Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Γκέρα»:Ένα βιβλίο με μνήμες της Θράκης του 1941-1944

«Γκέρα»:Ένα βιβλίο με μνήμες της Θράκης του 1941-1944

0

Το απόγευμα της Τετάρτης η συγγραφέας Ελένη Εφραιμίδου παρουσίασε το νέο της βιβλίο μεταδίδοντας  μηνύματα κατά του πολέμου

Ελ. Εφραιμίδου: «Σκοπός μου ήταν να αναδείξω την ιστορία του τόπου βασιζόμενη σε προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων μέσα από τον λογοτεχνικό κόσμο»

Σε μία απόπειρα να καλύψει ένα κενό στην προφορική ιστορία της Θράκης παραδίδοντας μαθήματα κατά της βίας και του πολέμου η Ξανθιώτισσα συγγραφέας, Ελένη Εφραιμίδου «σύστησε» το βιβλίο της «Γκέρα» στο κοινό το απόγευμα της Τετάρτης 30/03 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η συγγραφέας μέσα από τη διεισδυτική ματιά της και τη δύναμη του λόγου ανασταίνει έναν κόσμο που βίωσε την τρίτη βουλγαρική κατοχή(1941-1944).Με γλώσσα υψηλού επιπέδου, με «δυνατή» εικονοποιία και παραστατικές περιγραφές των ανθρώπων της καθημερινότητας μεταδίδει έναν αντιπολεμικό παλμό καταδεικνύοντας συνάμα τα βάσανα των απλών αυτών ανθρώπων. Δεν αργεί να βγει στην επιφάνεια, μέσα από την ανάγνωση ένας σκληρός αγώνας επιβίωσης που όμως αποβαίνει πολύ πιο τραχύς από αυτόν που απαντά στα πολεμικά μέτωπα. Αυτό το βιβλίο που αντλεί  πηγή έμπνευσης κατεξοχήν από προσωπικές μαρτυρίες αποτελείται από 28 διηγήματα που συναποτελούν δώρο υψίστης σπουδαιότητας για τον τόπο μας.

Αυτό ακριβώς το πνεύμα επιχείρησαν να ενσταλάξουν στο κοινό οι ομιλήτριες Σοφία Αυγέρη, Διευθύντρια 4ου ΓΕΛ, Διδάκτορας ΔΠΘ, Ελένη Ανδρέου, Φιλόλογος-Συγγραφέας, Πολυξένη Καρακατσάνη, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης μέσω της ανάγνωσης αποσπασμάτων από το βιβλίο με συντονίστρια την Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ.

«Γκέρα»

Η ονομασία «Γκέρα» συνιστά θρακιώτικο ιδίωμα και σημαίνει πετροπόλεμος, πόλεμος με σφεντόνες που απαντά στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Η Ελένη μας κατευθύνει διακριτικά μέσα στην δράση ενός μυθιστορήματος που φαντάζει σπονδυλωτό αναδεικνύοντας ως κεντρικά τα θέματα του ξύλου, της πείνας και του χαρακτήρα του δωσίλογου.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω η κα Εφραιμίδου επιμελήθηκε τον επίλογο της εκδήλωσης με έναν γλυκό τρόπο λέγοντας «ευχαριστώ» τόσο στο κοινό όσο και στο εργαστήρι Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ «+ΜορΦωΣη», το βιβλιοπωλείο ΣΠΑΝΙΔΗ και τις εκδόσεις ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ που στήριξαν την εκδήλωση. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει για άλλη μία φορά τη συμβολή των ομιλητριών που τη συγκίνησαν με τις αναφορές τους.

