Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Απριλίου 2022

0

Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ
Υπομονή παρά την αγωνία τους συνιστώ στους αγαπητούς υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο θα τελειώσει το άγχος τους εάν θα λάβουν και ποιοι το χρίσμα της υποψηφιότητας.
Τα παραπάνω συνάγονται από το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, παρά τα περί του αντιθέτου σύμφωνα με τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας.
Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, επιθυμία του Ανδρουλάκη είναι η αρμόδια επιτροπή εξέτασης των υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια να κάνει την εισήγηση περί τα μέσα Ιουνίου.
Πάντως τοπικά, εκείνος που δεν έχει  κανένα προβληματισμό είναι ο Μπαράν Μπουρχάν.
Γ.Δ.


Επίκαιρο
Είναι επίκαιρο γιατί αύριο μεθαύριο το θέμα θα το βρούμε μπροστά μας τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και στις δημοτικές. Έχει ήδη λεχθεί από τον Μάο Τσε Τουγκ και είναι σοφό.
Είπε: «Δεν έχει σημασία ποιο είναι το χρώμα της γάτας, αρκεί να πιάνει ποντίκια».
Δηλαδή, λίγη σημασία έχει εάν ο υποψήφιος είναι απλώς ο εκλεκτός ενός κόμματος ή έχει κερδίσει λόγω κομματικής φιλίας την υποψηφιότητά του.
Εκείνο που θα πρέπει να «μετράει» στην τελική επιλογή είναι εάν ο υποψήφιος είναι ικανός, έξυπνος, δραστήριος, επίμονος και δυναμικός στο να δίνει λύσεις, να προωθεί σωστά τις τοπικές υποθέσεις, ν’ ακούει την άποψη των φορέων και να εργάζεται για την επιτυχία των στόχων επ’ ωφελεία των πολλών.
Δηλαδή, στην τελική επιλογή του ικανού ατόμου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η κρίση της λογικής κι όχι του συναισθήματος.
Γ.Δ.


«Η Οικονομία είναι ηλίθιε»
Αλήθεια πόσο επίκαιρη είναι η φράση που έμεινε στην ιστορία πλέον και λέγεται πως την είπε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Κλίντον.
Όντως, η οικονομία είναι το Α έως το Ω σε μια χώρα, για μία κυβέρνηση, για τους κατοίκους αυτής. Κυρίαρχη αρχή, πως πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη η οποία φέρνει την ευημερία της πλειοψηφίας.
Όλα τ’ άλλα ακολουθούν ή και εξαρτώνται από την ευρωστία της οικονομίας.
Φανταστείτε τον τομέα της Υγείας, της Άμυνας, του Πολιτισμού, της Παιδείας. Εάν τα δημόσια ταμεία είναι προβληματικά, δύσκολες θα είναι και οι επενδύσεις στους παραπάνω τομείς.
Είναι επομένως η Οικονομία η βάση που πάνω χτίζεται η συνολική ευημερία μιας χώρας, ενός λαού.
Γ.Δ.


Αιτία η επίθεση της Ρωσίας
Αυτή η οικονομία λοιπόν βρίσκεται σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο σε σοβαρή δοκιμασία. Η αιτία γνωστή και δυστυχώς συνεχιζόμενη. Εκεί στην Ουκρανία στην Ευρώπη μας, γίνεται πόλεμος. Η Ρωσία χωρίς καμία δικαιολογία, εισέβαλε στην Ουκρανία και δύο μήνες σχεδόν τώρα έχει ανατρέψει κάθε λογική, κάθε έννοια νομιμότητας και έχει επιτεθεί κάνοντας χρήση της πολεμικής της μηχανής σκοτώνοντας αμάχους, καταστρέφοντας την γειτονική της χώρα που αμύνεται υπέρ βωμών και εστιών.
Αυτή λοιπόν η πολεμική επίθεση έχει ανατρέψει τα οικονομικά δεδομένα της Ευρώπης, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και πετρελαίου που προμηθεύονται οι χώρες από τη Ρωσία.
Ήδη εμείς στη χώρα μας βιώνουμε ένα τσουνάμι αυξήσεων, υπερβολικό σε βαθμό που έχει φέρει σε απόγνωση πολλά νοικοκυριά, κυρίως δε στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, γι’ αυτό και προσπαθεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αυτής.
Γ.Δ.


