρμανσης κ.ά.
  • Παρεμβάσεις που αφορούν στα συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης» (ηλιακός θερμοσίφωνας κ.ά.),
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης, όπως η εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας (smarthome).
  • Σε αντίθεση, με το προηγούμενο πρόγραμμα, στο νέο «Εξοικονομώ» δεν θα επιδοτούνται τα φωτοβολταϊκά στέγης, οι φορτιστές ηλεκτροκίνησης και οι μπαταρίες, ενώ εξαιρούνται και οι αντικαταστάσεις ανελκυστήρων, καθώς αυτές οι δράσεις θα καλυφθούν από επόμενο επιδοτούμενο πρόγραμμα.
  • Μαριάννα Ξανθοπούλου
  • mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…