Δήλωσε: «Ευχαριστώ όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ και που μου κάνατε την τιμή να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του βιβλίου μου. Είναι πολύ εντυπωσιακή η επικοινωνία αυτή μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγω covid.Θυμάμαι πως η παρουσίαση είχε προγραμματιστεί δύο χρόνια πριν, όμως ματαιώθηκε. Εμείς, ωστόσο συνεχίζουμε δυναμικά, μιας και οι εναλλαγές στον ρου της ζωής είναι ατέρμονες. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Εργαστήρι Τέχνης και Γλωσσολογίας του ΔΠΘ που με τιμά με το να με συμπεριλάβει σε μία σειρά παρουσιάσεων βιβλίων με θέμα την Θράκη. Ευχαριστώ όλους εκείνους που με τις μαρτυρίες τους βοήθησαν στη δημιουργία του βιβλίου. Σήμερα παρακολουθούμε τις ιστορίες των ανθρώπων στο ουκρανικό μέτωπο κι αναρωτιόμαστε αν μπορεί κάποιος να προξενήσει ένα τέτοιο κακό με το μένος ενός θηρίου. Σε κάποιο σημείο γράφω ότι ο πόλεμος είναι αρένα κι όποιος καταφέρει να σωθεί, αυτός είναι ο νικητής, διότι άλλη εξήγηση δεν υπάρχει στον παραλογισμό!»

Μήνυμα κατά του πολέμου υπό το πρίσμα της λογοτεχνίας

Η ίδια συνέχισε, λέγοντας: «Σκοπός μου ήταν να αναδείξω την προφορική ιστορία του τόπου μας συμπληρώνοντας τα κενά. Τα διηγήματα διανθίζονται με εμπειρίες απλών ανθρώπων που βίωσαν την τρίτη βουλγαρική κατοχή. Όλα τα διηγήματα είναι βιωμένες ιστορίες που θέλησα να τις αποδώσω λογοτεχνικά. Άλλωστε, νομίζω πως η ιστορία αφομοιώνεται καλύτερα μέσα από τη λογοτεχνία. Τα διηγήματα είναι οι στιγμές ενός γεγονότος στην κορύφωσή του που υψώνουν αντιπολεμική κραυγή φιλτραρισμένη μέσα από τον κόσμο της λογοτεχνίας».

Γυναίκες-Ηρωίδες στην «Γκέρα»

Καταληκτικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ρόλο των γυναικών-ηρωίδων. Υπογράμμισε: «Οι γυναίκες ηρωίδες των διηγημάτων έσωσαν άντρες, παιδιά, πούλησαν αντικείμενα που έφεραν από το ’22 προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αναγκαία. Έζησαν τον εξευτελισμό, τον θάνατο για δεύτερη φορά, αποτέλεσαν τραγικές μορφές. Εγώ με τη σειρά μου επιχείρησα να διεισδύσω στον ενδότερο κόσμο αυτών των μορφών, προσπάθησα να τις ‘’νιώσω’’, εστίασα στην ψυχοδομή».

Εντυπώσεις από την σκοπιά της κας Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή

Τις εντυπώσεις της ευθύς αμέσως μετά το πέρας της επιτυχημένης εκδήλωσης έσπευσε να μοιραστεί η κα Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή μέσα από μία ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τόνισε: «Κάτι τέτοιες στιγμές, λες: Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Θράκη …που γνωρίζω τόσο αξιόλογους ανθρώπους …τόσο αξιόλογες γυναίκες που ερευνούν, δημιουργούν, καταγράφουν  τον τόπο και τους ανθρώπους του την ιστορία τους τον  πολιτισμό τους, το αποτύπωμά τους σε αυτή τη  γη, αυτή τη χρονική στιγμή.

Ελένη Εφραιμίδου, σε ευχαριστούμε πολύ για το τεράστιο δώρο σου, για την «Γκερα» σου!

Ελένη Ανδρέου, μας συγκίνησες και μας συνεπήρες με τη  λογοτεχνικότητα του κειμένου της παρουσίασης της φίλης  και συνοδοιπόρου σου!

Σοφία Αυγερη, εξαιρετικά δομημένη και  επιστημονικά τεκμηριωμένη η εισήγησή σου για το βιβλίο Ελένης

Πολυξένη Καρακατσάνη, μας συγκλόνισε η ερμηνεία σου στον ‘ρόλο’ της Ευρύκλειας !

Μιχάλη Σπανιδη, ευχαριστούμε για την συνδιοργάνωση!

Τέλος, ευχαριστούμε  όλους τους φίλους και όλες τις φίλες για τη στήριξη και την παρουσία τους στο φιλόξενο κέντρο πολιτισμού της Ξάνθης, της Θράκης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μουσική συνάντηση-έκπληξη στο Μισιρλού Live Stage: Λάχνισμα & BeetRoots!

Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, στις 21:00, τα δύο αγαπημένα μουσικά σχήματα ανεβαίνουν στην ίδι…