Μια βροχή ευλογία
Η Κυριακή προχθές, ήταν για κάποιους μια άσχημη ημέρα. Για κάποιους άλλους όμως ήταν μια ευλογημένη ημέρα. Θα μου πείτε πως έτσι συμβαίνει πάντα με τον καιρό. Άλλοι είναι ικανοποιημένοι και κερδισμένοι κι άλλοι δυσαρεστημένοι και με ζημία οικονομική.
Το ίδιο συνέβη και την Κυριακή. Η βροχή που έπεσε από το πρωί και επί πολλές ώρες, ήταν ότι καλύτερο για τους γεωργούς. Στη φάση ολοκλήρωσης της σποράς ήρθε η βροχή που βοήθησε ούτως ώστε οι σπόροι ν’ αναπτυχθούν στα σίγουρα.
Μάλιστα ήταν μια βροχή καλή και από απόψεως ποσότητας αλλά και διάρκειας. Οπότε θα έχει και πρόσθετο όφελος διότι τροφοδοτήθηκε επαρκώς και ο υδροφόρος ορίζοντας για τις ανάγκες του καλοκαιριού.
-Γι’ αυτό ευλογημένη και «Χρυσή» η βροχή της Κυριακής.
Γ.Δ.


Τι συμβαίνει στην Σαγκάη;
Εικόνες που προκαλούν τρόμο και πολλά ερωτηματικά μας έρχονται καθημερινά από την Σαγκάη όπου εφαρμόζεται από τις κινέζικες αρχές ένα καθολικό Lockdown. Έρημη η πόλη, άνθρωποι στοιβαγμένοι σε πρόχειρα καταλύματα, άτομα κάθε ηλικίας που εξαναγκάζονται βίαια να κλειστούν στα σπίτια , παιδιά που χωρίζονται από τους γονείς τους. Τέτοιες εικόνες βλέπαμε στην Κίνα στις αρχές της πανδημίας. Τότε που δεν γνώριζε η διεθνής κοινότητα τι είναι αυτός ο ιός, που δεν υπήρχαν εμβόλια. Πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκαλεί αυτή η στάση των κινεζικών αρχών σ’ όλους τους επιστήμονες. Το χειρότερο σενάριο είναι να είναι κάποια νέα μετάλλαξη που δεν την καλύπτουν τα εμβόλια ή ένας νέος ιός ενδεχομένως. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι η Κίνα δεν φημίζεται για έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση. Εφάρμοσαν καθολικό Lockdown χωρίς να έχουν ανακοινώσει κανένα θάνατο. Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει και είναι λογικό να υπάρχει έντονη ανησυχία.
Ας ελπίσουμε να μην επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο …
Μ.Ξ.


Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Με τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, έκλεισε την αυλαία του 3ου συνεδρίου ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «όσο καθυστερούν τόσο απομακρύνεται η δυνατότητα αξιοπρεπούς ήττας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Ένα συνέδριο που ειπώθηκαν πολλά για τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αλλά  πολύ λίγα για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έχει  χαρακτηρίσει την διακυβέρνηση Μητσοτάκη ως την χειρότερη διακυβέρνηση της χώρας αλλά μάλλον δεν έκανε αυτοκριτική. Σε κάθε περίπτωση το συνέδριο ενέκρινε την πρότασή του για εκλογή από την βάση όπως και τα άλλα κόμματα. Οι εκλογές θα διεξαχθούν 15 Μαΐου ωστόσο με ένα μόνο υποψήφιο, τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς και ο Τσίπρας θέλει να δει την δυναμική του.
Να σημειώσουμε πως στην Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέχθηκε η κα Γιαννακίδου Χαρίκλεια, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Λίγα λόγια για τον Γ. Τράγκα
Λίγες ημέρες έχουν περάσει από το σχόλιο της στήλης για τον Γιώργο Τράγκα, για την τεράστια περιουσία του και την έρευνα που ξεκίνησε μετά το θάνατό του από την αρμόδια υπηρεσία της χώρας για το μαύρο χρήμα και την απόκρυψη αυτού.
Ε, λοιπόν, συνέβη κάτι μοναδικό. Δύο συμπολίτες μας έστειλαν φωτοτυπία 2 δημοσιευμάτων – σχολιασμών, για το πως αποκτήθηκε η μεγάλη ακίνητη περιουσία και τα μετρητά από τον δημοσιογράφο Τράγκα. Είναι επίκαιρα διότι δείχνουν την βρώμικη και προσβλητική πλευρά μιας μερίδας «δημοσιογράφων» που επιβιώνουν δημιουργώντας περιουσία μέσω εκβιασμών ή διαφόρων άλλων παράνομων μέσων. Θα τα δημοσιεύσουμε αύριο.
Γ.Δ.


Μια παρουσίαση βιβλίου το 2005
Τι σου είναι το αρχείο των εφημερίδων αλήθεια. Προχθές ψάχνοντας κάτι άλλο, έπεσα σε μια ημερομηνία της 24ης Μαΐου του 2005. Κι εκεί, μια ανακοίνωση στην 1η σελίδα αναφερόταν στην παρουσίαση ενός βιβλίου. Του βιβλίου του πρώην Νομάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνου Θανόπουλου «Πορεία Αντίθετα».
Η παρουσίαση ήταν για την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 20.00 και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Αμφιθεάτρου. Τη διοργάνωσαν την βιβλιοπαρουσίαση το ΠΑΚΕΘΡΑ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης, ο Ροταριανός Όμιλος Ξάνθης, ο Σύλλογος Ποντίων και η Εφημερίδα μας.
Για το βιβλίο μίλησαν: ο Ε.Εριφυλλίδης δήμαρχος Καβάλας, ο ίδιος ο Κ. Θανόπουλος πρώην Νομάρχης Ξάνθης, ο Δημ. Μαυρίδης Αντιπρόεδρος ΠΑΚΕΘΡΑ, ο Γ.Πατρίκιος Επίκουρος Καθηγητής ΔΠΘ, ο Γιώργος Παυλίδης Νομάρχης Ξάνθης και ο Μιχ. Στυλιανίδης δήμαρχος Ξάνθης.
Γ.Δ.


Ένα αρχείο
Η αναφορά του σχολίου για μια εφημερίδα του 2005, σχετικά πρόσφατη φυσικά, έφερε στο νου μια ξανθιώτικη προσωπικότητα, αυτή του αγαπητού και μοναδικού Θωμά Εξάρχου.
Ο Θωμάς, όπως όλοι από εκτίμηση και αγάπη, προσφωνούσαμε όσοι χρόνια πολλά τον γνωρίζαμε, ήταν ένας ιστοριοδίφης κυρίως των αρχείων εφημερίδων. Εκεί έψαχνε, από κει ξεκινούσε, εκεί αφιέρωνε ώρες πολλές ψάχνοντας τα αρχεία σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα παλιών εφημερίδων για να βρει αναφορές για την Ξάνθη, για πρόσωπα της Ξάνθης για γεγονότα που συνέβησαν στην Ξάνθη πριν πολλά χρόνια.
Ένα αρχείο Εφημερίδας είναι ένας πλούτος, πηγή ειδήσεων του παρελθόντος στο οποίο προσφεύγουν οι ερευνητές. Μάλιστα το αρχείο της εφημερίδας Εμπρός, πέρα από το ψηφιακό, υπάρχει από το 1977 δεμένο σε τόμους και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
Μάλιστα πολλοί, ανάμεσά τους και φοιτητές, το έχουν χρησιμοποιήσει.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…